Labdarúgás: a Vörös Ördögök látogatása

2023.10.25. 09:30

Szép emlékek fűzik Sir Bobby Charltonhoz a győri pedagógust + videó

Bobby Charlton 1984 őszén járt Győrött, amikor az UEFA-kupában a Rába ETO a Manchester Unitedet fogadta. A 2-2-re végződött mérkőzés sok szurkolónak jelentett maradandó élményt. Köztük Bischof Anna győri pedagógusnak is, akit lefotóztak Sir Bobby mellett a győri stadion lelátóján.

Papp Győző

A győri fotón Bobby Charlton mellett Bischof Anna. Fotó: Felejthetetlen kupaszerdák

A Manchester United vezetőjeként 1984 őszén járt Győrött a nemrégiben, október 21-én 86 éves korában csendesen elhunyt Bobby Charlton. Az angol legenda 1956 és 1973 között a Manchester United játékosa volt, nevelőklubja színeiben 758 mérkőzésen 249 alkalommal volt eredményes, az angol bajnokságot háromszor, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és az FA Kupát egyszer-egyszer nyerte meg, később szeretett klubja igazgatója volt. Az angol válogatottal 1966-ban világbajnokságot nyert. Egyike volt azon játékosoknak, akik túlélték a manchesteriek 1958. február 6-i müncheni repülőgép-balesetét. A nemzeti együttesben 106 mérkőzésen 49 gólt szerzett, 1966-ban az Aranylabdát is kiérdemelte, II. Erzsébet királynő 1994-ben ütötte lovaggá. 
A 2-2-re végződött győri mérkőzés sok szurkolónak jelentett maradandó élményt. Közülük is kitüntetve érezte magát Bischof Anna győri pedagógus, akit lefotóztak Sir Bobby mellett a győri stadion lelátóján.

A győri fotó Bobby Charlton aláírásával.

„A környezetemben sokan szerettek volna mellé kerülni egy fotóra, nekem sikerült - emlékezik Bischof Anna, aki napjainkban már nyugdíjas. - Ez a kép később bekerült a Felejthetetlen kupaszerdák című könyvbe. A kilencvenes évek végétől rendszeresen jártunk a Sturm Graz Bajnokok Ligája-mérkőzéseire és 1999 őszén Korsós Gyuriék a Manchester Uniteddel kerültek össze. Az iskolában kifénymásoltuk ezt a fotót és a könyvvel együtt kivittem Grazba. Időben érkeztünk, a stadionban tudtunk találkozni  Hannes Kartniggal, a Sturm Graz elnökével.” 
Elmondták neki, hogy mi járatban vannak. Előkerült az ETO történetéről szóló könyv, és  látogatásuk kulcsa, az említett fénykép. Kartnig rendkívül készséges volt, garantálta, hogy a szinte megközelíthetetlen Sir Bobby aláírja majd a fotót. Elkérte a jegyüket, hogy megtudja, hol ülnek, majd mielőtt elment, mosolyogva odaszólt neki: Lady Diana. Valóban volt hasonlóság közte és a walesi hercegné között.
„Már elfoglaltuk a helyünket a lelátón, amikor láttuk, hogy a pályán az oldalvonal mellett felénk sétált Bobby Charlton és a Sturm elnöke - folytatja Bischof Anna. - Amikor  hozzánk értek, Kartnig rám mutatott, hogy én vagyok az a győri szurkoló, aki az 1984-es képen szerepel. Charlton integetett és küldött egy puszit, egy kisgyerek pedig felhozta nekem a könyvet. Videón is megörökítettük a történteket, azóta is őrzöm a dedikált fotóval együtt. Összességében hatalmas élmény volt. Talán ezért is érintett érzékenyen Bobby Charlton halála, meg is emlékeztem róla a közösségi oldalamon.”

Bischof Anna Grazban gazdagabb lett egy értékes relikviával, a legközelebbi látogatásukkor pálinkával és piros paprikával köszönték meg a segítséget a Sturm elnökének, aki  meghívta őket a stadion VIP-jébe.
Régen nem rendeztek ETO labdarúgó-mérkőzést nélkülük sem Győrött, sem idegenben. Jó ideje azonban hiányoznak a lelátóról.
„A stadion átépítésénél elköltöztettek bennünket a megszokott helyünkről, azóta nem járunk meccsre. Úgy tervezzük, ha a csapat feljut az NB I-be, akkor mindenképpen visszatérünk a lelátóra” - említette végül a Charlton autogram büszke győri tulajdonosa.

Napjainkban Firenzében az olasz sportnapilappal a kezében. Fotó: facebook

Bombagólok és kihagyott büntető a MU ellen

A méltán világhírű Manchester United az 1984/85-ös UEFA-kupa első fordulójában találkozott a Rába ETO-val. Azzal a csapattal, amely a Verebes-korszak utolsó előtti esztendejében ezüstéremmel zárta a hazai bajnokságot, eljutott a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe, az ETO-ból lett az év legjobbja - a Népsport osztályzatai alapján - Hannich Péter, többen rendszeresen helyet kaptak a magyar válogatottban. 
Verebes József így kommentálta a kupasorsolást:
- Kemény ellenfelet kaptunk! A nemzetközi kupaszereplés megítélésében jottányit sem változott a véleményem. Két év megtanított minket arra, hogy megfelelő átigazolás nélkül nem lehet eredményt elérni. Kardosra gondolok a jelenben, hiszen az ő posztján volt égető gondunk. Az kell, hogy az MLSZ olyan hatékonyan segítse a kupacsapatokat, mint a válogatottat. Az optimális szakmai felkészülés másik elengedhetetlen tényezője a megvalósított nemzetközi program. Ha ez a két feltétel nem teljesül, hiú ábránd a továbbjutás reménye. Ami természetesen nem zárja ki a tisztes helytállást!
Ekkor robbant ki az emlékezetes Kardos-ügy. Az Újpesti Dózsa válogatott védője, Kardos József aláírt az ETO-hoz és új csapatával készült a bajnokságra. A magyar sportvezetés, illetve az MLSZ illetékesei azonban nem akartak belenyugodni, hogy a szocialista sport egyik fővárosi reprezentáns egyesületéből egy válogatott játékos vidékre szerződjön, ezért jogi támaszt kerestek ahhoz, hogy Kardost visszakényszerítsék a Megyeri útra. Amíg a kulisszák mögötti harc dúlt, a Rába ETO tengerentúli túrára utazott. Három hetet töltött Mexikóban, ez alatt hat mérkőzést játszott, többek között az aztékok felnőtt- és junior válogatottjával is.
Az angolok nem nagyon titkolták, hogy szinte semmi esélyt nem adnak a számukra ismeretlen győrieknek. A MU a nyolcvanas években is nemzetközi gárda volt, több ország 15 válogatottja játszott egymás mellett. Elég csak az angol Robson, a skót Strachan, az északír Whiteside, a walesi Hughes, a holland Muhren, a dán Olsen nevét említeni.
Verebes József látta az MU Chelsea elleni mérkőzését, és noha bántották Ron Atkinson menedzser korábbi lekezelő kijelentései, határozottan leszögezte, hogy a sok sérülttel rendelkező ETO ellen a kinti mérkőzés esélyese a Manchester United.  
A Vörös Ördögök hatalmas lendülettel, elszántsággal kezdtek és nem is kellett sokat várni, hogy igazolják a papírformát. Az első negyedóra ugyan gól nélkül telt, de utána az első helyzetből Bryan Robson a kapuba bombázott. Ettől magára talált, feljött az ETO, de a félidő hajrájában Muhren mégis a MU előnyét növelte. A győriek dicséretére válik. hogy vesztett helyzetben sem adták fel, mindent megtettek a szépítésért. A Robson vezérelte gárda azonban a hajrában ellenállhatatlan volt és a 75. percben Hughes magasan felugorva fejelte be a MU harmadik gólját.

Turbék és Hlagyvik igyekszik szerelni a manchesteri akciót.

„A MU azért győzött ilyen különbséggel az önmaguk helyzetéhez képest helytállt győriekkel szemben, mert ilyen törvényszerűségek alapján egy szorosabb eredményt a csoda kategóriájába kellett volna sorolni..." (Népsport)
- Minden a Manchester mellett szól, példátlan sérülés- és betegséghullám sújtja a csapatot - kesergett a visszavágó előtt Verebes József. - Szó sincs azonban arról, hogy feladtuk! Támadószellemben, erőszakosan fogunk játszani, bízom benne, a közönség biztatásával zavarba lehet hozni az ellenfelet.
És így is lett!
Győrött hatalmas várakozás előzte meg a Manchester szereplését. Garantált volt a telt ház, a jó hangulat.
Hazai támadások után a hideg zuhannyal volt egyenlő, amikor a Kovácsról kipattant labdát az érkező Brazil laposan a háló bal oldalába küldte. Nem sokkal később lett volna mód az egyenlítésre, de Hannich  büntetőt rontott. A második félidőt nagyon megnyomta a Rába, és Preszeller, majd Hannich bombagóljaival fordított. Ekkoriban a lelátón helyet foglaló egykori aranylabdás játékos, Sir Bobby Charlton is kényelmetlenül ült, a hajrára azonban kisimultak a legenda vonásai: Muhren tizenegyesből kiegyenlített. A Manchester United legyőzése tehát a fordítás ellenére sem sikerült, ennek ellenére a nagy gólok miatt ezt a csatát is szép emlékként őrzik a szurkolók.

Jegyzőkönyvek

1984. szeptember 19. 
Manchester United-Rába ETO 3-0 (2-0) 
UEFA-kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés, Manchester, 50.000 néző. V.: Nazare (portugál). 
MU: Bailey - Moran, Hogg, Albiston - Duxbury, Muhren, Robson, Moses - Olsen, Hughes, Whiteside. Edző: Ron Atkinson. 
ETO: Kovács - Judik - Turbék, Szepesi, Hlagyvik, Preszeller - Kurucz, Hannich, Vági (Szentes, 72. p) - Szabó, Stark. Edző: Verebes József. 
Gsz.: Robson, Muhren, Hughes. 

1984. október 3. 
Rába ETO-Manchester United 2-2 (0-1) 
UEFA-kupa, 1. forduló, 2. mérkőzés, Győr, 26.000 néző. V.: Constantin (belga). 
ETO: Kovács - Turbék, Hlagyvik, Mile (Rezi, 46. p) - Csonka, Hannich, Preszeller, Magyar - Szabó, Stark, Vági (Szepesi, 68. p). Edző: Verebes József. 
MU: Bailey - Duxbury, Moran, Hogg, Albiston - Olsen, Moses, Robson (Gidman, 73.), Muhren - Hughes, Brazil. Edző: Ron Atkinson. 
Gsz.: Preszeller, Hannich, ill. Brazil, Albiston.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában