Felső légúti betegségek

2021.10.26. 07:11

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok lesben állnak

Szeptember közepe óta egyre több a felső légúti megbetegedés, mind a gyerekek mind a felnőttek körében jelentkeznek a kellemetlen és hosszan elhúzódó tünetek. A közösségekben tartózkodás kedvez a cseppfertőzéssel terjedő vírusoknak, az enyhén langyos idő is elősegíti a kórokozók szaporodását. Egészséges életmóddal, a megfelelő higiénés szabályok betartásával, és a természetes vitaminokkal támogathatjuk szervezetünk ellenálló képességét.

Szabó Csilla

A kora-késő őszi időszak a legfrekventáltabb periódusa az évnek, amikor a nátha, a különböző felső légúti megbetegedések, mint például a torokgyulladás, melléküregek gyulladása, vagy az influenza – amelynek súlyos szövődménye a tüdőgyulladás – okoznak gyakori panaszokat. A fertőző felső légúti betegségek miatt az orvoshoz forduló páciensek száma ebben az évszakban ugrásszerűen emelkedik. Az enyhén langyos idő, a szeptemberi iskolakezdés, a zárt közösségekben tartózkodás, de az időjárásnak nem megfelelő öltözködés is közrejátszik abban, hogy a tünetek ledöntenek a lábunkról és napokig rosszul érezzük magunkat. A cseppfertőzéssel terjedő vírusok lesben állnak mindenhol, próbára téve a nyálkahártyáink védelmi képességét. Dr. Edelmayer Edina négy szigetközi település – Püski, Lipót, Kisbodak, Dunaremete – gyermek és felnőtt háziorvosa elmondta, a felső légúti megbetegedések nagy részében az elsődleges betolakodók a vírusok. A közösségi megbetegedések szempontjából leginkább veszélyeztetett a bölcsődés, óvodás és kisiskolás korosztály, a még nem kialakult, megerősödött immunrendszerrel rendelkező gyerekek. De a betegszámot több hétre visszanézve, mivel vegyes – felnőtt és gyermeket is ellátó – körzetei vannak, azt tapasztalja, hogy nagyon sok felnőtt és fiatalkorú is küzd ilyen jellegű betegséggel, ami aztán az egész családon vagy munkahelyi közösségen is „végig mehet”, hiszen többnyire cseppfertőzéssel terjed, a tünetek elhúzódnak, a betegek lassan gyógyulnak. Nem ritka az sem – akár felnőttről, akár kiskorúról van szó –, hogy újra és újra, akár hónapokon át többször is jelentkeznek a pácienseknél a kellemetlen felső légúti panaszok.

Oltásidőben az érkező influenza ellen

Dr. Edelmayer Edina felhívta a figyelmet arra, hogy ősszel már kevesebb a napfény, az időjárás változékonyra fordul, gyengülhet szervezetünk ellenállóképessége, azért is sok a kellemetlen betegség, a „lesben álló” vírusok a levegőben nagyon gyorsan terjednek, és találnak táptalajra az emberi szervezetben. Hangsúlyozta azt is, hogy sok esetben szinte lehetetlen megkülönböztetni a Covid delta variáns tüneteit az egyéb vírusfertőzésektől, a háziorvosi rendelőkben van lehetőség a gyorstesztek végzésére, szükség esetén az orvos további tesztelésre küldi a beteget a pontos diagnózis felállítása érdekében. A háziorvos arról is beszélt, hogy nagyon fontos már a kezdeti felső légúti tünetek jelentkezésétől kezdve az óvodai, iskolai és munkahelyi közösségektől való távolmaradás, hogy a további tömeges fertőzést megakadályozzuk. Amennyiben szükség van rá, először is enyhítsük a lázat, orrdugulást és köhögést, a patikákban sokfajta recept nélkül kapható gyógyszer kapható. Ha lehetséges, a háziorvostól telefonon kérjünk időpontot, hogy megakadályozzuk a rendelőkben a zsúfoltságot. A napokban már elkezdték az érkező influenzavírus elleni védőoltások beadását, amely ingyenesen kérhető a háziorvosnál, amit mindenkinek ajánlanak. A veszélyeztetett korosztály és betegek – idősek, szív- és érrendszeri betegséggel, súlyos immunhiánnyal vagy tumorral élők – számára életmentő lehet az időben igényelt és megkapott influenza elleni oltás.

A fertőző felső légúti betegségek miatt az orvoshoz forduló páciensek száma ebben az évszakban ugrásszerűen emelkedik. Fotó: Illusztráció

Tünetek és kezelés

A felső légutak gyulladását láz, eldugult orr, tüsszögés és köhögés kíséri, ami a tünetek alapján összekeverhető az influenzával, de azt más vírus okozza. A felső légutak gyulladását komplikálhatja az orrmelléküreg-gyulladás, a középfülgyulladás, tüdőgyulladás, vagy hörghurut. Az influenza lappangási ideje általában néhány nap, a fertőzés a következő öt napig átterjedhet másik emberre is. Az influenzánál szintén jelentkezhet köhögés, náthaszerű tünet, láz, de erőtlenség, izom- vagy ízületi fájdalom is, ami megkínozza a páciens napjait. Különösen az idős embereknek, a gyerekeknek és a gyenge immunrendszerű embereknek kell vigyázniuk, és a megelőzést nem tanácsos alábecsülni.

Megelőzés és gyógyulás

A gyógyulás érdekében fordítsunk figyelmet a pihenésre, az elegendő folyadékbevitelre, a láz csillapítására, az inhalációra, az orvosi rendelvényre felírt gyógyszerek, az ajánlott láz-, köhögéscsillapító és orrcsepp enyhíti a tüneteket. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy elengedhetetlen a lázas állapot miatt kiizzadt folyadékmennyiség pótlása, amelyre megfelel nem csak a víz, hanem szakember által javasolt gyógynövény- vagy gyümölcstea tea is.

A szervezetünk védekező mechanizmusát, ellenállóképességét segítik a természetes, megfelelő mennyiségű és fajtájú vitaminok, az egészséges – rostban, zöldségben és gyümölcsben gazdag – táplálkozás, a naponta szabad levegőn történő mozgás. Dr. Edelmayer Edina tanácsolja továbbá az említett betegségek megelőzésénél és a gyógyulás folyamán, hogy mindenképpen ügyeljünk a személyi higiénia betartására, az alapos kézmosásra, a szájüreg higiénájára, használjunk eldobható papírzsebkendőt, szellőztessünk gyakran. Figyeljünk a megfelelő öltözködésre, hogy ne izzadjunk, illetve ne fázzunk meg, kerüljük a zsúfolt, zárt helyiségeket, használjunk maszkot. Vigyázzunk magunkra és a környezetünkben élőkre egyaránt, inkább előzzük meg a felső légúti megbetegedéseket, mint szenvedjünk a kellemetlen, elhúzódó tünetektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában