Ország-világ

2018.11.10. 22:22

Felavatták Lech Kaczynski emlékművét Varsóban

Leleplezték Lech Kaczynski volt lengyel elnök emlékművét szombat este Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren.

mti

A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski a ceremónián elmondta: a 2010-es szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvére a szuverén és igazságos Lengyelország megteremtésére törekedett. A lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója előestjén megtartott avatáson részt vett Lech Kaczynski lánya, Marta, valamint a lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda elnök. Jaroslaw Kaczynski beszédében kiemelte: testvére tevékenysége döntően hozzájárult ahhoz, hogy "ellenszegülni lehetett annak, amit posztkommunizmusnak hívunk, amely az előzőnél jobb, de még mindig óriási hibákkal terhelt rendszer volt".


Andrzej Duda aláhúzta: Lech Kaczynski a haza szolgálatának szánta életét, és e misszió teljesítése közben érte a halál. Az elhunyt elnöknek "átgondolt elképzelése volt Lengyelország fejlesztéséről (...) Ezt mi ma megvalósítjuk" - jelentette ki Duda. Hangsúlyozta: Pilsudski óta Kaczynski volt az első nagy lengyel államfő. Ezért méltó erre az emlékműre - fűzte hozzá.


A Lech Kaczynskit ábrázoló, több mint háromméteres bronzszobor három és fél méter magas gránittalapzaton áll. Az emlékművet Józef Pilsudski marsall, Lengyelország két háború közötti vezetője szobra szomszédságában állították fel. Közelében van a szmolenszki légi katasztrófa összes áldozatának szentelt, idén áprilisban leleplezett, utashidat felidéző emlékmű is. Az ellenzéki pártok képviselői nem jelentek meg a szombati avatáson a mindkét szmolenszki emlékmű felállítását megelőző, 2010 óta tartó politikai huzavona nyomán. A gyászünnepség során hallhatóak voltak a közelben ellentüntetést tartó ellenzéki aktivisták bekiabálásai. 2010. április 10-én a magas rangú lengyel küldöttség a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartott.


Az elnöki repülőgépnek az oroszországi Szmolenszknél történt katasztrófájában Lech Kaczynski és felesége, Maria mellett életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit sok képviselője. A katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak. A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság új vizsgálatot indított. Október 12-én az Európa Tanács határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel Moszkvát, hogy a lezuhant repülőgép roncsát szolgáltassa vissza Varsónak. Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a géproncs visszaadását Oroszországtól. Moszkva ezt a még mindig folyamatban lévő oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette függővé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában