Ország-világ

2016.09.06. 15:05

Kedden állítják bíróség elé Sven Laut, a szélsőséges hitszónokot

A német szalafista hitszónok két éve a "saría rendőrség" létrehozásával hívta fel magára a figyelmet.

Bíróság elé állítják kedden Düsseldorfban az egyik külföldi terrorszervezet támogatásával vádolt, iszlám hitre áttért Sven Lau német szalafista hitszónokot, aki két éve "saría rendőrség" létrehozásával hívta fel magára a figyelmet - közölte a szövetségi ügyészség.

A tájékoztatásból kiderül, hogy Sven Lau - aki kilenc hónapja van előzetes letartóztatásban - a gyanú szerint a Dzsejs al-Muhádzsirún va al-Anszárnak (JAMWA - Mohammed követőinek és segítőiknek serege) volt a németországi kapcsolattartója, és ebben a minőségben a szervezet oldalán Szíriában harcolni kívánó szélsőségeseknek segített.

A vád szerint a 35 éves, korábban tűzoltóként dolgozó férfi két szalafistát juttatott ki Németországból embercsempészek segítségével Szíriába, továbbá anyagilag is támogatta a csoportot.

Sven Lau először 2014-ben keltett nagy feltűnést azzal, hogy a Düsseldorftól 30 kilométerrel keletre fekvő Wuppertalban saría rendőrséget állított fel az iszlám jogrend betartatásának céljával. Az iszlámot szélsőségesen értelmező csoport fiatal tagjai láthatósági mellényt viselve bárokat és éjszakai szórakozóhelyeket kerestek fel, ahol a vendégekkel ismertették nézeteiket. Bár a hatóságok provokációnak nevezték a csoport tevékenységét, nem indult eljárás a szervezői ellen, ugyanis a bíróság szerint nem sértettek törvényt az akciójukkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában