Irodalom

2021.12.05. 15:00

Különleges Dickens-levélre lehet licitálni egy árverésen

Charles Dickens 1858-ban egy barátjának, a nagyhatású kertépítő és építész Joseph Paxtonnak írott levelére lehet licitálni december 15-én egy londoni árverésen.

A december 6-án kelt négyoldalas levélben az Angliában utazgató Dickens beszámol egy tiszteletére adott vacsoráról, amelyen Paxton – a londoni 1951-es világkiállítás híres Kristálypalotájának tervezője, Coventry parlamenti képviselője – nem vett részt, mivel meggyőzték róla, hogy politikai megfontolások miatt maradjon távol.

A Christie's szakértője, Thomas Venning kiemelte, hogy a levél azért különösen értékes, mivel a viktoriánus korszak egyik kiemelkedő alakja, Paxton és Dickens kapcsolatáról árulkodik.

Dickens színes kifejezésekkel számol be frusztrációjáról, amiért a dolgok félresiklottak, és a kavarodást egy Whitten nevű helyi üzletember számlájára írja. Hozzáfűzi: gondolt rá, hogy megemlíti Paxton hiányát, de aztán arra jutott, hogy nincs értelme, mivel úgy látta, hogy Whitten „ahová csak lehet, oda beteszi a lábát”.

A Christie's értékes könyvekből és kéziratokból rendezett árverésén szereplő levél leütési árát előzetesen 4-6000 fontra (1,7-2,6 millió forintra) becsülik.

Venning elmondta, hogy Dickens más leveleit is árverésre bocsátják, de a Paxtonnak írott a legkiemelkedőbb közülük, mert az értékes adalékokkal szolgál Dickens személyiségéről és kóstolót nyújt a karácsonyi hangulatból.

Borítóképünkön Charles Dickens (1812–1870)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!