Ország-világ

2015.03.25. 17:21

13 ezer éve már tevékre vadásztak Észak-Amerikában

Észak-Amerika benépesítése sokkal korábban kezdődött, mint eddig feltételezték.

Észak-Amerika benépesítése sokkal korábban kezdődött, mint eddig feltételezték - erre a következtetésre jutottak amerikai, kanadai és dán kutatók, akik őskori vadászok 13 300 évvel ezelőtt elejtett zsákmányát vizsgálták.

A kutatásról a PNAS-nak, az amerikai tudományos akadémia folyóiratának a legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Texasi A&M Egyetem, a Calgaryi Egyetem, valamint az Aarhusi Egyetem tudósai Mike Walters amerikai antropológus irányításával hét ősló és egy teve csontmaradványait vizsgálták, amelyek Calgarytól 130 kilométerre délre, a Wally Beach-nek nevezett lelőhelyen kerültek napvilágra - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A leletek radiokarbonos vizsgálata kimutatta, hogy az állatokat 13 300 évvel ezelőtt ejtették el, azaz legalább három évszázaddal régebben, mint ahogy az eddigi feltételezések szerint a legkorábbi vadászok megjelentek a térségben.

A helyszínen csupán egyszerű pattintott kőeszközöket és pengéket találtak, amelyeket a tetemek feldarabolására, a hús kicsontozására használtak, ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy az őskori vadászok rendelkeztek volna lándzsákkal.

"A leletek azt bizonyítják, hogy ezek a korai vadászok jóval azelőtt érkeztek, mint ahogy az első +amerikaiaknak+ tartott Clovis-kultúra népe meghódította volna a világnak ezt a szegletét" - hangsúlyozta Mike Walters, hozzátéve, hogy a kutatási projektnek köszönhetően többet megtudhatnak Észak-Amerika benépesüléséről, valamint arról, hogy a vadászat milyen szerepet játszott a nagytestű állatok kihalásában a legutóbbi jégkorszak végén.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában