Alpok- Adria Kupa

2024.06.17. 19:17

Két keréken száguldva nyertek a soproni BMX-es versenyzők

Négy licista BMX-es versenyző ért el kiemelkedő eredményeket országos és nemzetközi versenyeken. Nagy éremgyűjtők mindnyájan, országos bajnokok, akik szeretnek megküzdeni a sikerért.

Kisalföld.hu

Csuport Ádám (8.A), Czisztler Dániel (9.A), Czisztler Hanna (12.A) és Horváth Sára Júlia (9.D) versenyszerűen űzik a BMX kerékpáros sportágat. Nemrég a három országot - Magyarországot, Szlovéniát és Ausztriát - érintő Alpok-Adria kupasorozaton versenyeztek, az Európa-bajnokságon pedig a magyar válogatott tagjaként vett részt a soproni BMX-es csapat.

BMX-es
A korosztályában háromszoros országos bajnok a BMX-es Horváth Sára Júlia, aki heti három edzésen vesz részt a jereváni BMX-pályán
Forrás: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium

- Nekem ez volt az első Európa Bajnokságom. Ide úgy jutottam ki, hogy a korábban megrendezett Európa Kupán a mezőny első felében végeztem, így kvalifikáltam magam az EB-re - mondja Horváth Sára Júlia. Négy éve űzi a biciklis sportot és szerinte erő, technikai tudás, taktikai felkészültség és gyorsaság kell elsősorban a BMX-hez. Egész Sopronban talán öt lány űzi ezen a szinten ezt a sportágat és a kisebb versenyeken a fiúkkal együtt indulnak. Sárának szerencsére még nem volt nagyobb balesete, de ez a sport sem veszélytelen. Kisebb-nagyobb esések nélkül szinte lehetetlen megúszni. A korosztályában háromszoros országos bajnok heti három edzésen vesz részt a jereváni BMX-pályán, télen pedig a harkai fedett pályán gyakorol társaival. Sára az Európai Bajnokság népes mezőnyében a felnőttekkel versenyzett és az előkelő huszonharmadik helyen végzett. "Szeretek küzdeni" - mondja nemes egyszerűséggel. 

A Czisztler családban két bajnok is van; a fiatalabb Dániel, és nővére, Hanna. Kisgyerekkoruk óta kerekeznek és mindketten rendkívül eredményesek. Hanna az Európa Kupa csehországi fordulóján az egyetlen soproni versenyző volt, aki dobogóra léphetett; bronzérmet szerzett. A még folyamatban lévő, színvonalas Alpok- Adria Kupán is szerzett már két első helyezést, egy harmadikat és egy negyediket a különböző futamokon. 

Öccse, Dániel is nagy éremgyűjtő kedvenc sportágában. Tavaly az Alpok-Adria Kupán összetettben első lett, s általában ahol elindul, ott meg sem áll a dobogóig. Áprilisban azonban balesetet szenvedett a pályán, eltört a kulcscsontja, meg is műtötték, így ki kellett hagynia több hetet - így az EB-t is. Az idei Alpok-Adria Kupán már felnőttekkel versenyez a 16 éves licista, és a legfiatalabbként ért el a soproni futamon második helyezést. Hanna három, Dániel két éve a nemzeti válogatottnak is tagja. 

- Nagyon szeretem a BMX-et! - lelkesedik Dániel, aki hat évesen kezdte el róni a pálya köreit és már élete első versenyén is ezüstérmet szerzett. Nagyon komolyan veszi a sportot, hetente hat edzésen - négy edzőtermin és két pályaedzésen - készül. Balesete ellenére sem fél, úgy érzi szinte már összenőtt a speciális cipőjével és a kerékpárjával. "Nézni is jó a BMX-et, de csinálni még jobb!" - állítja Czisztler Dániel, akinek álma, hogy egyszer világbajnokságon is megmutatja, mit tud két keréken. 

Csuport Ádám még csak 14 éves, de harmadszor tagja a magyar BMX válogatottnak, 2023-ban a Magyar Kupasorozatban az U15 kategória győztese volt és viselte már az országos bajnoki mezt is. Az Európa Bajnokság száznál is több indulója között tavaly és idén is megállta a helyét, rendszeresen indul Európa Kupákon, az Alpok-Adria Kupa idei soproni futamán pedig egyedülálló módon két kategóriában, kétfajta kerékpárral is indult. 

- A többiekhez képest kétszer annyi futamon kellett a hétvégén teljesítenem. A vihar miatt lefújt versenynap után másnap nagy örömömre fel tudtam állni a dobogóra, harmadik lettem - mondja Ádám, aki az úgynevezett cruiser kategória versenyében is felküzdötte magát a bronzéremig. 

- Hét éve kerekezek. A legjobban azt szeretem benne, hogy mindig vannak új dolgok, amiket meg lehet tanulni, van lehetőség a fejlődésre, az edzőtáborokban és a versenyeken pedig új pályákat ismerhetek meg és tökéletesíthetem tudásomat - foglalta össze érzéseit a BMX Sopron versenyzője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában