Ország-világ

2014.11.17. 19:23

Lökdösődés, készenlétisek, kiszorítás - Tüntettek a Kossuth téren

A tömeg a felszólalók után a Parlament lépcsőihez ment, ott skandáltak és lökdösődtek a rendőrökkel, akik végül annyian érkeztek, hogy már nem fértek el a lépcsőn.

munkatársunktól

Szállingóznak haza a tüntetők

22.58 - Egyre többen szállingóznak haza, fogynak a tüntetők, érezhetően oszlik a tömeg. A Kossuth téren még pár száz ember álldogál, de folyamatosan mennek haza. A mai tüntetés lassan a végéhez ér.

Elindult a kiszorítás

22.18 - Nem látni egyelőre, hogyan és mikor érhet véget a tüntetés. A rendőrök kicsit hátrébb tolták a tüntetőket, de attól még az alapszituáció megmaradt.

22.08 - Két oldalról veszik körbe a tömeget a rendőrök, és a lépcsőről lefele is nyomulnak. Tolják ki az embereket az Alkotmány utca felé, néhányan el is estek a hátrálás közben a bójákban.

22.01 - Higgadtan kezelte a rendőrség a helyzetet, viszont voltak annyian, hogy az áttörés lehetetlen legyen, ez pedig elég is volt ahhoz hogy a tüntetők szép lassan lemorzsolódjanak, nagy tömeg már csak a lépcső közelében van.

21.27 - A kicsit hátrébb állók nagyon lendületesen kezdték el előre tolni az elöl állókat. Annyira sok rendőr érkezett, hogy már nem férnek el a lépcsőn.

20.57 - Feszült a hangulat, sokadszorra szólítanak fel ismét a rendőrök mindenkit, hogy fejezzék be amit csinálnak. Ahhoz túl sok a tüntető, hogy a rendőrök ki tudják szorítani őket a térről, ahhoz viszont kevés az olyan tüntető, aki mer konfrontálódni a rendőrökkel, hogy a tüntetők nyomják komolyabban vissza a sorfalat.

Fotók

Eltolták a tüntetőket a lépcsőtől


20.51 - "A legelöl álló 20-30 ember időnként kicsit belelendül, és nyomulnak a rendőrsorfal felé, a fal erre masszívabban összeáll, ők visszapattannak, erre a tömeg többi része elkezd skandálni valamit" - számol be a 444.hu. A Parlament előtti rész még mindig teljesen tele, ami több ezer embert jelenthet.

20.21 - Amióta a rendőrök eltolták a tüntetőket a lépcsőtől, azóta nem történt intézkedés, a tüntetők sem mozgolódnak már, skandálások mennek. A Parlament előtti rész még mindig teljesen tele, sokan vannak a Kossuth téren.

20.12 - Egyelőre sem az ácsorgás, sem a hideg nem vette el az emberek kedvét, bár az is látszik, hogy pontos tervük nincs arra, hogy mit kéne tenni.

20.00 - Többen is megpróbálnak áttörni a sorfalon, erre válaszul engeteg rendőr lepte el a lépcsőt, három rétegű sort képezve. Egy-két flakon is repült a stream beszámolója szerint. A 444.hu tudósítója szerint nem feltétlen a legelöl állók keresték az áttörés lehetőségét, hanem egyszerűen nekinyomták őket a rendőröknek. Rengeteg rendőr jön, közben méterekkel tolják hátrébb a tömeget.

19.33 - Az ATV helyszíni bejelentése szerint nagyon kevesen mentek el a tüntetés hivatalos vége után. Az ATV úgy tudja, hogy volt ilyen terv, hogy nem bejelentett módon átvonulnak a NAV Dob utcai székháza elé, ezt azonban meghiúsította az, hogy a tüntetők többsége inkább a Parlament lépcsőihez ment be.

 

Több tucatnyi városban tüntettek - Képriport

Közfelháborodás Napja országszerte (Fotók: MTI)

Kiss Ábrahám Soma indulatos beszédével ért véget a program

19.12 - "Válaszolják meg, hogy hova folyik a pénzünk! Hogy 25 év után miért tartunk még mindig ugyanott!" – harsogta egyre lendületesebben a felszólaló fiatalember. Az CCCP pulóveres szervező ezután felszólította az elitet, hogy "Húzzanak a picsába". Kiss bejelentette, hogy ő elmegy sétálni valahova. Azaz lesz vonulás valahova, de még nem tudni hova.

A Nem némulunk el! csoport szervezője, Nemes Balázs a színpadon

18.58 - Nemes szerint az adórendszer egyetlen funkciója, hogy újabb és újabb adókat találjon ki. "Nem egy kormányt temetünk, hanem egy rendszert" – üzen Nemes az elmúlt 25 év politikusainak.

Szerinte az előző kormányok is csak hibát hibára halmoztak, de az elmúlt időszak szégyent hozott az országra. "Soha nem volt még olyan világ Magyarországon, amiben élni szeretnénk", mondja, szerinte azért mert az egész politikai rendszer züllött és korrupt. “A mi generációnknak most érkezett el a rendszerváltás" - tette hozzá.

 

Fotók

Orbán segít a nyomok eltüntetésében


18.47 - [namelink name="Horváth András"], a NAV korrupciós rendszeréről a fátylat fellebbentő egykori adóhatósági szakértő is felszólalt. "Aláírásgyűjtés a NAV-nál a vezetés mellett, önkéntes alapon. Gyönyörű, hogy ide jutottunk" – mondta az USA-ból kitiltott Vida Ildikó megvédésre indított akcióra utalva. "Orbán lehetővé tette, hogy nyomokat tüntessenek el a NAV-nál" – folytatta Horváth, aki szerint a kormányfőnek már rég fel kellett volna függesztenie a vezetést, kinevezni egy biztost, és rá kellett volna tennie a kezét a dokumentumokra.

Horváth után az olajbotrányt robbantó [namelink name="Karancsi Tibor"] is felszólalt. Horváth azért hívta meg őt, mert hónapok óta dolgoznak azon, hogy létrehozzanak Magyarországon a civil szféra képviselőivel egy korrupcióellenes szövetséget. A következő hetekben kidolgozzák ennek paramétereit, segíteni akarják majd azokat, akik korrupciós eseteket tárnak fel, és egyben védelmet is kínálnának nekik.

Pártlogók nincsenek, szövegek annál inkább


18.39 - "Orbán takarodj!", "Jogállamot, nem forintosítást!", "Kapitalista kizsákmányolók takarodjatok", "Tolmácsot!", "Már az elemcsere sem segít Viktor!", "Államilag irányított korrupció", "Nem leszünk tolmács!", "Ildi, ne hazudj, én tudom, korrupció van" - csak néhány a transzparensek közül. Fél órával a kezdet után felharsant az Orbán takarodj! Rímes rigmusok még nincsenek. Mocskos Fidesz! a legnépszerűbb szlogen, leggyakrabban ezt hallani. Akárhányszor felhangzik, hogy Fidesz, vagy Orbán, óriási füttyszó harsan fel. Két beszéd között megy az Orbán takarodjozás.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Tömve van a Kossuth tér


18.30 - Parlament előtt a tér megtelt, az Alkotmány utca torkolata és a Néprajzi múzeum, valamint a földművelésügyi minisztérium előtti területen is. 20 perccel a kezdés után is folyamatosan érkeznek a tüntetők, sokezren vannak már - írja az Index tudósítója.

Dabóczy Mihály az első felszólaló


18.12 - Ő arról beszél, hogy elegük van abból, nem tudják kinek a kezében van az igazi hatalom, és nem is tudják befolyásolni azt. És elegük abból, hogy mindenkit lenéző semmirekellők uralkodnak. Szerinte most temetik az eddigi rendszert, és újat fognak építeni. Ahol az állam értünk van, és ahol a hatóságok a csalókat üldözi, nem a szegényeket. Utána Nagy Emília középiskolai tanár beszélt. A szövegét több oktatási szervezet írta közösen, a vidéki helyszíneken is felolvasták. Nagy szerint ami most a téren történik, az a valódi nemzeti konzultáció. És most kezdeményezni is fognak egyet az oktatás kérdésében. Mert szerintük a kormány a gondolkodás nélküli társadalom programját hirdeti mindazzal, amit az elmúlt években tettek az oktatási rendszerrel.

Készenlétben a rendőrség


Tudósítók szerint vegyes a tömeg, ám a netadós tüntetésekhez képest Sarkadi kollégám szerint érezhetően megugrott az átlagéletkor, a húszas-harmincas korosztályból egyelőre látványosan kevesebben értek ki. A Parlament épülete előtt készenlétis, pajzsos rendőrök.

Előzmények


A várhatóan legnagyobb, budapesti eseményt a Nem némulunk el csoport szervezte. Ők azok, akik korábban benne voltak az internetadó ellen szervezkedő csoportban, de onnan kiváltak - idézi fel a 444.hu.

Az esemény Facebook-oldalán szereplő leírás szerint az internetadó elleni tiltakozás csak egyike volt az ügyeknek, ami miatt elégedetlenek.

Horváth András, az áfabotránnyal robbantó egykori NAV-alkalmazott a mai tüntetésen is fel fog szólalni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában