Adók, számok - az iparűzési taksa majd félmilliárddal több lett a tervezettnél Mosonmagyaróváron

Főként a vállalkozói szektornak köszönhető, hogy egy év alatt is jelentős összegekkel nőttek Mosonmagyaróvár adóbevételei: kimagasló az iparűzési adó. Mivel idén még több autó fut a Lajta-parti városban, a gépjárműadónál is magasabb összeget terveznek.

Mészely Réka

Mosonmagyaróvár önkormányzata a legutóbbi képviselő-testületi ülésén tárgyalta az adóztatás helyzetéről szóló beszámolót. Tomasits Zsuzsanna, a városháza adóügyi osztályvezetője részletes anyagot állított össze a témában. 


– Egyre magasabbak az adóbevételek, főként a vállalkozói szektor által, amiért külön köszönet jár az adóalanyoknak. Fontos, hogy a saját lábunkon álljunk – összegzett Frauhammer Csaba (KDNP), a gazdasági és városüzemeltetési bizottság elnöke. Hozzátette: a bevételek az előirányzatot is meghaladták. Kiemelkedő volt a gépjármű- és iparűzési adó. 


Mosonmagyaróvár adóbevételei összességében évről évre növekednek. Az elmúlt hat esztendőben a helyi adókból 928 millió forinttal több folyt be a városi kasszába. Egyébként a város adóerő-képességének növekedésével egyre fontosabb szerepet kapnak a helyiadó-bevételek az önkormányzat büdzséjében. Beszédesek a számok: míg 2011-ben a helyi adók az önkormányzat bevételeinek 21,06 százalékát, 2016-ban már az 55,07 százalékát adták. 


Építményadóból 537 millió forintra számítottak, ezzel szemben 553 millió érkezett be tavaly. 2017-re megmaradt az adónem mértéke, de kiegészült egy új kategóriával: a sportcélú létesítmények után is kell fizetni (50 forintot négyzetméterenként). 2016-ra telekadóból 70 millió forintot irányoztak elő, végül 786 ezer forinttal több teljesült. Idén ebből az adónemből kevesebb összegre, 65 millió forintra számítanak. 


A helyiadó-bevételek súlypontját a mai napig az 1992-ben bevezetett és nagyon sok változáson átesett helyi iparűzési adó képezi. A törvényi maximummal (2 százalékkal) adóztatott 4357 vállalkozás Mosonmagyaróváron teljesíti helyi iparűzési adója befizetését. Tavaly a vállalkozások ebben a formában 2,8 milliárd forintot adtak hozzá a város fejlődéséhez, amely a prognosztizáltnál 445,7 millió forinttal magasabb.


A beszámolóból az is kiderül: egyre több autó fut a mosonmagyaróvári utakon. Már tavaly 271-gyel több, 17.394 jármű után fizettek taksát, mint előző évben. 2013 januárjától az adónem 40 százaléka marad helyben, azaz a 306 millióból 122 millió forint. Idén az első félévben nőtt az adózók száma, 322 millió forintnyi teherrel (ebből 129 millió lenne a városé). 


Az idegenforgalmi adó 28,7 millió forintot hozott a konyhára. Talajterhelési díjból (ezt azok fizetik, akik nem kötöttek rá a közcsatornára) tavaly 3,5 millió forint érkezett be. 2016-ban egyébként csupán 37 talajterhelési díjat fizető alany maradt a városban, nagy részük műszaki okok miatt nem tud a szennyvíz-hálózathoz csatlakozni. Idén június végére 23-ra csökkent számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!