Női kézilabda

2024.07.07. 07:25

Győriekkel lett bronzérmes a magyar serdülőválogatott

A harmadik helyen zárta a Svédországban megrendezett nyílt kézilabda Európa-bajnokságot a serdülő leányválogatott.

Kisalföld.hu

A szövetségi edző, a Győri ETO KC utánpótlás szakmai igazgatója, Kun Attila értékelt az utanpotlassport.hu oldalon.

Az első világversenyén vett rész a 2008-as és 2009-es születésű kézilabdázók alkotta serdülő leányválogatott július első hetén. A csapat élén szövetségi edzőként Kun Attila, a győri akadémia szakmai igazgatója és az Akadémia 1-es csapat vezetőedzője. Segítségére volt az Akadémia 1-es csapat erőnléti edzője, Csendes Dávid is. A játékoskeretben hat ETO-s kapott helyet: Körmendi Lara (kapus), Kányai Villő Réka, Takács Maja Márta, Flaskár Emma, Somogyi Lilla Júlia és Tőkés Lilla.

A csapat összesen nyolc mérkőzésen lépett pályára Göteborgban. A csoportját hibátlan mérleggel nyerte meg, a cseheket, a spanyolokat, a románokat és a ciprusiakat is legyőzte, a középdöntőt viszont vereséggel kezdte, a házigazda svédek ellen egy góllal kapott ki. A franciák ellen viszont sikerült javítani, így jöhetett az elődöntő, amelyben újabb egygólos vereség következett, ekkor – a későbbi győztes – Svájc válogatottja ellen, így a bronzmérkőzés maradt a magyar lányoknak, akik ismét összecsaphattak a franciákkal; ennek kiütéses, 18 gólos győzelem lett a vége, így a harmadik helyen zárt a nemzeti együttes.

„Az elején még volt kis izgalom a lányokban, de egyre magabiztosabbá váltak, a csehek elleni siker kezdésként megadta az alaphangot a folytatásra – kezdte az összegzését Kun Attila. –  A csoportmeccseken az volt a cél, hogy minden meccset megnyerjünk, és a középdöntőbe két pontot vigyünk tovább, mert nagyon nehéz ágra kerültünk. Szerencsére ez sikerült, ám a harmadik napon holtponthoz értünk, a játék és a fizikai állapot tekintetében is, így a középdöntőt vereséggel kezdtük, az utolsó másodpercben kapott góllal maradtunk alul a svédekkel szemben. A válogatott erősségét mutatja, hogy, bár ez elég rosszul esett mindenkinek, hamar visszataláltunk a helyes útra, és a franciák elleni diadallal bejutottunk a legjobb négy közé. A svájci csapatról tudni kell, hogy a tagok együtt nevelkednek egy akadémián, ismét utolsó másodperces góllal kaptunk ki, amit nagyon rossz volt átélni. Viszont sok beszélgetéssel, motivációs foglalkozással jó állapotban érkeztünk meg a bronzmérkőzésre, amin aztán olyat mutattak be a lányok, amilyet korábban még nem láttam. A középdöntőben 21–17-re, a harmadik helyért megrendezett meccsen pedig 30–12-re győztük le a franciákat. Minden a helyén volt, extra teljesítményeket láttam. Sokan jöttek oda az Eb-n, hogy megdicsérjék a játékunkat, ez óriási büszkeség. Külön pozitívum, hogy a magyar kézilabdázásban rendre felmerülő probléma a szélsőjátékkal esetünkben nem mutatkozott meg, sőt, rendkívül eredményesen, extra teljesítményt hoztak, de mindenki dicséretet érdemel.”

Az előzetesen kijelölt célt magabiztosan elérte az együttes, amely az első hét helyezett csapat egyikeként kivívta a 2025-ös EYOF-on való indulás jogát.

„Nagyon köszönöm a stábnak a munkáját, emberfeletti módon dolgozott mindenki, emellett az MKSZ-nek, hogy lehetővé tette a részvételt. Volt is erre szükség, mert az Eb szervezése minden előzetes várakozást alulmúlt. Két mérkőzésünket este nyolctól játszottuk, és egyszer sem vártak meg bennünket a vacsorával, a folyosón kellett elfogyasztanunk az elhozott vacsorát. Az sem könnyítette meg a csapatok dolgát, hogy különböző hosszúságú találkozókat játszottunk: a csoportkörben még kétszer húsz, majd a folytatásban huszonöt és harminc perces összecsapásokon szerepeltünk. Ettől függetlenül boldogan térünk haza, az pedig biztos, hogy nagy reményekkel léphetnek tovább a lányok a következő korosztályba.

A magyarok eredményei

Csoportmérkőzések: Magyarország–Csehország 24–14 (10–4), Magyarország–Spanyolország 22–18 (13–8), Magyarország–Románia 21–17 (11–8), Magyarország–Ciprus 31–8 (14–4). Középdöntő: Magyarország–Svédország 21–22 (13–9), Magyarország–Franciaország 21–17 (9–9). Elődöntő: Magyarország–Svájc 24–25 (9–11). Bronzmérkőzés: Magyarország–Franciaország 30–12 (18–5).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában