Holland aranykor

2021.12.03. 09:31

Minden idők legnagyobb Vermeer-kiállítása készül

A barokk festő a legnagyobb mesternek számít Rembrandt után.

Minden idők legnagyobb Vermeer-kiállítására készül az amszterdami holland nemzeti múzeum, a Rijksmuseum.

Jan Vermeer van Delftnek (1632-1675), a holland aranykor Rembrandt után második legnagyobb festőjének először szentelnek ilyen átfogó kiállítást.

A világ minden tájáról kölcsönadott alkotások azt ígérik, a 2023 elejére tervezett tárlat a mester életművének legnagyobb szabású bemutatása lesz – közölte csütörtökön a múzeum.

A barokk festő életműve viszonylag kicsiny, a szakértők 37 képről tudnak. A Rijksmuseum a művész négy remekével köztük a Tejet öntő nő és a Kis utcarészlet című festményekkel rendelkezik. Arról csak később tudnak nyilatkozni, hogy hány alkotást sikerül összegyűjteni a tárlatra.

Az eddigi legnagyobb Vermeer-kiállításon Hágában, 1996-ban 22 művet mutattak be.

A rendezvény a múzeum és a hágai Mauritshuis együttműködésében valósul meg, a készülődés már elkezdődött. Mindkét múzeum kutatást kezd Vermeer művészetéről, művészi döntéseiről, a kompozíciók motivációiról és a festmények alkotásának folyamatáról – olvasható a Rijksmuseum portálján.

A nagyszabású kiállításon szerepelni fog a barokk mester talán leghíresebb vászna, a hágai múzeum tulajdonában lévő Leány gyöngy fülbevalóval, a frankfurti Städel múzeumban kiállított A geográfus című alkotás, a dublini Ír Nemzeti Galériában látható Levelet író nő, valamint a Washingtonban kiállított Mérleget tartó nő.

Hollandiában soha be nem mutatott műveket is közzétesznek a tárlaton, köztük lesz a nemrég restaurált remekmű, a Levelet olvasó lány nyitott ablaknál.

„Korábban nem tartottuk lehetségesnek, hogy ennyi múzeum kész kölcsönadni a remekműveket. Ezzel a kiállítással egy új nemzedéknek mutathatjuk be Vermeer művészetét a legfrissebb kutatási eredményekkel együtt” – idézte a közlemény Taco Dibbitset, a Rijksmuseum igazgatóját.

A kiállítás 2023. február 10-én nyílik és június 4-ig tekinthető meg.

Borítókép: Vermeer egyik legismertebb festménye, az 1665 körül készült Leány gyöngy fülbevalóval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!