Kerti Kalendárium

2009.10.15. 09:33

Októberi munkák a gyümölcsösben

A szüret után érdemes fáinkat jó gazda szemével körbejárni.

A sérült beteg részeket haladéktalanul távolítsuk el, a sebeket kezeljük le. Megelőző növényvédelemként főleg idős fáknál vagy erdők közelében, érdemes gyümölcsfáink törzsére a kis téli araszoló kora tavaszi kártételének megelőzésére hernyófogó öveket erősítenünk. A 15-20 cm szélesre vágott papírcsíkok középső 10-15 cm-es sávját kenjük be hernyóenyvvel. A felrakott papírövekbe beleragadnak és elpusztulnak az araszoló lepkék repülni nem tudó, szárnyatlan nőstényei. A fatörzsön felfelé mászó állatok így nem jutnak a koronaszintbe, nem tudják áttelelő tojásaikat lerakni. A hernyófogó öveket a lepkék rajzásának befejezéséig - november végéig, december elejéig- hagyjuk a fákon, aztán szedjük össze és égessük el.
Az új gyümölcsfák beszerzésénél vegyük figyelembe kertünk adottságait, új kertek kialakításánál érdemes a szomszéd kertek termő fáit megnézni, hogy mi hogy fejlődik a környékünkön, ezután olyan fajtát válasszunk, mely folyamatosan, esetleg korán terem, és így a családi szükségletet egyenletesen egyenlíti ki. A tények ismeretében válasszunk a bőséges fajtakínálatból, de csak ellenőrzött, vírusmentes szaporítóanyagból válasszunk.
A gyümölcscserjék ültetésénél alaptrágyázásra gödrönként 5-6 kg istállótrágyát, illetve 0,5 kg foszfát- és 0,5 kg káliműtrágyát használjunk. A trágyaanyagok felhasználása után a gödörből kitermelt földet húzzuk vissza, hogy az ültetés idejéig megülepedjék.
A jól beérett Besztercei szilva a legalkalmasabb az aszalásra és a lekvár főzésre. Jó minőségű aszalványt házilag nem könnyű készíteni, viszont a ma már ritkaságszámba menő szilvalekvárt a legcélszerűbb a kertben felállított üstben megfőzni.
Azokat az alma- és körtefákat, amelyek termését csak októberben szedjük, érdemes a kaliforniai pajzstetű rajzó lárvái ellen még egyszer permetezni. A most szüretelésre kerülő fajták szedésekor is a gyümölcs átválogatása a legfontosabb növényvédelmi teendőnk. Szedés közben ne sértsük meg a fa vázrendszerét, vigyázzunk a jövő évi termőrügyekre, körmünkkel ne károsítsuk a gyümölcs héját, lehetőleg óvjuk a nyomkodástól is és ne dobjuk a rekeszbe, a ládába a gyümölcsöt.
Azok a gyümölcsfák, gyümölcstermő bokrok alól, amelyek a természetes lombhullás előtt ledobták levélzetük egy részét, gereblyézzük össze és komposztáljuk vagy égessük el a lehullott leveleket. E korai lombhullást a károsítók nagymérvű fertőzése idézte elő, ezért a levelek megsemmisítésével egyúttal felszámoljuk a fertőzési gócot is.
Nagykutasi Viktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!