Ország-világ

2017.06.13. 22:11

Rendezett iszlám társadalomban nincs okuk félni a keresztényeknek

Rendezett iszlám társadalomban nincs okuk félni a keresztényeknek - mondta Németh Pál református lelkész, iszlámkutató az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában kedden.

Németh Pál kiemelte: az iszlám nemcsak a magánéletet, hanem a teljes társadalmat megszervező vallás, és amikor egy ilyen társadalom rendezetten működik, "megtűri" a keresztényeket, vallási autonómiát és jogbiztonságot biztosít nekik.


Kitért arra: Irakban, Szíriában és Líbiában a diktatúra idején "európaibb rend volt", mint a klasszikus iszlám monarchiákban, még akkor is, ha nem a nyugati demokrácia szabályai szerint működtek. 


Ezt a rendet "zúzta szét" a nyugati világ - tette hozzá.


Úgy fogalmazott: az iszlámnak sok arca van, de alapvetően "reagáló vallás", és "voltak időszakok, amikor nagyon barátságos arcot mutatott, mert azzal találkozott". 


A nyugati világ sorozatos, durva beavatkozására reagáltak ezek a társadalmak azzal, hogy agresszívvá váltak - közölte Németh Pál.


Gárdonyi Máté katolikus teológus, főiskolai tanár szerint az Egyesült Államok azzal, hogy valamiféle keresztes háborúként beszélt az iraki háborúról, nagyon sokat ártott az ott élő keresztényeknek.


Szólt arról is, hogy a radikális Iszlám Állam ugyan elutasítja a nyugati civilizációt és értékrendet, harcosai azonban az ipari forradalom és a technika vívmányait használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában