Sok évtized után kaptak ott helyet

2024.01.17. 11:31

Bowling ereklyék a soproni All Star Centerben

Páder Vilmos

Páder Vilmos és Nyerges Gábor.

Sopron több mint három és fél évtizeddel ezelőtt a fallabda és a bowling vidéki fellegvára is volt, köszönhetően a Sportcentrum és Intézményei néven átadott létesítménynek, és annak igazgatójának, Czibula Miklósnak. A fent említett sportágakat Magyarországon akkor csupán négy helyen lehetett űzni.

A Magyar Fallabda Szövetség dr. Kaplár F. József vezette első elnökségében soproni sportvezető is tevékenykedett Páder Vilmos személyében, aki egyben a bowling szakág kezdeti időszakában is bábáskodott. A bowling növekvő soproni népszerűségét jelezte, hogy rohamosan nőtt a versenyzők száma.  

Az 1987-ben átadott létesítménynek jó híre országosan és külföldön is hamar szárnyra kapott. A soproniak eredményességére és lelkesedésére felfigyelt Anton Schicho, az osztrákok többszörös senior bajnoka, világ-és Európa bajnok. Heti rendszerességgel járt Bécsből Sopronba, oktatta, mentorálta a bowling szerelmeseit. 1987. december 3-án ajándékba adott az akkor soproni elnöknek egy saját nevével fémjelzett zászlót, amit nemzetközi versenyekre vitt magával, valamint bemutatta a jövő cipőjét -  azóta már több ezren játszhatnak benne világszerte - és egy eredeti  dedikált bowling bábut.

Ezek az ajándékok a mester halála után felértékelődtek. A féltve őrzött ereklyéket, egyéb kiegészítőkkel (az első magyar nyílt országos bajnokság jegyzőkönyvével és Janovszki László főtitkár elismerő nyilatkozatával), Páder Vilmos nemrégiben átadta a mai All Star Center egyik vezetőjének, Nyerges Gábornak. Így méltó helyen őrzik tovább az ajándékot.

A bowling minőségi fejlődését jelzi, hogy Sopron adja az aktuális magyar bajnokcsapatot. Egyéniben Pisarski Erich és Skobrics Zoltán személyében válogatott játékost is adott a  a klub a sportágnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában