Érzékenyítés

2024.02.26. 11:26

Parasport Napja – Győrben már hetedik alkalommal hívták fel a figyelmet az elfogadásra

A Fodisz és a győri Emberség DSE a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem támogatásával a Péterfy-iskolában rendezte meg színes programját. A Parasport Napja minden évben február 22-én van.

Szabó Gábor

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2024-ben immáron hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Parasport Napja elnevezésű rendezvényét. Az eseményt egy 2017. december 12-i törvény értelmében minden évben február 22-én tartják meg. A közelmúltban tartottak Győrben egy másik eseményt, mely a parasport fontosságára hívta fel a figyelmet, ráadásul ez nemzetközi rendezvény volt.

Parasport Napja
A Parasport Napja alkalmából számos érzékenyítő játékon vettek részt közösen az épek és a fogyatékossággal élők.
Fotó: Murányi Péter

A Magyar Parasport Napjának szemléletformálás céljából létrehozott Lélekmozgató programja Magyarország összes sportegyesületét, önkormányzatát, nevelési, oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményét, civil szervezetét, az óvodástól az egyetemista korosztályig arra invitálja, hogy ünnepeljük együtt a magyar parasportot és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit.

Cél megmutatni és közös élményekkel igazolni, hogy a magyar társadalom elkötelezett az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás mellett. Az idei esztendő újítása, hogy a felhívás a határon túli magyar ajkú lakosság bevonása mellett az egyházi intézményeket is lélekmozgatásra hívja. Így csatlakozott idén a kiemelt városi rendezvényhez a győri Péterfy Sándor evangélikus iskola is, ahol érzékenyítő játékok, lélekmozgató előadások és sok mozgás várt a több mint kétszáz fiatalra.

A Parasport Napja által közvetített érték egyre inkább a mindennapok része

„Úgy vélem, szép lassan beszivárog a mindennapjainkba, hogy a sportnak értékteremtő mivolta van, most pedig az értékközvetítésben játszunk szerepet – kezdte Kertész Tamás, az Emberség DSE elnöke. –

Mindenkinek büszkének kell lennie a teljesítményre, legyen az bármilyen szegmensben. Ezeken a rendezvényeken a parasportolók előtt tisztelgünk, fókuszba helyezzük őket.

Volt, hogy országos méretű rendezvényt tartottunk, de büszkék vagyunk akkor is, amikor a helyi közösséget szólítjuk meg.”

A Péterfy-iskola igazgatóhelyettese, Marekné Stubán Beáta arról beszélt, hogy örömmel csatlakoztak az eseményhez, és adtak otthont a rendezvénynek.

„Iskolánk alapelve, oktatásunk egyik pillére, hogy diákjainkat elfogadásra, egymás támogatásra neveljük. A Bárczi-iskolával rendszeres a kapcsolatunk, műsorokkal, ajándékokkal kedveskedünk az intézmény tanulóinak” – fogalmazott az intézményvezető-helyettes.

Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere szerint fontos felhívni a figyelmet sérült embertársainkra: „Nemcsak ezen a napon, hanem egész évben fontos, hogy lássuk, láttassuk, hogy ezek az emberek igazi hősök, hiszen minden nap megküzdenek olyan nehézségekkel, ami az épek számára teljesen természetes, és nem is gondoljuk, hogy másoknak milyen erőfeszítésekbe telik ugyanaz, amit mi esetleg könnyedén megcsinálunk. Úgy vélem, amellett, hogy segíteni kell őket, tanulhatunk is tőlük.”

A rendezvényen részt vett Patkás Tamás, Győr parasport nagykövete, aki saját élettörténetét mesélte el az érdeklődőknek, elmesélte útját, mely a súlyos balesettől odáig vezetett, hogy ma ő a világ egyik legjobb nyílt vízi paraúszója lett. A rendezvény záróakkordja egy rendhagyó hittanóra volt, ahol Csorbáné Farkas Zsófia bibliai példával illusztrálta a segítséget, az elfogadást és az emberség erejét.

Parasport Napja
Patkás Tamás előadására ezúttal is sokan voltak kíváncsiak.
Fotó: Murányi Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában