Ország-világ

2017.06.15. 08:15

Véget vetettek a szomáliai túszdrámának - megölték az összes támadót - Fotók

Előbb egy öngyilkos merénylő autóstul felrobbantotta magát a bejárat közelében, majd katonai ruhába öltözött fegyveresek bevették magukat az étterembe, és több tucat embert túszul ejtettek. Legalább 17-en meghaltak.

A szomáliai biztonsági erők csütörtök hajnalban véget vetettek az éttermi túszdrámának Mogadishuban, az összes támadót megölték - közölte egy magas rangú rendőrtiszt.


A halálos áldozatok számát egyelőre nem lehet pontosan tudni. Legalább 17-en haltak meg, de nem világos, hogy ebbe beleszámolják-e az öngyilkos merénylőt, az először lelőtt támadót, és azt az ötöt, aki még hajnalig kitartott. A sebesültek száma legalább 26.


A támadás elkövetőjeként a szomáliai, al-Shabaab nevű iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

 

Öngyilkos merénylet és túszdráma SzomáliábanKorábban:

Legalább tíz ember vesztette életét, tizenöten megsebesültek, többen pedig túszként fogságba estek egy terrorista támadás során, amelyet szerdán késő este hajtottak végre egy étteremben Szomália fővárosában.


Előbb egy öngyilkos merénylő autóstul felrobbantotta magát a bejárat közelében, majd katonai ruhába öltözött fegyveresek bevették magukat az étterembe, és több tucat embert túszul ejtettek.


Az áldozatok a robbantás következtében lelték halálukat. A helyi rendőrség az elején még nem tudta, hányan vannak a zsúfolt étterembe behatoló fegyveresek. Az AP későbbi jelentése szerint a terroristák ellen bevetett biztonsági erők két fegyverest lelőttek, és tíz túszt állítólag sikerült kiszabadítaniuk. A helyi rendőrparancsnok úgy tudta, hogy akkor még öt támadó benn maradt az étteremben, foglyaik számáról nem voltak pontos adatok.

 


A támadás elkövetőjeként a szomáliai, al-Shabaab nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztet, hogy ez a terrorszervezet a fegyveres erőkkel szembeni közvetlen szembeszállás stratégiáját választotta, ennek szellemében számos támadást intézett az Afrikai Unió Szomáliai Missziójának (AMISOM) támaszpontjai ellen, katonák százait ölve meg.

A múlt héten a szervezet állig felfegyverzett tagjai az észak-szomáliai Puntland félig autonóm területen hajtottak végre akciót egy ilyen bázis ellen, hatvanegy katonával végeztek. Szomáliai vezetők szerint ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb támadása.


Májusban legalább öt szomáliai katona meghalt, amikor távirányítású bomba robbant mellettük a délnyugat-szomáliai Bay régió fővárosától, Baidoától mintegy 40 kilométerre nyugatra található Berdaale és Awdinle körzetei között. A robbantást követően heves harcok bontakoztak ki a katonák és az al-Shabaab harcosai között, az összecsapásokban több iszlamista is életét vesztette. Május 9-én ugyanebben a régióban tizenhatan haltak meg szintén a hadsereg és a dzsihadisták összecsapásában, miután az iszlamisták megtámadták a Baidoa közelében található Goof-Gaduud nevű falu katonai állásait.


Az al-Shaabab a nemzetközi közösség és az AMISOM 22 000 katonája által támogatott, ingatag központi kormány megdöntésére esküdött fel, az országot pedig a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává akarja átalakítani.


Február közepén kíméletlen háborúval fenyegette meg Mohamed Abdullahi Mohamed új szomáliai elnököt. A 2007-ben Szomáliába vezényelt AMISOM-erők révén 2011-ben a szélsőségeseket kiűzték Mogadishuból, de továbbra is jelentős területeket uralnak vidéken, ahonnan gerillatámadásokat és öngyilkos merényleteket szerveznek szomáliai és külföldi katonai támaszpontok ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában