Ország-világ

2018.12.12. 21:51

Az EP új uniós stratégiát javasol a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságának javítására

A Fidesz-KDNP EP-delegációja a jelentés mellett szavazott és egy terrorizmussal foglalkozó állandó bizottság létrehozását is támogatja az Európai Parlamentben.

Javaslatot fogadott el strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságának javítására, a radikalizálódás megállítására, az adatfelhasználhatóság javítására és a terrorizmus áldozatainak támogatására - közölte szerdán az uniós parlament sajtószolgálata.


A 474 szavazattal, 112 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásban az EP-képviselők többek között az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) és a Nagyméretű IT-rendszerek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA) szerepének megerősítését javasolta.

    

A képviselők aggasztónak találták az ügynökségek egymás közötti, illetve a tagállamok és az uniós hatóságok közötti adatcsere alacsony szintjét. Kiemelték ugyanakkor, hogy a terrorelhárítási műveletek során teljes mértékben tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat, például az adatvédelemhez és a szólásszabadsághoz való jogot.

    

Kijelentették, a strasbourgi karácsonyi vásáron történt keddi, halálos áldozatokkal járó támadás a lehető legdurvább módon sérti az európaiakat és az európai értékeket. Az eset ismét megmutatta, hogy üres szlogenek és a valóságtól elrugaszkodott lépések helyett végre arra kellene koncentrálni, ami tényleg biztonságossá teszi Európát - húzták alá.

    

Az állásfoglalás fő javaslatai között szerepel a radikális hitszónokok uniós megfigyelési listájának létrehozása.

Mint írták, nagyobb figyelmet kell fordítani az Európába visszatérő, beazonosított harcosok biztonságának garantálására és büntetőeljárás alá vonására.


A javaslatok között szerepel az unió külső határainak megerősítése és az összes vonatkozó adatbázist kiaknázó, megfelelő ellenőrzés kiépítése a határátkelőkön.

A szöveg szerint el kell távolítani a papíron vagy interneten terjedő, egyértelműen erőszakra buzdító propagandát, és be kell vonni az utasnyilvántartási adatállományról (PNR) szóló uniós irányelv hatálya alá a magánrepülőket.


A robbanószerek összeállításához szükséges alapanyagok vásárát engedélykötelessé kell tenni, végezetül sürgősen uniós szinten kell meghatározni, kit tekintenek a terrorizmus áldozatának.

    

A Fidesz-KDNP EP képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az európai emberek visszakapják biztonságukat.

    

Az elfogadott állásfoglalás kiemelt jelentőségű, mert benne az Európai Parlament először ismeri el az illegális migráció és a terrorizmus közötti összefüggést, és végre kimondja a nyilvánvalót, hogy az európai terrorcselekmények elkövetői számos esetben az illegális migrációs útvonalakon keresztül jutottak be az unió területére"

- fogalmaztak.

    

Mint közölték, a Fidesz-KDNP EP-delegációja a jelentés mellett szavazott és egy terrorizmussal foglalkozó állandó bizottság létrehozását is támogatja az Európai Parlamentben. Azonban a baloldali magyar EP-képviselők közreműködésével a plénum elvetette ezt a javaslatot, bizonyítva ezzel, hogy számukra továbbra sem az európai emberek biztonsága az első - tették hozzá.

    

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője nyilatkozatában aláhúzta, küzdeni kell azért, hogy az Európai Unió a szabadság és biztonság térsége maradhasson. Mint kiemelte, a dokumentum sok helyen csak és kizárólag a muszlimokat teszi felelőssé a terrorizmusért, míg a jobboldali terrorizmus is komoly fenyegetést jelent.

    

"Továbbra is kitartok amellett, hogy súlyos tévedés egyenlőségjelet tenni a menedékkérők és a terroristák között. Az esetek többségében a második-harmadik generációs bevándorlók radikalizálódnak, mert a társadalmak meg sem kísérlik integrálni őket. A Fidesz és a többi populista erő muszlim- és idegenellenes gyűlöletkeltése csak tüzelik a radikalizmust" - fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában