Látás hónapja

2021.10.27. 09:54

A szemszárazság kellemetlen tünetei

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség, minden harmadik embert érinti élete valamelyik szakaszában. Megfelelő kezeléssel, sok esetben életmódbeli változtatással is enyhíthetők, megszüntethetők a kellemetlen tünetek.

Szabó Csilla

A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, amely a szem felszínén vált ki tüneteket. Fotó: Illusztráció

A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, amely a szem felszínén vált ki tüneteket és a betegnek panaszokat okoz. Dr. Vártok Éva szemész főorvos elmondta, a szemünkben folyamatosan termelődő könny nagyon fontos szerepet játszik a látásunkban, a másodpercenként kb. egy-két mikroliternyi könnyet hozzávetőlegesen öt-tíz másodpercenkénti pislogással oszlatjuk el a szemfelszínen, hogy annak fénytörő felületén kellő mennyiségű legyen belőle. Ha nincs elég könnyünk, úgy a szaru- és kötőhártya pislogásra fájdalmas, érzékeny és sérülékeny lesz. A szemben viszkető és égő érzés alakul ki, és a látás is homályossá válhat, de jelentkezhet még tünetként szemfájdalom, gyakori hunyorgás és pislogás, kipirosodott kötőhártya vagy fokozott könnycsorgás is. Szemszárazságot okozhat reumatológiai megbetegedés, sokízületi gyulladás, köszvény, bőrbetegség, fertőző betegség, allergia, pajzsmirigybetegség és bizonyos gyógyszerek szedése is, amelyek a könnytermelést csökkenthetik vagy éppen a párolgást fokozhatják.

Makacs probléma

A szemszárazság esetében nem áll rendelkezésre megfelelő könny, emiatt a szemfelszín túlságosan száraz lesz. Élete során minden harmadik embernél fordul elő a szemszárazság, ami a szemész főorvos szerint nagyon makacs probléma, amit befolyásolhat a fizikai környezet is. Egyre gyakoribb a fiatalok körében is, a középkorúaknál, negyven év felett a szemészhez fordulók nagyon magas százalékánál ismerhető fel és okoz kellemetlen tüneteket. Idősebb korban a könnymirigyek sorvadása miatt gyakori. A könnytermelést hormonális változások is befolyásolhatják, például a változókori ösztrogénszint-csökkenés az egyik magyarázata, hogy ebben az életszakaszban a nőknél miért gyakoribb ez a betegség.

A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, amely a szem felszínén vált ki tüneteket. Fotó: Illusztráció

 

A könny nem termelődik vagy elpárolog

A könnyhiány általában a könnyfilm víztartalmának megfogyatkozását jelenti, ami létrejöhet azáltal, hogy nem termelődik elég könny, vagy pedig úgy, hogy valamiért túlságosan hamar elpárolog a szem felszínéről. A könnyfilm fokozott párolgását rontják a kedvezőtlen klimatikus viszonyok, mint a száraz szobalevegő, a helytelenül üzemeltetett légkondicionáló berendezés. A túl hosszú ideig történő számítógéphasználat közben a képernyőt figyelve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szintén szemszárazság-érzést okoz. Hasonló szemirritáció alakulhat ki portól, oldószerek gőzeitől, égéstermékektől és kipufogógázoktól, esetleg kozmetikumoktól. A szemorvos a panaszok esetén a diagnózis során azt vizsgálja, hogy milyen okból alakult ki a szemszárazság, és milyen súlyosságú. A száraz szem kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása, az egészséges könnyfilm helyreállítása, a tünetek megszüntetése, a látás javítása.

A műkönnyek segítenek

Dr. Vártok Éva felhívta a figyelmet, hogy a szemszárazság kezelése általában műkönnyekkel történik, ám az összetételüknél figyelni kell arra, hogy ne legyen mellékhatásuk, és lehetőleg ne tartalmazzanak tartósítószert, mivel azok tovább fokozhatják a tüneteket. A száraz szem újranedvesítésére műkönnyoldatok, síkosító gélek, újranedvesítő cseppek és permetek állnak rendelkezésünkre. Akik inkább a reggeli órákban tapasztalják a szemszárazságot, azoknak zsírtartalmú műkönnyet javasolnak, amely Omega3 zsírsavban gazdag, akiknek este jelentkeznek a tünetek, azoknak vízbázisú, vízkózus anyagot tartalmazó műkönny segíthet. A közönséges sóoldatot tartalmazó újranedvesítő cseppeket főleg a kontaktlencsét hordók használják.

A megelőzés lehetőségei

Az enyhe szemszárazságban szenvedő betegeknél a panaszok gyakran valamilyen tevékenységhez kötődnek, mint például számítógép használat, vezetés, ezen esetekben a tevékenység idejét érdemes korlátozni, szünetet tartani, szemtornát alkalmazni. A kellemetlen tünetek megelőzésére figyeljünk továbbá, hogy gyakran szellőztessünk, a lakás megfelelő páratartalmú legyen, ne tartózkodjunk huzatos helyen, fogyasszunk elegendő folyadékot, az autóban gyakran cseréljük a levegőszűrő filtert a szellőzőberendezésben és a klímaberendezést is ellenőriztessük. Fontos, hogy ne használjunk érösszehúzó hatású szemcseppet, mert ezek súlyosbítják a problémát. Szemünk védelmében hordjunk napszemüveget, és bánjunk óvatosan a kozmetikumokkal, a szempillafesték eltömítheti a könnymirigyek kivezető nyílásait, ha a szemhéj peremére visszük fel. A kortizon tartalmú cseppeket, kenőcsöket csak a szemorvos rendelheti el. Néha szükség lehet rájuk szemszárazság esetén is, de nagyon óvatosan kell velük bánni – tette hozzá a szemész főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában