Ország-világ

2016.10.06. 11:35

Éjszaka gyakorlatozott a TEK a metróban, Orbán is ott volt - fotók

A kormányfő azt is elmondta, elvárja tőlük, hogy olyan kemények legyenek mint a terroristák.

Legalább olyan  keménynek kell lenni, mint a terroristák - hangoztatta Orbán Viktor  miniszterelnök Budapesten csütörtök hajnalban, miután a  Terrorelhárítási Központ (TEK) gyakorlatozott a Puskás Ferenc  Stadionnál.     

   

Orbán Viktor a gyakorlat résztvevőinek hangsúlyozta: "velünk  szemben a legelszántabb fickók szoktak föllépni, velük vagyunk  szemben, és nekünk legalább olyan elszántnak kell lenni".   

   

A visegrádi országok (V4) speciális műveleti egységeivel közös  gyakorlat célja a közösségi közlekedést érintő terrorcselekmények  felszámolására való felkészülés és az együttműködés fejlesztése  volt.   

   

A gyakorlat során egy elképzelt terrortámadás szimulációjára  került sor, melynek során valós helyszínen, életszerű körülmények  között tesztelték a cseh, lengyel, szlovák és magyar  terrorelhárítók végrehajtó szintű együttműködését.    

   

A kormányfő szerint "ha nem vagyunk legalább olyan jók, mint az  elkövetők, ha nem vagyunk legalább úgy odafordulva, ha kell,  belevadulva a munkánkba", akkor nem is tudjuk megakadályozni és  megtorolni a Magyarországgal szemben elkövetett cselekményeket.   

   

Orbán Viktor biztosította a TEK-eseket arról: számíthatnak a  kormányra a munkájukban. Hozzáfűzte: abban a tudatban dolgoznak,  hogy ha baj van, ha bárki terrorcselekmény miatt veszélybe kerül,  akkor a bajbajutottak és az országot irányítók is számíthatnak a  terrorelhárítókra.   

   

FotókA miniszterelnök azt mondta, nem egyszerű végignézni egy ilyen  gyakorlatot. "Ahhoz vagyunk szokva, hogy régen a mozifilmekben  láttuk ezeket a jeleneteket, most pedig az esti híradásokban  szoktuk látni" - emelte ki, megjegyezve: nagyra értékelik a  TEK-esek munkáját.   

   

A kormány közvetlenül is figyelemmel követi a terrorelhárítók  felkészülését és felszereléssel való ellátását - hangsúlyozta,  hozzátéve: hálásak, és céljuk, hogy a terrorelhárítás nehéz  munkáját végző magyar fiatalok biztonsága, ellátása, megbecsültsége  ne különbözzön attól, mint amit amerikai, német vagy osztrák  társaik kapnak.   

   

Magyarország ma már elég komoly ahhoz, hogy ugyanazt az  eszközparkot és figyelmet tudja ígérni és adni katonáinak,  rendőreinek és a terrorelhárítási bevetésen részt vevőknek, mint  bármelyik fejlett nyugat-európai állam - szögezte le Orbán Viktor.   

   

A miniszterelnök szerint a terrorcselekményekben a legmegrázóbb  az idő rövidsége. A Teréz körúti robbantás nyolc másodperc alatt  zajlott le, a TEK-eseknek pedig éveket kell készülniük azért, hogy  egyszer esetleg részt vegyenek egy hasonló akció elhárításában. A  felkészülés nagyon nehéz, ezért arra kérte a TEK-eseket, ne  veszítsék el a türelmüket és az állhatatosságukat.   

   

A kormányfő a lengyel, cseh és szlovák vendégeknek is  megköszönte, hogy részt vettek a gyakorlaton. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában