Évzáró

2023.12.28. 14:56

Sikeres évet zárt a Győri Atlétikai Club, olimpiai kvótát is szereztek sportolói

A 2023-as év a legsikeresebb év volt a Győri Atlétikai Club életében, számos kiemelkedő hazai és nemzetközi eredmény született szakosztályainknál – hangzott el a klub évzáróján, melyen Borkai Zsolt elnök elődjének, Papp Oszkárnak tiszteletbeli elnöki címet adományozott.

Kisalföld.hu

Papp Oszkár (balra) és Borkai Zsolt.

A Győri Atlétika Club sportolói létszáma meghaladja az ezret, a jelenlegi taglétszám egész pontosan 1060 fő. Ebből a legtöbben három szakosztályban sportolnak: az atlétáknál 320-an, a tornászoknál 280-an, az evezősöknél 170-en.

"Két olimpiai kvótás versenyzőnk van, Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer tornában szerzett indulási jogot a párizsi játékokra – emelte ki évértékelő beszédében Borkai Zsolt, a GYAC elnöke. – Emellett Szvitacs Alexa paraasztaliteniszezőnk a világranglista első helyén áll jelenleg, bízunk benne, hogy a Paralimpiai Játékokon is lesz majd sportolónk."

A GYAC idén összesen 116 magyar bajnoki címet szerzett, összesen 244 dobogós helyezést értek el.

A legeredményesebb sportolókkal ünnepelte legsikeresebb évét a Győri Atlétikai Club. 

Szeptemberben bővült a szakosztályok száma is, a vívók csatlakoztak a klubhoz. Mindez azt jelenti, hogy már tíz szakosztállyal működik az egyesület, melynek új, héttagú elnöksége szeptember 19-én állt fel.

Ami a szakosztályokat illeti, az asztaliteniszben a taglétszám emelkedése folyamatos, egyre több utánpótlás versenyzőjük van már. A felnőtt sportolók számos hazai és világversenyen vettek részt, és értek el szép eredményeket, többek között a para Európa-bajnokságon és a Világkupákon.

Atlétikában a magyar bajnokságokon 89 alkalommal állt GYAC-sportoló a dobogó valamelyik fokán, ebből 28-an aranyérmet, tehát bajnoki címet szereztek maguk és a klub számára. A magyar válogatott mezét 17 sportoló ölthette magára idén, valamint GYAC-os tagja is volt az országos csúcsot futott U18 korosztályú 4x100 méteres váltónak.

A birkózó szakosztálynál a hosszú évek munkája kezd beérni, ami mutatja, hogy az idei U15-ös Eb-n két résztvevő k is volt.

Az evezősök zsinórban 10. alkalommal lettek az ország legeredményesebb szakosztálya. Emellett idén minden nemzetközi versenyen indult sportolójuk.

A judo szakosztály a magyar szövetség egyesületi összesített rangsorában a 120 tagszervezet közül a 11. helyen végzett az idei eredmények alapján.

Az ökölvívásban elkezdődött a taglétszám emelkedése, minden korosztályban van most már versenyzőjük, minimum a tavalyi országos ranglista 17. helyet szeretnénk újra elérni 2024-ben.

Súlyemelésben is kezd beérni a munka az utánpótlásban, idén hét alkalommal értek el dobogós helyezést országos bajnokságokon a győri versenyzők.

Teniszben a Szuperliga csapatunk második helyen végzett a csapatbajnokságban. Több fiatal feltörekvő versenyző bekerült a korosztályos egyéni ranglista legjobb tíz játékosa közé.

Tornában tizenegyen tagjai a nemzeti válogatottnak. Az ob-ken és a Világkupákon összesen 86 érmet szereztek a győri tornászok, a női szakágban 25-öt, a férfiaknál pedig 61-et. A legnagyobb siker pedig a már említett két olimpiai kvóta.

A vívóknál a cél, hogy a közeljövőben a szakág is csatlakozzon eredmények tekintetében a klub legeredményesebb szakosztályai közé.

A legeredményesebb sportolók köszöntését követően még egy ünnepi pillanat következett: Borkai Zsolt elnök tiszteletbeli elnöki címet adományozott elődjének, Papp Oszkárnak. Mint indoklásában elmondta: Papp Oszkárnak – aki az evezősök szakosztályvezetője – elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Győri Atlétikai Club a kiemelt állami támogatásban részesült sportegyesületek közé bekerült.

Papp Oszkár sem érkezett üres kézzel: ő egy magyar nemzeti színekre lefestett evezős lapátot adott át Borkai Zsoltnak. 

Az evezősök a legeredményesebb szakosztályok között vannak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában