Olimpia

2024.06.25. 08:33

Tizenegy sportoló lehet ott a párizsi olimpián Győr-Moson-Sopronból

Szűk egy hónappal az első párizsi versenynap előtt Magyarország 19 sportágban 170 kvótával vagy indulási szinttel rendelkezik az olimpiára, melyre kijutott többek között négy csapat: vízilabdában és a kézilabdában is ott lesz a férfi és a női válogatott is. Győr-Moson-Sopronból 11-en lehetnek ott az ötkarikás játékokon.

Kisalföld.hu

A Győri AC tornásza, Mészáros Krisztofer első olimpiájára készül.

Fotó: Jozsef Freschli

A hétvégén több sportágban lezárult a kvalifikációs időszak, így kiderült, hogy súlyemelésben, valamint a városi sportágakban – BMX freestyle, gördeszka, sportmászás és breaktánc – nem lesz magyar résztvevő a francia fővárosban.

Ugyanakkor a belgrádi úszó Európa-bajnokságon Holló Balázs és Ábrahám Minna révén két versenyzővel gyarapodott a magyar kvótások száma, miközben kettővel csökkent is: Burián Katalin és Kovács Benedek nem indulhat, hiába van szintjük, csak a harmadikak a magyarok sorrendjében az adott számban. Az úszócsapat létszámát – amit jelen állás szerint 12 férfi és 10 nő alkotja – befolyásolhatja, hogy a váltókban kik kapnak még lehetőséget a szereplésre.

Lovaglásban hosszú idő után – legutóbb 1996-ban volt magyar lovas az olimpián – két magyar is megméretheti magát az ötkarikás játékokon, mivel lovastusában és díjlovaglásban is sikerült a magyar kvótaszerzés.

Öttusában viszont csak négyen indulhatnak majd, noha már öt magyar lenne nevezhető, míg atlétikában még ezen a héten lehet szintet teljesíteni vagy további világranglista pontokat gyűjteni, ugyanis vasárnap zárul a kvalifikációs időszak.

A cselgáncsozóknál már lezárult a csaknem kétéves pontgyűjtés. A magyarok várhatóan öt versenyzővel vehetnek részt a játékokon.

A párizsi olimpia megnyitója július 26-án lesz, de már 24-én és 25-én elkezdődik a versenyprogram hetes rögbivel, labdarúgással, íjászattal és kézilabdával.

A megyéből 11-en szereztek indulási jogot: a győri Graboplast VSE kajakosa Kopasz Bálint, valamint kenusa, Takács Kincső, a Győri AC tornászai, Mészáros Krisztofer és Bácskay Csenge, az UNI Győri Úszó SE versenyzői, Szabó Szebasztián és Sebestyén Dalma, a női kézilabda-válogatott keretében az MKC-ból Szemerey Zsófi, Albek Anna, Pásztor Noémi, az Audi-ETO-ból  Győri-Lukács Viktória és Szöllősi-Schatzl Nadine szerepel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában