Ország-világ

2016.02.17. 10:47

Nem vesszük komolyan a náthát

A betegek körében még mindig él a tévhit, hogy a megfázást elég ,,lábon kihordani", pedig ezzel is éppúgy feküdni kellene, mint egy influenzával. A két betegség tüneteit ráadásul sokan összekeverik.

Pavló Péter

Tünetek


Az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, több napig tartó láz,  fejfájás, izomfájdalom és súlyos száraz köhögés kísérheti. A  náthás beteg állapota lassan rosszabbodik, de csak 1-2 napig tartó hőemelkedést tapasztal. Orrfolyás és orrdugulás mindkettővel járhat.

Csongrád megyében egyelőre nincs ok az aggodalomra, a felmérések szerint 100 ezer emberből mindössze 57-en influenzásak. A következő hetekben azonban ez a szám növekedhet. Ennek oka lehet, hogy sokan nem (azonnal) fordulnak orvoshoz, mert elsőre összekeverik a megfázás és az influenza tüneteit.


„Néhány nap, és kutya bajom sem lesz!" Sokaknak ismerős lehet ez a mondat, a közvélekedés ugyanis a náthát – vagy közismertebb nevén a megfázást – nem veszi kellően komolyan. A szakemberek tapasztalatai szerint ahelyett, hogy orvoshoz fordulnának a betegek, a patika felé veszik az irányt, ám ott sem kérik ki a gyógyszerészek véleményét: azokat a készítményeket vásárolják meg, amelyek a szomszédok, barátok, ismerősök szerint segítettek.

 

Bár a legtöbben nem így tesznek, a náthát is ki kellene feküdnünk. FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Bár a legtöbben nem így tesznek, a náthát is ki kellene feküdnünk. FOTÓ: SHUTTERSTOCK

– Sajnos az is gyakori, hogy a páciens a korábbról megmaradt gyógyszereket kezdi el szedni – fejtette ki [namelink name="dr. Kovács Zoltán"] háziorvos. Mint mondta, ennél rosszabbat nem is tehetnénk magunkkal, hiszen a meglévő készítmények nem biztos, hogy hatásosak, másrészt lehet, hogy a szavatossági idejük is lejárt. Ilyen készítményt beszedni viszont tilos.


– Az influenzáról a legtöbben már tudják, hogy ki kell feküdniük, a náthánál azonban nem ez a jellemző – mondta a szakember. Sokan ilyenkor is bemennek a munkahelyükre, a gyerekek az iskolába, pedig a pihenéssel nemcsak a betegség múlna hamarabb, de a környezetét sem fertőzné le az illető. – Ha beteg a szervezet, más kórokozókkal szemben is gyengébben védekezik az immunrendszer, így csak maga alatt vágja a fát a beteg, a vége pedig így is, úgy is az lesz, hogy feküdni kell – intett Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában