Karmesterváltás a koncerten

Hetven éve teremt jó hangulatot sok mosonmagyaróvári rendezvényen a Kühne Koncert Fúvószenekar. Az 1949-ben alapított zenekar múlt szombaton ünnepi hangversennyel lepte meg a zeneszerető közönséget, s az eseményen Hernádi Sándor átadta ifj. Vámos Gábornak a karmesteri pálcát.

Mészely Réka

Hét évtizede zenélnek együtt a Kühne Koncert Fúvószenekar tagjai. Az 1949-es alapítók közül már senki nem játszik hangszeren, azonban sokan fiatalkoruktól részesei a zenekar sikereinek több generáció óta. 

A hetvenedik évfordulót nagy sikerű jubileumi koncerttel ünnepelték múlt szombaton a Flesch-központban. 


– 1949-ben úgy döntött a Kühne akkori vezetése, hogy támogatják egy fúvószenekar létrejöttét. Az akkori alapításban jelentős szerepet játszott az 1945-ig működő városi Leventezenekar. Tizenketten álltak össze a gyár munkatársai közül, ám gyorsan közel ötventagúvá bővült a zenekar. A Kühne mostani vezetése is örül, hogy a zenekar öregbíti és továbbviszi a 163 éves gyár nevét. Fontos számunkra a múlt ápolása, a zenekar, ezért is igyekszünk évről évre nagyobb összeggel hozzájárulni a működésükhöz – hangsúlyozta Süli Csaba, a Kühne zrt. vezérigazgatója, aki külön méltatta Hernádi Sándort, aki 29 éven át volt a zenekar karmestere.

 

10 évesen zenélt először a kühnésekkel az új karmester, ifj. Vámos Gábor.

10 évesen zenélt először a kühnésekkel az új karmester, ifj. Vámos Gábor.

 A 70 éves fennállását ünneplő együttest az indulás után négy évtizedig Csóka József, majd másfél évig Sebők Károly irányította. Hernádi Sándor 1964-ben szerepelt először a zenekarral harsonásként, melynek 1990 óta karmestere. 2011-ben országos minősítésen kiemelt aranyat érdemeltek, ezt 2016-ban további öt évre megvédték. Hernádi Sándor az ünnepi koncerten átadta a karmesteri pálcát utódjának, ifj. Vámos Gábornak. Leköszönését azzal indokolta, hogy méltó utódot talált, aki majd a 2021-es minősítésre felkészítheti a zenekart. Az új karmester huszonkét éves, a Széchenyi-egyetem másodéves növendéke harsona szakon. Nyolcéves kora óta zenél, tízévesen lett a kühnések trombitása. A zene iránti szeretetet édesapjától, Vámos Gábortól örökölhette, aki a fúvószenekar elnökeként és koncertmestereként tevékenykedik. Emellett több zenekarnak is tagja. 


– Az eddigi zenei pályámon már több karmesterrel dolgoztam együtt. Tőlük sajátítottam el a technikát és azt is, hogyan kell kapcsolatot teremtenem a zenekar tagjaival. A Kühne Koncert Fúvószenekarban egymindenki hobbiszinten zenél, ami mellett aktívan dolgoznak vagy éppen tanulnak. Célom, hogy továbbra is egy kiszámítható zenekart tudjak összefogni, s minden hangszercsoportban legyen zenészünk. Nagy lendülettel fogok neki a karmesterségnek. Nagyon szeretném, hogy jól érezzük magunkat, közösségi és zenekari élményeket is átéljünk együtt – sorolta elképzeléseit az ifjú zenész, aki már a tavalyi adventi koncerten is vezényelt néhány zeneszámot. Ifj. Vámos Gábor úgy látja, van igény a fúvószenére a közönség részéről. Klasszikus fúvószenei darabokkal és slágerekkel is kedveskednek majd a hallgatóságnak a koncerteken.

 

Hernádi Sándornak (Süli Csaba és Vámosi Gábor között) megköszönték a 29 éves karmesteri munkát.

Hernádi Sándornak (Süli Csaba és Vámos Gábor között) megköszönték a 29 éves karmesteri munkát.

 A szombati hangversenyen bemutatkoztak a Kühne-zenetanoda kis növendékei is. Közülük sokan lesznek zeneiskolások, így biztosított a fúvószenekarban az utánpótlás. A jubileumi év keretében szintén nagy esemény a Mofém Fúvószenekarral közösen augusztus 17-re tervezett Fúvószene Napja rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!