Evezés

2024.07.10. 09:03

Az országban harmadikként szerezte meg az amerikai diplomát a győri edző

Dr. Alföldi Zoltán,a Győri Atlétikai Club evezős szakosztályának vezetőedzője áprilisban sikeresen befejezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az Amerikai Olimpiai Bizottság és az amerikai Delaware-i Egyetem közös edzői képzését. A győri szakember a Magyar Olimpiai Bizottság delegáltjaként vehetett részt a képzésen, mely több részből állt.

Szabó Gábor

Dr. Alföldi Zoltán (a bal szélen) a harmadik magyar edző, aki ilyen diplomát szerzett.

Fotó: Christophe Moratal

Tavaly április és augusztus között online modulokon vett részt az edző, mely vizsgákkal zárult. Szeptemberben egy hetet Colorado Springsben, az Amerikai Olimpiai Felkészülési Központban, egy hetet New Jersey-ben a Princeton Egyetemen, és egy hetet a Delaware Egyetem töltöttek a hallgatók. Ezt követte a projektidőszak szeptember végétől idén március végéig. A kurzust most áprilisban Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székházában vizsga zárta.

Dr. Alföldi Zoltán (balról a második) többek között Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől (középen) vette át a diplomát.
Fotó: Christophe Moratal

A sikeres hallgatók pár hete vehették át diplomájukat, melyet Tomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz Szövetség elnöke és Pur Biel, a 2016 "Refugee" Olimpiai Csapat tagja és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja adott át a a sikeresen végzett 34 diáknak.

„Természetesen nagyon örülök, hogy sikerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legmagasabb szintű edzői képzést sikeresen elvégeznem. A tanulmányaim során az általános részt szakmai gyakorlat követte, mely sportágspecifikus, akárcsak a projektmunka” – mondta dr. Alföldi Zoltán, aki Magyarországon a harmadik olyan szakember, aki elvégezte ezt az iskolát, korábban egy mohácsi származású atlétikai edző és egy budapesti birkózó edző szerzett ugyanilyen diplomát.

„Hazánk harmadik éve van a programban, mely körülbelül másfél évtizede kezdődött. A Magyar Evezős Szövetség elnöksége hagyta jóvá a jelentkezésemet, majd a Magyar Olimpiai Bizottságnál pályáztam, és miután megkaptam a támogatást, elkezdődhetett a tanulás, melynek a legnehezebb része az idő menedzselése volt.

A munka ugyanis nem állt meg, versenyek, edzőtáborok alatt kellett sokszor online vizsgáznom a világ különböző részein.

Ezekre persze készülni is kellett, de megérte, mert sok hasznos tapasztalattal lettem gazdagabb” – fogalmazott a szakember, aki a napokban jött hazai az egyetemi világbajnokságról, melyet Hollandiában rendeztek, és ezen a GYAC-os Fehérvári Eszter bronzérmet szerzett.

„Fantasztikus siker ez, a lengyel és olasz párossal ezerötszáz méterig tartotta a lépést az egység, emellett pedig maga mögé utasította az egyetemi világjátékok ezüst- és bronzérmesét, egy japán és egy dél-afrikai hajót” – tette hozzá Alföldi Zoltán, aki jövő héten az országos bajnokságon vezeti majd a GYAC csapatát, emellett pedig augusztusban és szeptemberben három nagy nemzetközi viadal vár számos győri válogatottra: az ifiknek a Jeunesse-kupa, az U23-asoknak Európa-bajnokságot rendeznek, és ekkor lesz az egyetemi Eb is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában