Történelmi emlékhelyet avattak Jánossomorján

Emlékparkot avattak a mosonszentjánosi vasútállomáson a második világháború utáni ki- és betelepítés emlékére.

kisalfold.hu

 A parkban csomagok, ládák, üzenetekkel ellátott vagonfal emlékeztet a megrendítő emberi sorsokra. A helyszín szimbolikus: öreg hársfa árnyékából indultak a német kitelepítettek vagonjai, s ide érkeztek a felvidéki magyar betelepítettek is 1946 és 1948 között. Az emlékpark emléktáblával, „elhagyott" csomagokkal, ládákkal, feliratokkal ellátott vagonfallal őrzi az emberi sorsok tragédiáját. 


A szombati avatáson dr. Nagy István államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: Magyarország két oldalról is vesztese lett a második világháborúnak, 1945-ben megkezdődött a németek, Csehszlovákiában pedig a felvidéki magyarok kitelepítése, „lakosságcseréje". Magyarországról mintegy száznyolcvanezer németet telepítettek ki, 1949 nyaráig pedig mintegy kilencvenezer felvidéki magyarnak kellett elhagynia otthonát Csehszlovákiában. Mosonmagyaróvár környékén öt települést jelölt ki a kormánybizottság a betelepítések céljául: Mosonszentmiklósra kilencvenkilenc, Mosonszentjánosra negyvennégy, Mosonszentpéterre harminckettő, Rajkára harmincöt, Levélre pedig két család érkezett menekültként vagy áttelepítettként.

Magyarországi német és felvidéki magyar viseletek találkoztak a peronon a Ki- és Betelepítési Emlékhely szimbolikus avatásán.

Lőrincz György polgármester hangsúlyozta: a történelmet érdekek, politikák és eszmék irányítják, de a kisemberek élik meg, szenvedik el.  (Meg lehet bocsátani, de elfelejteni nem lehet – Kisalföld, 2017. 09. 22.)  Ez a város most a kisembereknek, a lakóknak állít itt emléket. 


A program keretében csütörtökön helytörténeti vetélkedőt tartottak Jánossomorján, ahol nagyfödémesi, jánossomorjai és mosontarcsai (Andau) diákok közösen játszhattak és kutathatták fel egy kitelepítést megélt kisfiú történetét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!