Ország-világ

2016.10.25. 08:18

Damaszkuszt és a lázadókat hibázatja az ENSZ a sebesültek Aleppóból való elszállítása elmaradásáért

Damaszkuszt és a szíriai lázadókat hibáztatta az ENSZ hétfőn amiatt, hogy a három napig tartó múlt heti humanitárius tűzszünet alatt képtelenek voltak elszállítani a sebesülteket Aleppóból.

"A sebesültek elszállítását több tényező akadályozta, köztük az, hogy a helyi hatóságok nem adták meg időben a szükséges engedélyeket" - jelentette ki Steven O'Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője. Szerinte abban is hibás a szíriai kormány, hogy nem engedett be egészségügyi felszerelést és más segélyt a város ostromlott keleti részébe. De hibáztatta a lázadókat is, amiért nem teremtettek megfelelő körülményeket az evakuáláshoz. A tűzszünet szombati befejeződése óta ismét folynak és egyre hevesebbek az összecsapások - állapította meg Steven O'Brien.


Moszkva nem tervezi a fegyvernyugváshoz való visszatérést - jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának tanácskozásán. Hozzátette, hogy a fegyvernyugvás lehetősége a szíriai kormány ellen harcoló fegyveresek magatartásától függ.


Az orosz és a szíriai légierő egy héttel ezelőtt hagyta abba Aleppó bombázását, csütörtökön pedig a szíriai kormánycsapatok folyosókat nyitottak, hogy a polgári lakosok és a felkelő fegyveresek elhagyhassák a város körülzárt keleti negyedeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában