Emberölés Darnózselin? Szakértők előtt a nyomok - fotó

Szakértői vizsgálatok eredményeire vár a rendőrség a május 27-én eltűnt darnózseli N.-né Kovács Judit ügyében.

Tóth Gyula

08.12., 7.10 - Szakértői vizsgálatok eredményeire vár a rendőrség a május 27-én eltűnt darnózseli N.-né Kovács Judit ügyében, amelyben a rendőrség a férj előzetes letartóztatása mellett emberölés gyanúja miatt nyomoz.

Mint arról a Kisalföld folyamatosan beszámolt, nagy fordulat akkor következett be az eltűnés miatt indított közigazgatási eljárásban, amikor a rendőrség már emberölés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Június 25-én 120 rendőrrel vizsgálták át a Darnózseli határában található mintegy nyolc négyzetkilométeres területet. Ott már június 5-én is kutatott tucatnyi rendőr, állítólag találtak olyan nyomot, ami előrevitte a nyomozást. Időközben meggyanúsították a férjet felesége megölésével. A férfit július 1-jén bilincsben vitték el a nyomozók darnózseli otthonából, ahol – valamint apja házában is – házkutatást tartottak. A bíróság először 30, majd újabb 90 napra, november 4-ig rendelte el a férj előzetes letartóztatását.

Az ügyről a faluban számos szóbeszéd terjed arról, mi is történt az asszonnyal. A dráma hatására a falu egy emlékező szertartást is szervezett, ahol gyertyát gyújtottak a közösség minden tagjáért. Az emberek kíváncsian és türelmetlenül várnak minden információt a számukra érthetetlen, felfoghatatlan üggyel kapcsolatban. Többen úgy érzik, lassan halad az ügy.

A Kisalföld szakértője szerint 60 napot biztosít az eljárási jog a vizsgálatok elvégzésére, amit még 30 nappal lehet meghosszabbítani. S ez a nemzetközi gyakorlatban sem számít hosszúnak. A rendőrség a házkutatás, a helyszíni szemle során talált és begyűjtött nyomok és tárgyak rendszerezése után küldte meg a teljes anyagot a bűnügyi szakértői intézetnek.

Szakértőnk szerint az csak a bűnügyi sorozatokban fordul elő, hogy egy óra alatt lehet DNS-eredményt produkálni. Egy emberé napokon belül elkészülhet, ám ha egy tárgyról vett minimális mintából kell eredményt felmutatni, főként fedett, szennyezett DNS-nél, hosszú idő kell a pontos eredmény meghatározásához. S ezenkívül még számos vizsgálatot is el kell végezniük a szakértőknek.

Lapunk többször megírta azt is, hogy a házaspár válófélben volt. A Mosonmagyaróvári Járási Bíróság N.-né Kovács Judit halála miatt a napokban a válóper felfüggesztéséről hozott határozatot.

07.29., 9.30

November 4-ig előzetes letartóztatásban marad a darnózseli emberölési ügy gyanúsítottja – így döntött a Győri Járásbíróság.

Dr. Máté Kinga bírósági szóvivő elmondta: a bíróság döntött az N.-né K. Judit meggyilkolásával gyanúsított férj előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról, az eltelt egy hónap után újabb három hónapig rácsok mögött tartja a férfit.

A határozat indokolása szerint azért szükséges a kényszerintézkedés fenntartása, hogy zavartalanul biztosíthassák az ügy további nyomozati cselekményeinek lefolytatását, a bizonyítékok köre ugyanis még nem teljes. Emellett fokozottan fennáll a gyanúsított részéről annak a veszélye, hogy elsősorban a tanúk befolyásolásával, a tárgyi bizonyítási eszközök eltüntetésével a nyomozás sikerét meghiúsítaná.

A bíróság határozatát kézbesítés útján közli az ügyésszel, a gyanúsítottal és védőjével – közölte dr. Máté Kinga.

A három hónap egyébként természetesen augusztus 4-én kezdődik, de a szabadságolások miatt a határidő előtt döntöttek a meghosszabbításról.

Előzmények:

10.22 - Előzetesben a gyilkossággal gyanúsított férj

Elrendelte pénteken a darnózseli emberölési ügy gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Győri Járásbíróság nyomozási bírája,  az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra.

A határozat szerint a gyanúsított előzetes letartóztatást indokolja, hogy az ügyben további nyomozati cselekmények lefolytatása szükséges, mert a bizonyítékok köre nem teljes - tudatta dr. Máté Kinga bírósági szóvivő.

"Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított elsősorban a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök eltüntetésével a nyomozás sikerét meghiúsítaná, vagy veszélyeztetné" - áll a tájékoztatásban.

Péntek - 10.10 - Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék  sajtószóvivője közölte, a Győr Járásbíróság nyomozási bírája pénteken az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte a darnózseli emberölési ügy gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.

A határozat szerint a gyanúsított előzetes letartóztatást indokolja, hogy az ügyben további nyomozati cselekmények lefolytatása szükséges, mert a bizonyítékok köre nem teljes. Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított elsősorban a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök eltűntetésével a nyomozás sikerét meghiúsítaná, vagy veszélyeztetné.

A kényszerintézkedést indokolja továbbá, hogy a gyanúsított terhére rótt cselekmény tárgyi súlya miatt – az emberölés bűntette 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetni rendelt cselekmény - fennáll a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, másodfokon a Győri Törvényszék jár el.

9.55 - Információnk szerint a győri városi bíróság péntek délelőtt előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit, akit csütörtökön őrizetbe vett a rendőrség.


Csütörtök - Takács József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a rendőrséget az eltűnt 40 éves győri nő testvére értesítette május végén, mert az asszony, miután a mosonmagyaróvári munkahelyéről eltávozott, többet nem adott életjelet magáról.

Közigazgatási eljárás keretében keresték a nőt, majd miután bűncselekményre utaló adatok merültek fel, az ügy átkerült a megyei rendőr-főkapitánysághoz.

Június 5-én átvizsgáltak egy Darnózseli határában lévő mintegy nyolc négyzetkilométeres területet, és ezt 25-én százhúsz rendőrrel megismételték.

Az eltűnt nő volt férjét, aki Darnózselin él, a rendőrség szerdán őrizetbe vette, előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva az ügyről egyelőre nem közölt több részletet.

Korábban írtuk:

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a rendőrség őrizetbe vette a férjet, s őt gyanúsíthatják felesége megölésével.

Megtudtuk azt is, hogy a férfi apját is elvitték a főkapitányságra a rendőrök, igaz, őt nem bilincsben, s szerda estére már hazaengedték. Napközben az ő házában is dolgoztak a bűnügyi technikusok.

A Darnózselin szerdán tapasztalt kiemelt rendőri jelenléttel és az ott végzett tevékenységgel kapcsolatos információinkat a rendőrség nyomozati érdekre hivatkozva nem erősítette meg. Az ügy előrehaladtával későbbre ígértek tájékoztatást.

Rendőrök a férj háza körül - Fotó: Tóth Gyula

Rendőrök a férj háza körül - Fotó: Tóth Gyula

Annyi bizonyos, hogy a házaspár évek óta külön élt, válófélben voltak.

Gyermekeik mind ez ideig az apjukkal laktak, de mert őt szerdán bilincsben vitte el a rendőrség, az anyai nagyanyjuknál helyezték el őket.

Lapunk május 30-án számolt be arról, hogy Nagyné Kovács Judit május 27-én este 8 órakor ismeretlen helyre távozott mosonmagyaróvári munkahelyéről, s azóta senki nem látta őt. Akkor a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban kereste eltűnés miatt. A rendőrségnek kevés a lehetősége, mígnem a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya – még mindig közigazgatási eljárásban – átvette az ügyet. Június 26-án számoltunk be arról, hogy emberölés bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen megindították a nyomozást. A bűnügyi eljárás már nagyobb lehetőséget biztosított a nyomozók számára.

A nyomozás részállomásaként június 25-én 120 rendőrrel vizsgálták át a Darnózseli határában található mintegy nyolc négyzetkilométeres területet. Ott már június 5-én is kutatott tucatnyi rendőr, állítólag találtak olyan nyomot, ami előrevitte a nyomozást.

A Bors úgy tudja, beazonosította a rendőrség azokat, akik eltűnése napján találkoztak magánrendelőjében N.-né K. Judittal. A Bors információi szerint a nyomozók a gyógytornásznő közeli ismerősei között keresik a gyilkost. Részletek itt >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!