Nem hibáztatják a skót hálóőrt

2024.06.25. 07:05

Varga Barnabás horrorsérüléséről faggattunk győri és csornai kapust

A korábbi gyirmóti támadó, Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett a Skócia–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. A válogatott labdarúgó – akit egy beadást követően tarolt le a skót kapus (Angus Gunn a jobb kezével elöklözte a labdát, de bal könyökével eltalálta Varga arcát) – eszméletlenül terült el a földön.

Szeitz Tibor

Varga Barnabás (j2), mellette a skót kapus, aki a bal könyökével eltalálta Varga arcát. Fotó: MTI/Illyés T.

Fotó: Illyés Tibor

Vargát hosszas ápolás után végül nyakmerevítőben és hordágyon vitték le a pályáról, s később kiderült, több helyen is eltört az arccsontja, agyrázkódása lett.

„Nem titok, nehéz perceket élt át a család a televízió képernyője előtt, ám mára már nyugodtabbak lehetünk” – nyilatkozta Varga Barnabás Szentpéterfán élő édesapja az Nso-nak.

„A feleségemmel együtt idehaza várjuk a híreket, amiket Barni kedvese küld számunkra. A műtéttel kapcsolatban Barni kedvese, ha kell, percenként ad tájékoztatást. Egyelőre nem tudható, mikor engedik ki a stuttgarti kórházból, s az sem, hogy mennyi kihagyás vár rá” – nyilatkozta az édesapa.

„Nem emlékszem pontosan a szituációra, de abban bízom, hogy a magyar fiú hamar felépül” – fogalmazott az esettel kapcsolatban meglehetősen tömören a skót kapus, Angus Gunn.

VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik
Az egykori gyirmóti labdarúgót, Varga Barnabást a súlyos sérülés után a stuttgarti kórházba szállították. Fotó: MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd

Sokakban felmerülhet a kérdés, mennyire lehetett szabályos a kapus megmozdulása, amit aztán a VAR-szobában is vizsgáltak, de végül nem ítéltek büntetőt a magyarok javára. Két korábbi kiváló kapust, most már kapusedzőt kérdeztünk meg, ők hogyan vélekednek a súlyos sérülést okozó megmozdulásról.

Sebők Zsolt magyar bajnok kapus, az ETO és a Videoton játékosa is volt, sőt, Varga Barnabás korábbi klubjában, a Gyirmótban is védett. Jelenleg az élvonalba most feljutó ETO kapusedzője:

„Természetesen a tévében én is néztem a sorsdöntő meccset, az esetet nyilván a sérülés súlyossága miatt nem nagyon ismételték meg, így nehéz egyértelműen állást foglalni. Azt nem gondolom, hogy a skót kapus szándékosan akart sérülést okozni, saját játékostársát is eltalálta Varga mellett. Úgy gondolom, inkább egy szerencsétlen megmozdulás volt, ami ha ritkán is, de sajnos előfordul ebben a sportágban. A legfontosabb, hogy Vargának nem lett még komolyabb baja, s nagyon bízom benne, hogy gyorsan felépül a kitűnő támadó” – mondta Sebők Zsolt.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás (j2), mellette a skót kapus, aki a bal könyökével eltalálta Varga arcát. Fotó: MTI/Illyés T.
Fotó: Illyés Tibor

Tőkés László kapusként többek között a Videoton, a Tatabánya, a Videoton és az MTK, labdarúgója is volt, edzőként az ETO FC-nél és Gyirmóton is dolgozott. Jelenleg a Csornai SE kapusedzője.

„Meggyőződésem, hogy a kapus nem akart szabálytalankodni, egyértelműen a labdára mozdult, amit végül el is ütött. Szerencsétlen mozzanat volt, hogy közben eltalálta Barnit is, aki a két skót védő miatt szinte satuba szorult. Egyikük húzta, a másikuk megtámasztotta, nem volt hová »menekülnie«, ezért is esett aztán annyira rosszul. Úgy vélem, a kapus megmozdulása miatt nem, ám a védők szabálytalansága végett mindenképp büntetőt kellett volna a játékvezetőnek ítélnie. Gyors felépülést kívánok Barninak.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában