Kvalifikáció

2024.02.02. 09:05

Győrben újabb olimpiai kvótákért lőnek a sportlövők

Két kvótát szerzett eddig Magyarország a párizsi olimpia sportlövőversenyeire a 2022-ben indult kvalifikációs sorozatban, idén pedig jó esély van arra, hogy további indulási jogokat gyűjtsenek a magyar sportolók. Erre Győrben is lesz lehetőségük a sportolóknak.

Kisalföld.hu

Pekler Zalán már rendelkezik olimpiai kvótával.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Tavaly a puskás Pekler Zalán az Európa Játékokon, a pisztolyos Fábián Sára Ráhel pedig a világbajnokságon harcolt ki indulási lehetőséget, ami a nemzetet illeti.

Ebben az esztendőben a puskásoknak és pisztolyosoknak még három esélyük lesz a kvalifikáció megszerzésére, ezek közül a legjobb egyértelműen a február 27-én kezdődő légfegyveres Európa-bajnokságon kínálkozik, mivel a 10 méteres kontinensviadalnak Győr ad otthont. Az Eb-n négy számban két-két kvótát osztanak.

Magyar koronglövő legutóbb a 2012-es londoni játékokon szerepelt és eddig még Párizsra sem szereztek kvótát a szakág képviselő, akiknek két verseny kínál még alkalmat erre.

Világranglistáról is lehet szerezni indulási jogot, ami bizakodásra ad okot, mivel több magyar is a rangsor élmezőnyében áll.

SPORTLÖVÉSZET

Összlétszám: 340 fő – 170 férfi, 170 női versenyző

Versenyszámok: 15 – 6 férfi, 6 női, 3 vegyescsapat

Indítható versenyzők egy országból: számonként 2–2 versenyző és 2–2 csapat

 

Kvalifikációs rend

A versenyzői létszám csökkent a 2020-oshoz képest, a tokiói 360 helyett Párizsban 20 lövővel kevesebb küzdhet majd az érmekért.

A sportág programjában ugyanakkor nincs változás, egyéniben hat–hat szám lesz (férfiak: légpuska, kisöbű szabadpuska összetett, légpisztoly, gyorstüzelő pisztoly, skeet, trap; nők: légpuska, kisöbű szabadpuska összetett, légpisztoly, sportpisztoly, skeet, trap), illetve három vegyescsapat-viadalt rendeznek (légpuska, légpisztoly, skeet).

A kvalifikációs rend a létszámhoz hasonlóan változott, a kvótaszerző-versenyek közül kikerültek a Világkupa-viadalok, és a vegyesszámokra nem rendeznek külön csapatkvalifikációs versenyt. Utóbbi számokban akkor indítható csapat a játékokon, ha az adott számban a férfiaknál és a nőknél is van egyéni versenyzője az országnak. A kvótákat a világ- és kontinensbajnokságokon és kontinentális játékokon osztják ki, a sorozatot egy olimpiai világkvalifikációs viadal zárja.

Magyarország idén rendez kvalifikációs versenyt Győrben, ahol a légfegyveres Eb-n női és férfi légpuskában és légpisztolyban két-két párizsi hely talál majd gazdára.

A korábbiakhoz képest komoly változás, hogy a kvalifikációs versenyeken kvótát egy nemzetből csak egy lövő szerezhet. A sorozat végén bentmaradt kvótákat az kvalifikációs világranglista alapján osztják ki.

A rendező országnak 12 – minden egyéni számban egy – biztos helye lesz Párizsban, illetve a kvalifikációs világranglistáról minden számban egy-egy lövő kap indulási jogot (12 hely). Utóbbiak névre szóló helyek, minden más kvóta a nemzeti olimpiai bizottságoké. A fennmaradó 16 hely sorsáról egy háromoldalú bizottság dönt, amelyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Sportlövő Szövetség egy-egy képviselője ül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában