Csalódás az ígéret földjén

Helyzetjelentés Hamburgból a menekültekkel, a migránsokkal kapcsolatosan. Ott élő olvasónk, Galgóczi Róbert írása.

Németországról világszerte az a felfogás terjedt el, hogy az ország polgárai mindenben tökéletesek, hogy a német polgárok pontosak, és, hogy itt minden ragyog a tisztaságtól. Eme erények, hihetné az ember, vonatkoznak az állami szervezetekre és hivatalokra is. Talán ezzel a felfogással érkeztek és mai is érkeznek a menekültek százezrei. Ámde. A menekültekkel kapcsolatban ezeket az erényeket hiába keressük! Sem az állami szervezetek, sem a helyi önkormányzatok nincsenek a menekültekkel kapcsolatos teendők szintjén. Önkéntes támogatók nélkül réges-régen teljesítőképességük határára jutottak volna!

Mi a helyzet jelenleg?

A tökéletes Németország kormánya minapig képtelen megbízható adatot nyújtani a szövetség területére érkezett menekültek számáról. A belügyminisztérium feltevése szerint 800 ezer menekült fog az idén érkezni. A munkaügyi minisztérium feltevése szerint 1,5 millió menekülttel kell számolni. A határvédelmi hatóság mindkét becslést irreálisnak, azaz valótlannak tekinti, mert nem veszi figyelembe a zöldhatáron átlépők tetemes számát. Őket senki sem ellenőrizte, senki sem vett jegyzékbe, saját döntésük szerint, amihez nincs joguk, taxival utaztak valamelyik városba a rokonaikhoz.

A belügyminiszter szerint szeptember végéig Szíriából 85.445, Afganisztánból 18.387, Irakból 19.192, Albániából 5.913, és Pakisztánból 5.092 menekült érkezett. A tartományok statisztikája szerint a megadott időszakban az önkormányzatok gyűjtőtáboraiban kétszer annyi újonnan érkezettet vettek jegyzékbe! Napjainkban naponta kereken 10 ezer menekült érkezik.

Teljes zűrzavar uralkodik a határvédelmi hatóság által jegyzékbe vett menekültek jelenlegi tartózkodási helyéről. A határvédelmi hatóság az érkezett menekültek egy részétől vett ujjlenyomatot, majd mindenkinek adott egy számozott szalagot a csuklójára. Hogy a menekült azután hova került, kihöz ment melyik helységbe, vagy melyik gyűjtőtáborban kötött ki? Passauból sokfelé indul vonat és távolsági busz.

A túlterhelt önkormányzatok

Minden gyűjtőtáborról a helyi önkormányzat gondoskodik és üzemeltet. A gyűjtőtábor lehet rögtönzött sátortábor, kiselejtezett kaszárnya, újonnan felállított több konténer és megüresedett raktárcsarnok, vagy iskolai tornaterem. Hogy melyik menekült hova jut, a véletlen dolga. Tervezett elosztás nincs. A gyűjtáborok személyzete „földi" dolgokkal van lekötve. Például melyik sátorban tudom az újonnan érkezett gyerekeket, egyedül jött nőket, meg öregeket elhelyezni? (Jött egy 96 éves vak férfi is a lányával együtt.) A vég nélkül áradó menekültek tömege napjainkra minden gyűjtőtábort csurigra töltött! Sehol egy maroknyi hely, sehol egy üres ágy már nincs. Az elviselhetetlen zsúfoltság ingerlékennyé, idegessé, sőt, agresszívvá teszi az embereket, ami egymás közötti békétlenséget, verekedést okozhat. Ilyenkor a helyi rendőrségnek kell békét teremteni. Az is elégedetlenségre nyújt indokot, hogy a menekültet nem szállítják kívánt céljához. Ilyen esetben a sátortáborból elmenekül.

A tartományok kormánya minden befogadott menekültre 670 euró fejpénzt kap havonta. Az önkormányzatok, akik a tulajdonképpeni nehéz munkát végzik, hogy ők ebből mennyit kapnak, arról nincs szó, arról nem szolnak az újságok. Viszont a panaszuk nagy, mert az érkezett és jelenleg is érkezők tömege teljesítőképességük határán túlmegy!

A menekültek nagy része megértéssel viseltetik a táborokban uralkodó kellemetlen körülmények iránt. Viszont olyanok is akadnak, akik nyíltan kifejezik nagy csalódásukat és emberséges bánásmódot, valamint civilizált elszállásolást követelnek! (Megértem őket. Mint 56-os menekült, háltam én is tornaterem padlójára fektetett szalmazsákon) Korán beköszöntött a hideg időjárás. Kisgyermekek táblát tartanak maguk elé, melyen németül olvasható: uns friert es = fázunk! Noha a sátorokba meleg levegőt fújnak, fűtésnek nevezhető eredmény nélkül. Szerencsésebb helyzetben vannak, akik kaszárnyába vagy tornaterembe jutottak.

Regisztrálás, jegyzékbe vétel

A határvédelmi hatóság szövetségi hivatal. A gyűjtőtáborok működtetői, illetve fenntartói tartományi hivatalok, pontosabban, helyi önkormányzatok. A szövetségi és a tartományi hivatalok jogilag nem egyenrangúak! A tartományi hivatalok nem rendelkeznek joggal a szövetségi hivatal adatfeldolgozó rendszerébe bekapcsolódni. A menekültek esetében ez időigényes hátránnyal jár, mert a menekültek csuklójára erősített szalag száma ide lett betáplálva. Így a csuklón talált számmal mindent újonnan kell kezdeni.

Az illetékes tartományi hivatalok épületei előtt hosszú sorban várakoznak menekültek. Számos menekültnél nincs igazolvány vagy egyéb okirat, ami kétségtelenül igazolná a kilétüket és származásukat. Így teljes bizonytalanság uralkodik a személyazonosságról. Állítólag útközben elvesztették, ellopták, vagy elkobozták tőlük. Így nehézkesen jutnak velük a tartományi hivatalok tisztviselői dűlőre. Az ujjlenyomat meg a csuklóra erősített szalag száma nyújt személyazonosítást. Ez a két adat kíséri majd őket németországi tartózkodásuk teljes idején. Itt állítják ki az ideiglenes tartózkodási engedélyt. Fontos okmány. (Az enyémet még most is őrzöm!) A tartózkodási engedély jogosít jutalékok és egyéb juttatások felvételére. Például zsebpénzre, természetbeli adományra, ingyenes nyelvtanfolyamra, vagy ingyenes orvosi kezelésre. Az első 3 hónapban minden felnőtt menekült havonta 143 euró zsebpénzt kap. Gyermekre a szülő havonta 84 eurót kap 6 éves korig. Kikötés: a gyűjtőtábort nem szabad elhagyni. Később, 3 hónap után, a zsebpénzt a szociális segély legalacsonyabb szintjére, 287 – 359 euróra emelik.

Senki sem ismeri az érkezett menekültek szándékát. Van, aki véglegesen érkezett. Van, aki szeretne hazájába visszatérni, ha a körülmények engedik. Ezért egyéni tisztázásra szorul, hogy ki miért hagyta el hazáját, otthonát? Időigényes, sőt, esetenként elnapolt ügyvitel, fordító segítsége nélkül. Ettől az interjútól, beszélgetéstől függ a menekült itteni, valamint további sorsa. A hallottak alapján határoznak, hogy kinek milyen ügyvitelt nyissanak? Menedékjog vagy kitoloncolás? Ha születési anyakönyvi kivonat, vagy útlevél bizonyítja a szír származást, akkor oké. Őt a német hivatalnokok őszinte személynek tekintik és elhiszik, amit mond. Hogy üldözött. Hogy a halál torkából menekült. Hogy mindenét elvesztett és itt szeretne letelepedni és egy új életet kezdeni. Jó szándékkal érkezett.

Sajnos vannak olyan személyek is, akik itteni „karrierjüket" eleve hazugsággal kezdik. Nincs papírjuk. Szíriában születtek, illetve onnan menekültek. Állítják. Ilyen személyek nem sok eséllyel rendelkeznek a menedékjog elnyerésére. Idő multával az igazság ki fog derülni. Eme alanyoknál éberségre van szükség! Kitudja? Tán az iszlám terrorista szervezet küldönce. Van ilyen feltevés is.

A polgárok és az önkéntes segítők hangulata változik. A tévé naponta mutatja. Az újságok naponta jelentik. A rádió óránként szól róluk. Jelenti az önkormányzatok vészkiáltásait. „Több emberhez méltó szállásunk nincs! Elértük befogadó képességünk határát." Mégis! Berlin tétlen! Holott a menekültek vég nélkül áradó tömege napról-napra növeli a félelmet. Mindég több polgár aggódva kérdezi: mikor lesz ennek vége? Mi lesz ennek a vége? Mit kezdünk ennyi idegennel? Kezdetben a polgárok 65 %-a támogatta, illetve nem ellenezte a muzulmán menekültek befogadását. Újabban 45%-ra csökkent a támogatók aránya. Mi lesz, ha a 1,5 millió menekült idehozatja a rokonait? Realista becslés szerint, akkor 7,5 millió muzulmánra számíthatunk. Plusz a 4 millió török vendégmunkás! Ergó – ilyen véleményt is hallottam – Németország egy puskalövés nélkül hagyta magát muzulmán hódítóktól elárasztani! Ilyen honfoglalás, országfoglalás a népvándorlás óta nem volt.

A CDU (Kereszténydemokrata Unió) berkeiben is újabban több kételkedő kérdezi: Merkel kancellár kijelentése, „a feladatot megoldjuk" kivitelezhető? Ö konokul hallgat! Az önkormányzatok vészkiáltása ellenére sem hajlandó, a szállóigévé vált meghívóját „minden szír menekültet szívélyesen fogadunk“ visszavonni. Ezzel sok-sok emberben, menekültben, felelőtlen módon, további hiú reményt kelt jobb életre, a német ígéret földjén. Ez okból alkotmánybírósági megkeresés is folyik ellene. A bajor kormány is hasonló lépést mérlegel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!