Vízilabda

2024.06.30. 11:42

Sikerek utánpótlásban, kiesés az élvonalból – Ilyen volt az GYVSE szezonja

Miközben utánpótlásban szépen lépeget előre a győri vízilabdázás, a női ob I-ben nem tudta kiharcolni a bennmaradást a csapat, melynek célja az azonnali visszajutás lesz.

Kisalföld.hu

Véget értek a 2023/24-es évad bajnoki sorozatai. A győri vízilabdázók 11 bajnokságba neveztek be 2023 nyarán. A versenyeztetési rendszerben nem változtattak a korábban kialakított struktúrán.

Az előkészítés, a felkészítés a Dunántúli Vízilabda Liga bajnoki sorozataiban történt, nevezetesen a baby I (U10), a DVL gyermek IV (U11), a DVL gyermek III (U12), a DVL gyermek II (U13) és a DVL serdülő (U16) fiú bajnokságok. Ezekkel a sorozatokkal készülnek a gyerekek az országos bajnokságokra. Az országos utánpótlás korosztálynál mind a két nemben indított csapatokat, ahogy már több éve. A lányok a gyermek (U15), a serdülő (U16) és az ifjúsági (U18), a fiúk ugyanezen korcsoportokban az A2 bajnokságban játszották végig a szezont.

Petrovai Márton (a kép jobb szélén) csapatai jól szerepeltek.

A versenyző csoportok mellett nagy figyelmet fordítottak a klubnál az előkészítő korosztályok foglalkozásaira. Szép számmal jelentkeztek a gyerekek és három uszodában is szerveztek edzéseket. Több mint 150 gyerkőc – fiúk és lányok – kezdte elsajátítani a sportolás alapjait, az úszást. Az alapoktól három havi dekádokba osztották a szakemberek a felkészítési tervet, amit aztán teszteltek is, hogyan sikerül megvalósítani. A dekádok végéhez közeledve bemutatóedzéseken nézhették meg a szülők gyermekük fejlődését. A tavaszi időszakban már a kisvízesek is labdát foghattak a kezükbe, a játék örömét is becsempészték az úszás mellé. Debreceni Nóra fogja össze a két úszóedző és az öt úszóoktató munkáját.

A DVL-korosztályoknál a babycsapat minden évben újjáalakul, minden évben új gyerkőcök kezdik tanulni a mérkőzéseket is. Nekik szintén Debreceni Nóra irányítja a felkészülést és tanítgatja a sportág alapfogásait. Nagyszerűen összekovácsolódtak a szezon végére, az edzések látogatása is egyre inkább aktívabbá vált.

A DVL gyermek IV- és III-csapatban Truszka Levente kezei alatt készülnek a gyerekek. Ezekben a korosztályokban tovább fejlődik a vízilabda tanulása, már sokkal inkább a „rendes” szabályrendszer szerint játsszák a mérkőzéseket. Havonta egy vagy két bajnoki fordulón vettek részt és látszik a fejlődés, napról napra többet tudnak a játékról, és már a munkát is hajlandók beletenni a fejlődés érdekében. Mindkét csapat az 5. helyezést érte el bajnokságában.

A DVL gyermek II-bajnokságban már határozottan arra készítik a gyerekeket, hogy elkezdhessék a szereplést a következő szezonban az országos bajnokságban. Kutasi Rómeó a csapat edzője. Az egymás munkájára épülő képzési rendszernek köszönhetően a játékosok az életkoruknak megfelelő tudást sajátíthatják el. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, hiszen ez a korosztály bajnoki címet szerzett ebben az évben.

Kutasi Rómeó (álló sor közepén) kezei alatt sokat fejlődtek a játékosok.

A DVL serdülőbajnokság szintén a következő évre készíti a játékosainkat. Ebben a sorozatban játszatták azokat, akik az idén ugyan már életkorukat figyelembe véve ugyan szerepelhettek az országos A2-ben, de kevesebb lehetőséget kaptak még az idén. Jövőre sokkal nagyobb szerep hárul rájuk. Ők egészültek ki a még fiatalabb játékosokkal, akiknek viszont már kellett a kicsit keményebb fizikai terhelés. A csapatot Petrovai Márton irányította, és ez a csapat is bajnoki címet szerzett.

A lány utánpótlás országos bajnokságokban a gyermek korosztály irányítása Antalóczy Dorka feladata volt, míg a serdülő és ifi korosztályt a tavalyi évig még a fiú szakág mellett dolgozó Hargitai Attila vezette. A lányok szereplésénél érezhető volt nagyon Torma Luca hiánya, aki 2023 nyarán Egerbe igazolt a magyar bajnok felnőttcsapat első számú kapusaként.

"Mondhatjuk egyik szemünk sír, a másik nevet. Nyilván örülünk Luca tovább fejlődésének, de éreztük hiányát is. A kapusposzt a vízilabdában kulcspozíció. A lány utánpótlásunk ezek ellenére a fennállásunk óta talán a legjobb eredményt érte el" – mondta Ábrahám Csaba elnök.

A gyermek korosztály a szezon közben, az alapszakasz és a középszakasz után vezette a bajnokságot, azonban a bajnokság lezárását hivatott Final8 során csupán egyet tudott nyerni a három mérkőzés közül, így a negyedik helyen zárt.

"Ezt is meg kell tanulni a lányoknak, egészen más, amikor egy-egy mérkőzés dönt következő lépésről. Bízunk bennük, még ha most talán egy picit csalódottak is. A serdülő és az ifi lányaink a kilencedik helyezést érték el a bajnokság során. Az alsó házban egyértelművé tették, mire is képesek" – folytatta a klubvezető.

A fiú országos utánpótlás bajnokság A2 csoportban nagyszerű szezont zártak a fiúk. Ahogyan haladtAk lépésről lépésre, mérkőzésről mérkőzésre, úgy javultak. A gyermekcsapatot Kutasi Rómeó vezette, míg a serdülő és ifi csapat irányítását Petrovai Márton vette át Hargitai Attilától. Mindhárom csapatban benne volt már a munka és ragyogó fejlődésen mentek keresztül az idén is. Az ifi korú játékosok száma elég szerény, ez a korosztály a jövő évben kezdhet talán nagyobb ütembe fejlődni. Ők a bajnokság 6. helyét szerezték meg.

A gyermek- és a serdülőbajnokságokban volt talán a legizgalmasabb a helyzet. Az utolsó, záróforduló előtt a gyermek korosztály esetében három út látszott. Ha nyernek, bajnokok, ha döntetlen, akkor ezüstérmesek, ha veszítenek, akkor bronzérem jut nekik. Végül fejet kellett hajtaniuk az azon a napon jobb és ezzel bajnoki címet szerző Miskolc előtt, nekik a harmadik hely jutott. A serdülőmeccs is ki-ki meccs volt, a győriek végig kézben tartották a meccset, legyőzték a Miskolcot, így bajnoki címet szereztek.

"Ezekkel az eredményekkel a fiúk jogot szereztek, hogy szeptemberben, osztályozó mérkőzéseket játszhassak az A1-bajnokságban indulás jogáért. Bízunk a fiúkban, most rövid pihenő jön, aztán kezdődik a felkészülés a következő lépcső megtételéhez" – tette hozzá Ábrahám Csaba, aki rátért a női élvonalban szereplő együttesre.

A női ob I-es csapatunk nagy változáson ment keresztül, szinte teljesen új csapatot kellett építenünk. Torma Lucával együtt öt játékos igazolt másik klubba, egy játékos az egyetem mellett csak alacsonyabb szinten játszik tovább, egy játékos pedig befejezte a sportpályafutását. Nagy reményekkel vágtunk az új csapattal a bajnokságnak. A csapat egyre inkább összeérni látszott és fejlődött. A válogatott felkészülése és az olimpiai kvótaszerzés érdekében, valamint a nemzetközi kupaszereplések miatt is az őszi szezon és a tavaszi nagy része is szinte teljesen megkeveredett. Fordulókat helyeztek át, csúsztattak el. Nyilván, mint alsóházi csapat nekünk minden módosításhoz alkalmazkodni kellett, támogatva a válogatott és a kupacsapatok felkészülését, programját. A tavaszi szezon kezdete nagy önbizalommal ért bennünket, de rögtön az első mérkőzésen nagy különbségű vereséggel kezdtünk. A szakmai vezetésbe is cserét hajtottunk végre. Vogel Zsolt helyébe Hargitai Attila lépett vezetőedzői feladatkörbe és Zsolttal együtt dolgoztak tovább a kitűzött cél érdekében. A bennmaradás, mint minimális cél azonban egyre nehezebbnek tűnt, ami aztán nem is sikerült. Az utolsó mérkőzéseink ugyanakkor nagyszerű küzdelmeket és igazán jó mérkőzéseket hoztak. Az tisztán látszott, hogy évek óta talán az idei évben volt ennyire kiélezett a harc az ötödik és tizedik helyezett között. Általában a napi, pillanatnyi forma, vagy éppen egy-egy apró momentum döntött a mérkőzések kimeneteléről. Az már külön nehézség volt, hogy a szabályok változása miatt az idei esztendőben a 10. helyezett helyet cserél az ob I/B feljutásra jogosult csapatával. Az osztályozó elmarat az idén, pedig rég nem nyert az alsóbb osztályú csapat az ob I-es csapat ellen. De erre nem foghatjuk, ismertük, tudtuk a szabályokat. Nem sikerült megvalósítani a magunk által kitűzött célt. Bízunk a lányokban, mindenkivel aláírt, élő szerződésünk van, tervezzük, hogy csak egy évet töltünk a másodosztályban. Ennek érdekében dolgozunk tovább és javítjuk a körülményeket, hogy Győrben magas minőségű vízilabda legyen

– árulta el az elnök.

Hargitai Attila tavaly kezdett el dolgozni a lányokkal, korábban a fiúkat edzette.

Végül a férfi ob II. Ez a csapat leginkább a serdülő és ifi fiú csapatra épül, kiegészülve pár játékossal, akik a Széchenyi István Egyetemen tanulnak. Az egyetem egyre népszerűbb a vízilabdások körében is, ez lehet a fiú szakág további fejlődésének egy pillére.

"Céljaink is lehetnek, amire az idei eredmények jogosítanak. A fiatal csapatunk óriást küzdött az egész bajnokság alatt. Végül az igazán remek ötödik helyezést szereztük meg. Jövőre mindenképpen szeretnénk, ha legalább az osztályozós helyezésre odaérhetnénk" – fogalmazott a sportvezető, aki hozzátette: "Összegezve igazán nagyszerűnek lehet megítélni a szakosztály munkáját, köszönhető Vogel Zsolt szakmai vezető és a már említett edzőkollégák munkájának. Úszóoktatóink, Kármán Éva, Petrov Júlia, Stajrits Krisztina, Horváth Dorina, Kassai Dorottya, Barta Dorottya és Pintér Dorka. Köszönjük az adminisztráció, Szalayné Kovács Zsuzsanna, Ábrahámné Óvári Erika, Szalay Andrea és Szűcsné Tomaskovics Eszter áldozatos munkáját. Ők valamennyien azon munkálkodnak, hogy edzőinknek és sportolóinknak minél jobb körülményeket biztosíthassunk."

A legjobbak

Minden csapat titkos szavazást tartott a szezonban végzett munkáról, teljesítményről. A játékosok értékelése alapján a díjazottak, DVL babycsapat: minden tagja megkapta az elismerő oklevelet, DVL gyerek IV: Lizák Bernát, DVL gyerek III: Borbás Benedek, DVL gyerek II: Lukács Dáriusz Hannibál, DVL serdülő: Szilágyi Mihály, lány országos gyermek: Fogarasi Léna, lány országos serdülő, ifi: Finta Zsuzsanna, fiú országos gyermek: Deésy Ádám, fiú országos serdülő: Paár Balázs, fiú országos ifjúsági: Mucza Erik, felnőtt női játékos: Petik Panna, felnőtt férfijátékos: Truszka Kemenes.

A fiú országos A2-bajnokságban bronzérmes gyerekcsapat: Alcser Márton, Bognár Bálint, Cserepes Marcell, Deésy Ádám, Dinnyés Benedek, Farkas Dávid, Gál Vince, Gyűrűs András, Józsa Dániel, Kárpáti Juhász Gergely, Lukács Dáriusz Hannibál, Molnár Mátyás, Németh Bence, Porvai Áron, Stifteer Áron, Szabó Zsombor, Szedlacsek Barnabás, Timsina Bence, Timsina Kristóf. Edző: Kutasi Rómeó

A fiú országos A2-bajnokságban aranyérmes serdülőcsapat: Bognár Roland, Borbély Sándor, Deésy Ádám, Dinnyés Benedek, Erős Benedek, Horváth Csanád, Horváth Richárd, Kovács Máté Csaba, Molnár Mátyás, Németh Levente, Paár Balázs, Raffai Ruben, Sass Levente, Svec Áron, Timsina Kristóf, Tóbiás Bence, Varga András, Varga Ádám, Tóth Bence, Szeder Áron, Bognár Bálint, Edző: Petrovai Márton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában