Ország-világ

2018.12.26. 20:40

Börtönbüntetést kértek a fukusimai erőművet üzemeltető cég három menedzserére: megakadályozhatták volna a katasztrófát

Azért kérték öt év szabadságvesztés kiszabását a japán ügyészek, mert a három egykori vezető menedzser nem tudta megakadályozni a szerencsétlenséget - pedig már korábban figyelmeztették a céget.

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérték japán ügyészek szerdán a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokió Elektromos Művek (TEPCO) három egykori vezető menedzsere ellen, mert ez utóbbiak nem tudták megakadályozni a nukleáris szerencsétlenséget. A tokiói kerületi bíróságon zajló eljárásban a törvényszék által kijelölt, ügyészként eljáró jogászok azzal érveltek, hogy a nukleáris katasztrófa elkerülhető lett volna, ha a TEPCO vezető illetékesei az akkoriban rendelkezésre álló információkat összegyűjtötték volna és a megfelelő óvintézkedéseket megtették volna egy esetleges szökőár következményeinek kivédésére.

 

Az ügyészek szerint a korábbi tanúvallomásokból kitűnik, hogy a fukusimai atomlétesítmény vezetését már 2008-ban figyelmeztették egy 15,7 méter magas szökőár veszélyére. Ennek ellenére a cég nem tett óvintézkedéseket, mert a konszern vezetőségének fontosabb volt elkerülni az atomerőmű leállítását, mintsem, hogy a problémát megoldják.

A 78 éves Cunehisa Kacumata, a TEPCO akkori vezérigazgatója, valamint a 72 éves Icsiro Takekuro és a 68 éves Szakae Muto alelnökök ártatlannak vallották magukat, azt állítván, hogy a cunamit nem lehetett előre látni, s a katasztrófa akkor is bekövetkezett volna, ha történetesen bevezetik a biztonsági intézkedéseket. A három vezetőt foglalkozás körében elkövetett - halált és sérülést okozó - gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.


A vádirat szerint 44 ember haláláért felelősek, köztük olyan betegek elhunytáért, akiket egy kórházból kellett evakuálni az atomerőmű-katasztrófa miatt. Terhükre róják még tizenhárom ember sérülését, akik részben hidrogéngáz-robbanások miatt kaptak sebet a nukleáris létesítményben. A védelem jövő márciusban tartandó meghallgatáson adhatja elő utoljára az érveit a 2016 óta zajló eljárásban.


A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül kettőben megindult a magolvadás, három reaktorépületet hidrogénrobbanások rongáltak meg. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában