Úszás

2024.06.29. 13:58

Európa-bajnokság után, olimpia előtt a győri úszók

Nagyszerűen sikerült a belgrádi Európa-bajnokság az UNI Győri Úszó SE három versenyzője számára.

Szabó Gábor

Az már előzetesen tudott volt, hogy Szabó Szebasztián és Sebestyén Dalma számára ez „csak” egy felkészülési állomás lesz a párizsi olimpiára, hiszen a szintidőt már korábban megúszták.

Jakabos Zsuzsannának viszont ez volt az utolsó esély, hogy „kiússzon” az ötkarikás játékokra. Ez végül egy tizeden múlt, ennyi hiányzott 200 méter pillangón, de emiatt nem volt szomorú sem ő, sem edzője, egyben férje, Petrov Iván.

Jakabos Zsuzsannával megszületése óta több olimpiát rendeztek, mint nélküle.
Fotó: Derencsényi István

„Megpróbáltam, de az élet nem akarta úgy, hogy ez most sikerüljön. Azért az az egy tized elképesztően kevés, olyan gyorsan nem lehet lenyomni a stopperórát, ugyanakkor nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen időre voltam képes, hiszen nagyon mélyről indultam, az év elején ugyanilyen időt úsztam, gyorsúszásban – mondta Jakabos, aki hozzátette, nagyon büszke arra, hogy amióta él (1988) kevesebb olimpiát rendeztek nélküle, mint vele. A 11. Eb-jén szereplő Jakabos kijelentette, így most hosszú idő után végre nyaralni fog.

Petrov Iván hozzátette: mindenki lelkiismerettel tiszta lehet, hiszen mindent beleadott, erős időt úszott. Szerzett egy aranyat (4x100-as gyorsváltó), egy ezüstöt (4x200 gyorsváltó), egy bronzot (400 vegyes) és egy negyedik helyet (200 pillangó).

„Négyszáz vegyesen olyanokat előzött meg, akik tizennégy évvel fiatalabbak nála. Azt gondolom, a sport célja, hogy egyrészt mindenki megtalálja benne a hivatását, önfejlesztését, örömét, másrészt leginkább önmagát legyőzze. Nem kell szégyenkeznie Zsunak sem a mostani Eb, sem eddigi pályafutása miatt” – fogalmazott a győri klub edzője.

Szabó Szebasztián tavaly elsők között úszott A szintet, ő Párizsban a 4x100-as gyorsváltóban és 50 gyorson indul.

Szabó Szebasztián tavaly elsők között úszott A szintet.
Fotó: Derencsényi István

„Most a formába hozás időszaka jön, Törökországban edzőtáborozunk két hétig. Összességében az Eb jól szolgálta a felkészülést. Néhány technikai részen kell dolgozni, de jók az alapok, hiszen most Belgrádban is voltak olyan szakaszai az úszásának, ahol élete legjobbját úszta” – mondta Petrov Iván a 4x100 mix gyorsváltóval aranyérmes Szabóról.

Sebestyén Dalma is jól úszott, 200 vegyesen 7. lett – ebben a számban áll majd rajtkőre Párizsban –, 200 pillangón nagyszerűen úszott, de a magyarok között harmadik lett, kettő jutott csak tovább.

Sebestyén Dalma úszásában voltak biztató elemek.
Fotó: Derencsényi István

„Mindegyik úszásában voltak biztató jelek, akárcsak Szebinek. Dalma esetében is a finomhangoláson lesz a hangsúly a következő időszakban” – tette hozzá Petrov Iván, aki azt is hozzátette: az UNI Győri Úszó SE tizenegyéves története során a most Belgrádban szerzettekkel együtt összesen már 28 éremnél jár az Európa- és világbajnokságokon, ami véleménye szerint nem rossz eredmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában