Ország-világ

2017.09.11. 20:48

Nyolcszáz év után laptopok vehetik át a kézírás helyét a cambridge-i vizsgákon

Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után laptopok vehetik át a tollak helyét a világhírű Cambridge-i Egyetemen.

Az egyetem fontolóra veszi, hogy véget vessen a vizsgákon kötelező kézírásnak és engedélyezze, hogy hallgatói elektronikus eszközökön írva adjanak számot tudásukról - írták a hétvégi brit lapok.


A mérlegelés előzménye, hogy a tanárok panaszkodtak a diákok egyre olvashatatlanabb kézírására. Az oktatók szerint hallgatóik az órákon szinte már csak a laptopjaikat használják, a kézzel írás képességét lassan elveszítik.


Az újságok értesülései szerint a patinás egyetem digitális oktatási stratégiája részeként konzultációt tart a kérdésről.


A diákokat online kérdőívben kérdezik meg arról, hogy közérzetükre "jelentősen pozitív hatása" lenne-e, ha nem kézzel, hanem géppel kellene írni a vizsgáikon.


Sarah Pearsall, a történelemtanszék tanára a The Daily Telegraph brit lapnak elmondta, hogy 15-20 éve a hallgatók naponta sok órán át kézzel írva jegyzeteltek, az új generációk azonban semmit sem írnak kézzel, kivéve a vizsgadolgozatokat.


"A kézírás elveszett művészetté vált a mai diákok számára" - tette hozzá.


Kitért arra is, hogy az olvashatatlanul író hallgatók kénytelenek a nyári szünet alatt bemenni az egyetemre, hogy két egyetemi dolgozó jelenlétében hangosan felolvassák a vizsgakérdésekre adott válaszaikat.


"El kell fogadnunk: a kézírás kihalása a valóság" - összegezte Anthony Seldon, a Buckinghami Egyetem alkancellárja a brit lapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában