Könyvelős, adózós

2013.10.01. 15:15

Családi kedvezmény 2014-től

Kiszélesedik 2014. január 1-től a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége.

A gyermekkedvezmény változatlan mértékben fennmarad. A családi adókedvezményre jogosult az a személy, aki a gyermekeire tekintettel családi pótlékra jogosult, a gyermek, aki saját jogán részesedik családi pótlékban, aki rokkantsági járadékban részesül, és végül a várandós nő. A családi adókedvezmény, csak a kedvezményezett eltartott után vehető igénybe. A kedvezmény mértéke gyermekenként változik. Egy és két gyermek esetén a fizetendő adóból gyermekenként 10 ezer Ft-ot lehet levonni, míg 3 vagy több gyermek esetén gyermekenként 33 ezer Ft-ot. A probléma egyedül ott van, hogy sokan nem rendelkeztek akkora jövedelemmel, hogy a maximális kedvezményt kihasználhassák

A 2011-ben bevezetett, családokat segítő adókedvezményeket követően a januártól életbe lépő új járulékkedvezménynek köszönhetően azok a szülők is jól járnak, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni. Ugyanis azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik majd.

A családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás így a bruttó bér 16%-áról annak 33%-ára növekszik. Maximálisan igénybe vehető a 16 % SZJA-ig, a 10 % nyugdíjjárulékig és a 7 % egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékig. A kedvezmény kiterjesztése várhatóan 260-270 ezer háztartást, alapvetően a három vagy több gyermeket nevelő családokat, illetve a két gyermeket nevelő egykeresetű családokat érinti majd. A családi kedvezmény kiterjesztését az érintett családok már a 2014. januári bérkifizetésnél, azaz 2014. februárjában érezni fogják.


Gafour Bt - Galambosné Zsuzsa cégvezető
könyvelés,pályázatírás, munkerőközvetítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!