Ország-világ

2018.05.23. 13:32

Ikerszatellitekkel kutatják a Föld vizeinek mozgását - Galéria

Az ikerműholdak a következő öt évben egymástól 220 kilométerre, a Földtől 490 kilométeres távolságra keringenek majd.

Ikerszatelliteket bocsátott kedden Föld-körüli pályára az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hogy a kutatók a segítségükkel vizsgálhassák a bolygó vizeinek folyamatos mozgását és a felszín más változásait. A két műholdat a kaliforniai Vandenberg légibázisról lőtték fel.


A Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) missziótól érkező adatokat világszerte felhasználják majd egyebek mellett az aszályok hatásának előrejelzésében, valamint a földalatti víztározók készleteinek felhasználásával kapcsolatos pontosabb adatok közvetítésében.

 

Ikerszatellitekkel kutatják a Föld vizeinek mozgását. Fotó: MTI (Galéria)


Az ikerműholdak a következő öt évben egymástól 220 kilométerre, a Földtől 490 kilométeres távolságra keringenek majd. Egy kört 90 perc alatt tesznek meg a bolygó körül. A műholdak a folyékony és fagyott halmazállapotú vizeket figyelik pontos méréseket készítve a Föld gravitációs erejének változásairól. A GRACE-FO a 15 év után tavaly októberben véget ért GRACE misszió folytatása.

A GRACE valóban forradalmi küldetést hajtott végre a vízciklusok, a klíma viselkedése és az elmúlt 10-15 év tendenciáinak megértésében.

- idézte fel Frank Webb, a GRACE-FO projekten dolgozó tudós a keddi felbocsátás előtt tartott sajtókonferencián.


Az új tudományos program a NASA és a Német Földtudományi Kutatóközpont (GFZ) együttműködésével valósul meg. A műholdakat egy SpaceX Falcon 9-es rakétával indították útnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában