Történelmi emlékhelyet avattak Jánossomorján

Emlékparkot avattak a mosonszentjánosi vasútállomáson a második világháború utáni ki- és betelepítés emlékére.

kisalfold.hu

 A parkban csomagok, ládák, üzenetekkel ellátott vagonfal emlékeztet a megrendítő emberi sorsokra. A helyszín szimbolikus: öreg hársfa árnyékából indultak a német kitelepítettek vagonjai, s ide érkeztek a felvidéki magyar betelepítettek is 1946 és 1948 között. Az emlékpark emléktáblával, „elhagyott" csomagokkal, ládákkal, feliratokkal ellátott vagonfallal őrzi az emberi sorsok tragédiáját. 


A szombati avatáson dr. Nagy István államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: Magyarország két oldalról is vesztese lett a második világháborúnak, 1945-ben megkezdődött a németek, Csehszlovákiában pedig a felvidéki magyarok kitelepítése, „lakosságcseréje". Magyarországról mintegy száznyolcvanezer németet telepítettek ki, 1949 nyaráig pedig mintegy kilencvenezer felvidéki magyarnak kellett elhagynia otthonát Csehszlovákiában. Mosonmagyaróvár környékén öt települést jelölt ki a kormánybizottság a betelepítések céljául: Mosonszentmiklósra kilencvenkilenc, Mosonszentjánosra negyvennégy, Mosonszentpéterre harminckettő, Rajkára harmincöt, Levélre pedig két család érkezett menekültként vagy áttelepítettként.

Magyarországi német és felvidéki magyar viseletek találkoztak a peronon a Ki- és Betelepítési Emlékhely szimbolikus avatásán.

Lőrincz György polgármester hangsúlyozta: a történelmet érdekek, politikák és eszmék irányítják, de a kisemberek élik meg, szenvedik el.  (Meg lehet bocsátani, de elfelejteni nem lehet – Kisalföld, 2017. 09. 22.)  Ez a város most a kisembereknek, a lakóknak állít itt emléket. 


A program keretében csütörtökön helytörténeti vetélkedőt tartottak Jánossomorján, ahol nagyfödémesi, jánossomorjai és mosontarcsai (Andau) diákok közösen játszhattak és kutathatták fel egy kitelepítést megélt kisfiú történetét. 

Ezek is érdekelhetik