65 év

2023.09.25. 14:30

Vasdiplomát kapott a győri kajak-kenu atyja, Vén Lajos

A napokban vette át vasdiplomáját Vén Lajos, a győri kajak-kenu atyja. A 84 éves szakember 65 éve szerezte meg papírját a tanítóképzőn.

Szabó Gábor

Vén Lajos feleségével, Zsuzsa nénivel.

„Köszönöm a gratulációt, de igazából ez nem egy érdem, legfeljebb egy állapot – kezdte Vén Lajos. – Természetesen jólesett, hogy köszöntöttek. Akkor   még más volt a rendszer, négy év középiskola után egy tanítás után megkapta az ember a tanítói végzettséget. Ezt egyébként követte néhány iskola, a pedagógia főiskolán testnevelés–biológia szakon végeztem, általános iskolai tanár lettem, majd a testnevelési egyetemen a legmagasabb végzettséget is megszereztem.”

Az egyetem elvégzése Vén Lajos Győrbe került, ahol felkérték arra, hogy csinálja meg a kajak-kenut, mert a városban ekkor nem volt még ilyen szakosztály.

„Legalábbis versenyszerűen senki nem kajakozott vagy kenuzott, inkább csak túraevezés volt” – mesélte Vén Lajos, aki 1964-től dolgozott Győrben, 45 éven át volt a kajak-kenu szakosztály vezetőedzője. Versenyzőivel elért eredményei elismeréseként mesteredző is lett, emellett megjárt két olimpiát, illetve külföldön is dolgozott.

„Montrealban és Moszkvában adatott meg a lehetőség, hogy részese legyek az olimpiai hangulatnak. Sajnos Los Angelesben az akkori államvezetés csatlakozott a keleti blokk bojkottjához, így az kimaradt. Ugyanakkor az Egyesült Államokba csak eljutottam, mert az amerikaiak olimpiai bizottsága kért fel arra, hogy eddzem az ottani kajak-kenusokat. Egy évig csináltam, és bár maradhattam volna a szöuli olimpiáig, hiszen megvolt a szerződésem, de családi okok miatt végül hazajöttem. A magyar állam az akkor a műszaki egyetemen elsőéves fiamat nem engedte ki, ezért úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy nem szakítjuk szét a családot, maradunk itthon” – folytatta az egykori kiváló szakember, aki nagyszerűen érzi magát a bőrében.

„Sokan irigykednek rám, hogy 84 évesen is jó fizikai és egészségi állapotban vagyok. Én is hálás vagyok a sorsnak, de talán az is közrejátszik, hogy nem engedtem el magam, sokat kertészkedem, kerékpározom, síelek, illetve gyakori vendég vagyok a vízi telepen is, ahol egykori tanítványaimmal, akik ma már kiváló szakemberek, mint Sztanity Laci vagy Weisz Robi, felemlegetjük a régi időket, és ha tudok, segítek is” – árulta el titkát Vén Lajos, akinek mindkét gyereke külföldön él.

„A lányom Németországban, a fiam – a sors furcsa fintoraként – az USA-ban, ahova anno nem engedték ki. Egy vér szerinti unokám van, ő időnként hazajön hozzánk, nagyon jó a kapcsolatunk” – mesélte Vén Lajos, akit gyerekei nem követtek a sportágban.

„A lányom próbálkozott a kajakkal, a fiam inkább dzsúdózott, de egyiküknek sem ez volt az útja. Én sem erőltettem. A legfontosabb, hogy boldog, teljes életet éljenek. Ez tulajdonképpen összejött, apaként ennél többet nem is kívánhattam volna” – mondta végezetül Vén Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában