Ország-világ

2017.01.21. 07:06

Gyerekeket szállító busz balesetezett Olaszországban: Videón a lángoló busz, hős tanár mentette a diákokat

Tizenhatan meghaltak, amikor balesetet szenvedett egy gyerekeket szállító magyar busz Olaszországban - jelentette szombat hajnalban az AFP francia hírügynökség a helyi sajtóra hivatkozva.

  • Az Index egyik olvasója szerint, az egyik budapesti gimnázium sítáborának csoportja utazott a buszon. Erik állítása szerint a húga is a buszon ült, de ő a túlélők között van.

  •  

  • Az olasz média által idézett mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt.

  •  

  •  A lap cikke szerint egy hegyvidéki üdülőhelyen járt a turistacsoport. A buszon körülbelül negyvenen lehettek, főleg fiúk. Az olasz lap szerint a mentősök hatalmas tragédiáról beszélnek.

  •  

  • Ez az utóbbi 17 év legsúlyosabb, külföldön történt magyar buszbalesete.
  • 20:38

    A súlyos sérülteket akár már vasárnap hazaszállíthatják

    A veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra - mondta el az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen.

    Csató Gábor hozzátette, hogy a hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra, akár hetekig is a veronai kórházban maradhatnak. 

    Az OMSZ főigazgatója beszámolt arról is, hogy meglátogatták a könnyebb sérülteket is, akik egy szállodában várják, hogy a hatóságoktól engedélyt kapjanak a hazatérésre. 

    Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója, Sárközy Júlia arról számolt be, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek az egyik veronai kórházban, ahol az olaszországi viszonyokhoz képest is magas a színvonal. 

    A tudósító közlése szerint a kiégett autóbusz váza délután még a baleset helyszínén volt, az olasz hatóságok ponyvákkal takarták le a roncsot, hogy a későbbi vizsgálatok érdekében védjék az időjárás viszontagságai elől. A helyszínelés befejezése után, az esti órákban a roncsot elszállították. A baleset körülményei továbbra is tisztázatlanok, a körülményeket vizsgálják. Egyelőre nem ismert a busz pontos műszaki állapota és az sem, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

    Sárközy Júlia közlése szerint az olasz sajtóban hősként ünneplik azt a tanárt, aki több gyereket is kimentett a buszból. A tudósító elmondta azt is, hogy a veronai és a környéken élő magyarok egy emberként mozdultak meg a tragédia hírére, rengetegen ajánlottak segítséget. A Római Magyar Akadémián pedig este virrasztást tartanak az áldozatok emlékére.

    18:24

    Százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szombaton késő délután az olaszországi Veronánál péntek éjjel balesetet szenvedett magyar busz áldozatainak iskolája előtt.

    "A veszteség közös" - emelte ki Balog Zoltán, kifejtve: a családok veszteségén túl veszteség az iskolának, s az egész országnak, amikor ereje teljében lévő fiatalok életük kapujában elmennek. Osztoznak a fájdalmon is, azt elvenni nem tudják vagy meg nem történtté tenni. Ugyanakkor azt szeretnék, "ha mindazok, akiket veszteség ért, éreznék, hogy velük vagyunk, hogy ilyenkor ebben az országban képesek vagyunk összefogni" - fogalmazott a miniszter, megjegyezve: az együttérzésen túl az elsődleges feladat most a mentés.

    Balog Zoltán elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével megérkezett a helyszínre küldött mentőcsapat. A mentők most körbejárják a kórházakat és azt a szállodát, ahol a buszbaleset sérültjei vannak, s azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni - szögezte le, hozzátéve: ennek költségeit az állam vállalja.

    Felidézte továbbá, hogy a Magyar Közlönyben is megjelent, miszerint a kormány gyásznapot hirdetett hétfőre. Ezen felül az iskolák vezetőit, diákjait, levélben is arra kérik, hogy méltó módon emlékezzenek meg a baleset áldozatairól.

    17:01

    Nyomozást indított az államügyészség

    Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség - közölte szombaton a szervezet. 

    Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

    Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismeretesek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást - tette hozzá.

    A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtóértekezletén ugyancsak azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok. "Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje" - mondta Girolamo Laquanti. A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta "a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát", miszerint - ahogy az ANSA írja - a baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, amelynek később nekicsapódott. 

    Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.

    Az olasz hírügynökség említést tesz az egyik halálos áldozatról, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt a korábbi ütközéstől elszenvedett sérülésekbe. 

    Ugyancsak az ANSA idézi az egyik tizenhét éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, "majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról (...) ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk".

    17:00

    A Dal 2017 második válogatója máskor lesz

    A magyar diákokat ért veronai busztragédia miatt a közmédia máskor sugározza A Dal 2017 showműsor szombat estére tervezett második válogatóját és a Dal Kulissza című műsort - közölte az MTVA sajtóirodája az MTI-vel.

    A közlés szerint a műsort pótlásának időpontjáról tájékoztatják majd a nézőket. 

    16:47

    Pszichológusra van szükségük a diákoknak

    Nagyon várják a péntek éjjeli veronai buszbaleset túlélői a pszichológusi segítséget - jelentette szombat délután a helyszínről a közmédia tudósítója.

    Az M1 aktuális csatorna híradójában a tudósító a Verona külvárosában található szálloda elől jelentkezett, amelyben a baleset túlélői és könnyebb sérültjei kaptak szállást. Elmondta: a diákok a szállodában csoportokban vannak, senki sem marad egyedül. Elkeseredettek, sokan sírnak, egymást vigasztalják.

    Zsigmond Attila, akinek lánya a buszon utazott, és úgy tudják, jól van, az M1-nek elmondta: reggel óta tíz gyermek szüleivel vannak a helyszínen. Elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget. 

    A szálloda térítésmentesen ad nekik szállást. A vizsgálat tart az ügyben, és valószínűleg a szombat éjszakát is ott kell tölteniük - közölte az apa.

    A közmédia tudósítója beszámolt arról is, hogy a diákokat egyenként hallgatják ki a szállodában vagy a rendőrségen. Sok fiatalnak nincs cipője, ruháikat elvesztették a tűzben. A diákok leginkább információt szeretnének arról, hogy mi lesz most velük, mikor, és hogyan utazhatnak haza.

    Elmondta azt is, hogy a gyermekektől származó értesülések szerint a busz a baleset előtt megállt, a sofőrök váltották egymást, tehát nem fáradt sofőr vezetett.

    Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

    16:27

    Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány

    Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután az MTI-vel.

    16:03

    - Hirtelen csaptak fel a lángok a buszból - nyilatkozta egy szemtanú, aki autójával a tragédia pillanataiban a magyar busz mogött haladt.

    - Rögtön megálltam, kiszálltam, a roncshoz rohantam. Szörnyű volt, láttam a megégett embereket, közülük többen eszméletüknél voltak még, ám nem sokkal később belehaltak sérüléseikbe. Hallottam a sikoltozást, a halálsikolyukat, hátborzongató volt. Egy fiú az ablakon ugrott ki, pólóban volt, kétségbe esve üvöltött, a haja kapott lángra, azt próbálta eloltani - idézte a corriere.it a szemtanút - írja a Borsonline.

    14:59

    Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség - közölte szombaton a szervezet. 

    Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

    14:08

    A L'Arena írja, hogy még legalább 30 km-rel a baleset helyszíne előtt észrevette, hogy a magyar diákokat szállító autóbusszal valami nem stimmel. Nem tudni, hogy ennek a részletnek köze van-e ahhoz, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a délelőtt folyamán sajtótájékoztatón közölt, vagyis hogy a helyszínelők nem találtak féknyomokat.

    Gyerekeket szállító busz balesetezett Olaszországban - Galéria

    Az olasz internetes lapban megjelentekből közben az is kiderült, hogy a helyszínen először más autók utasai segítettek, akik közül sokakat sokkoltak a baleset részletei. Takarókkal, ruhákkal igyekeztek segíteni a buszból menekülőkön.

    Az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán történt buszbaleset túléloi érkeznek a veronai rendorkapitányságra.

    Az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán történt buszbaleset túléloi érkeznek a veronai rendorkapitányságra.

    Mindeközben az olasz Repubblicában megszólaló szemtanúk arról számoltak be, hogy az egyik kísérő tanár többször visszament a lángoló roncsba, ahonnan életét kockáztatva mentette ki a bajba jutott diákokat. A hírek szerint a hős tanár a hátán szenvedett égési sérüléseket.

    Egy másik, feltehetően felnőtt utast, kezében az ablaktörő kalapáccsal találták már holtan, vélhetően a kollégájához hasonlóan menteni igyekezett, ám ő maga már nem jutott ki élve a lángoló pokolból.

    13:48

    Útkarbantartók dolgoznak 2017. január 21-én az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál, ahol elozo éjjel a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevoit baleset érte.

    13:48

    Megemlékezés miatt korlátozták a forgalmat a budapesti gimnáziumnál 

    Megemlékezés miatt korlátozzák a forgalmat Budapest VI. kerületében, a Színyei Mers Pál Gimnáziumnál - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján.

    A tájékoztatás szerint a megemlékezés idejére lezárták a Budapest VI. Kmety György utca és a Szinyei Merse utca kereszteződését, valamint a gimnázium előtti szakaszt.

    13:47

    Telefonon beszélt egymással az olasz és a magyar miniszterelnök

    Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak az éjszakai olaszországi buszbaleset miatt, melyben 16-an veszítették életüket - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton az MTI-vel.

    Paolo Gentiloni tájékoztatta magyar kollégáját a balesettel kapcsolatban rendelkezésére álló információkról, és arról, hogy az olasz mentőegységek és egészségügyi intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a sérült magyarok lehető legjobb ellátásáért - ismertette a sajtófőnök. 

    Orbán Viktor megköszönte a tájékoztatást és az olasz hatóságok munkáját. Megkérte partnerét, hogy az olasz és a magyar állami szervek alakítsanak ki szoros együttműködést annak érdekében, hogy tisztázódjanak a tömegkatasztrófa körülményei, illetve az áldozatokat és a sérülteket mihamarabb sikerüljön Magyarországra szállítani - áll a tájékoztatásban.

    13:26

    Repülővel és mentőautókkal indultak Veronába a magyar mentők

    Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t.

    Győrfi Pál, aki szintén tagja a Veronába tartó mentési csoportnak hozzátette: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szombat délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egészségügyért felelős államtitkár szombaton reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvosigazgatója, valamint Győrfi Pál kommunikációs vezető.

    Az egészségügyi államtitkárság közleményében hozzátette: az operatív mentési központtal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetőek az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

    12:43

    Iskolaigazgató: a diákok mellett volt tanulók, tanárok és egy család is volt a buszon 

    A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében - mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek.

    Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en volt a buszon. 

    Az számára is rejtély, miért vezette - az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint - a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta.

    12:27

    Egy olasz híroldal szerint gond lehetett annak a magyar diákokat szállító busznak a kerekével, amelyik szombatra virradó éjjel súlyos balesetet szenvedett Verona közelében. A L'Arena írja, hogy egy kamionos állítólag már 30 kilométerrel a baleset előtt észrevette, hogy valami nincs rendben a kerékkel - írja az Index.

    12:08

    Tájékoztatása szerint 13 fiatal úgy menekült meg, hogy az ablakokon keresztül kimászott a buszból.

    Timaffy Judit milánói magyar főkonzul elmondta, hogy a buszon hátul ülők az ablakokat kitörve, teljes pánikban jutottak ki a járműből. Sokan közülük aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. Többüket egy testnevelő tanár mentette meg, aki többször visszament a buszba, hogy onnan újabb diákokat hozzon ki, őt kórházba vitték súlyos égési sérülésekkel - mondta el a főkonzul.

    Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.

    A veronai rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

    Az olasz állami RAI rádió közlése szerint egy szlovén kamionsofőr, aki a busz mögött haladt, valamilyen problémát látott a busz egyik kerekénél, és próbálta jelezni a sofőrnek, aki azonban nem tudott elég gyorsan reagálni. A szlovén sofőr a baleset helyszínén segített a mentésben is.

    Az autóbuszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd egy felüljáró tartóoszlopának csapódott.

    A hivatalos adatok szerint 54 utas - köztük felnőtt kísérők - és két sofőr volt a buszon, de információk szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

    12:06

    - Egy budapesti gimnázium szokásos éves sítáborából hazatartó autóbusz szenvedett balesetet, egyelőre ellentétesek az információk, hogy hányan utaztak a buszon. Éjfél előtt néhány perccel Verona közelében történt a baleset, a sofőr elvesztette az uralmát a jármű felett, a szalagkorlátnak ütközött, majd felüljáró pillérjének. Tűz ütött ki, amely rendkívül gyorsan terjedt, fullasztó füst terítette be a buszt - mondta Sziijártó Péter külgazdasági ügyekért felelős miniszter. - Nem tudjuk, hogy mi okozta a tragédiát, de féknyomot nem találtak a helyszínelők. 54 utas és két sofőr utazott volna eredetileg a buszon, de a főkonzul elmondása alapján azonban többen tartózkodtak a busz.

    - Olaszország miniszterelnöke a részvétét nyilvánította. A magyar köztársasági elnököt és miniszterelnököt is tájékoztattuk, a hazatérés minden költségét a kormány állja. A túlélők és sérültek, illetve családjukról gondoskodik a kormány, és ugyanígy tesz a halottak hazaszállítása kapcsán is - mondta Szijjártó.

    11:50

    Ingyenszállást ajánl fel hozzátartozóknak a Studio Italia 

    A Studio Italia Olasz Nyelvi és Idegenforgalmi Központ az olaszországi buszbalesetet szenvedett diákok hozzátartozóinak ingyenes szállást tud felajánlani a baleset közelében - közölte a központ igazgatója szombaton az MTI-vel.

    Salusinszky András elmondta, hogy a szállás a Verona megyei San Bonifacio közelében van, akit érdekel a lehetőség a +36 30 21 21 142-es telefonszámon kaphat részletesebb tájékoztatást.

    Olasztanárként, olasz utak szervezőiként és nem utolsó sorban szülőkként osztozunk minden érintett fájdalmában - közölte.

    11:29

    Akik a busz elejében ültek, azoknak esélyük sem volt

    A Facebookon egy kommentelő azt állítja, hogy testvére túlélője volt az esetnek, amelyben azoknak esélye sem volt, akik a busz elején utaztak. Ők nem menekülhettek a pillanatok alatt lángba borult buszból, míg a hátul utazóknak volt esélye kiugrani az ablakon.

    - Sajnos sokkal több információval nem tudok szolgálni. Nem sokat tudtam beszélni testvéremmel, egy másik fiú telefonjáról írt nekem, hogy azonnal hívjam fel és szóljak édesapánknak. Ez hajnali 1:14-kor volt. Azt mondta, hogy Veronában vannak, a rendőrségen, se cipője, se telefonja, se kabátja, semmi. A nadrágja kiszakadt, a pólója véres, de az is csak mástól, ő pár karcolással megúszta, nem úgy , mint két jó barátja, akiket kórházba szállítottak. Azt még a barátnője anyukája mondta, hogy a sofőr elaludt, ez sem tudom, hogy igaz-e. Ami biztos, hogy a busz eleje kigyulladt, az ablakon ugrottak ki, ez után felrobbant az egész. A rendőrségen kaptak enni, inni, takarót. Most pedig az Ibis hotelben tartózkodnak, 12-ejüket vitték át oda. Ezt már apukámtól tudom, akik most értek oda - mondta a Borsnak az egyik túlélő testvére.

    11:13

    Az olasz rendorség által közzétett felvételen a magyar diákokat szállító, kiégett autóbusz az olaszországi A4-es autópályán.

    10:38

    Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

    "Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás" - írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán az MTI-nek elküldött nyilatkozatában.

    A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. 

    A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok - zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

    10:33

    OMSZ: megkezdődtek az előkészületek a túlélőik hazaszállítására

    Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére - mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.

    Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát. 

    Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.

    Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

    10:33

    Szijjártó: egy sérült életveszélyes, kettő nagyon súlyos állapotban van

    Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet - közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és "nagyjából végleges" a kórházban ápoltaké. 

    A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja. 

    10:20

    Megrázó felvétel a lángoló buszról:

    9:43

    Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül - közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti.

    Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet.

    Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.

    A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

    Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia értesülései szerint 39 sérültet veronai kórházakba vittek.

    9:41

    A Jobbik Magyaroszágért Mozgalom a következő üzenettel fejezte ki együttérzését:

    Megrendítő a magyar diákokat szállító autóbusz olaszországi tragédiája, ezért a Jobbik őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt fiatalok családjai, hozzátartozói, barátai felé, egyúttal mielőbbi felépülést kíván a baleset sérültjeinek.
    Jobbik Magyarországért Mozgalom

    9:08

    Egy szemtanú fotója a lángoló buszról.

    Fotó: Lanfranco Foss?/Corriere Della Sera

    Fotó: Lanfranco Foss?/Corriere Della Sera

    9:04

    Olasz lapértesülések szerint az úttesten nem volt féknyom, a busz lassítás nélkül csapódhatott az oszlopnak, ami arra is utalhat, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett vezetés közben.

    8:28

    Tizenhatan haltak meg a középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz péntek éjjeli olaszországi balesetében, a sérültek száma 39 - jelentették hírügynökségek az olasz tűzoltóság közlésére hivatkozva.

    8:08

    A külügyminisztérium szóvivője reggel az M1-nek megerősítette, hogy egy budapesti gimnázium diákjai utaztak a buszon. Menczer Tamás azt mondta, hogy a hivatalos utaslista szerint 54 utas - diákok és felnőtt kísérőik -, valamint két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

    Fotó: ANSA hírügynökség

    Fotó: ANSA hírügynökség

    8:03

    Az Index olvasoja egy Facebook-kommentben is megerősíti, hogy a Szinyeit gimnázium diákjairól van szó. Azt írja: 15-en úszták meg sértetlenül a balesetet, ők most a veronai rendőrségen vannak. Az ANSA is arról ír, hogy 14-18 éves magyar fiatalok utaztak a buszon.

    Fotó: ANSA hírügynökség

    Fotó: ANSA hírügynökség

    7:52

    Az ANSA olasz hírügynökség szerint egy Franciaországból hazafelé tartó magyar buszról van szó, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak. Az olasz mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a jármű oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt.

    A Corriere della Sera című olasz napilap weboldala szerint hét holttestet emeltek ki a roncsok közül, de hozzátették, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. Az Agi olasz hírügynökség azt írta, hogy a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.

    Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a magyar M1 televíziónak szombat reggel azt mondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd a védőfalnak csapódott.

    A hivatalos adatok szerint 54 utas - köztük felnőtt kísérők - és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból - tette hozzá.

    "Azt kell sajnos mondanom, hogy a helyzet súlyos" - fogalmazott a sajtófőnök.

    A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel - három veronai intézménybe vitték a sérülteket -, és próbál minden segítséget megadni. Hozzátette, hogy Milánóból minden munkatársuk Veronába utazik, és a római konzul is elindult oda.

    "A miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja" - mondta.

       

    A külügyminisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában