Száguldás, gokart, szerelem

2023.09.29. 07:17

A 16 éves győri gokartos, Sebők Dávid az országos bajnokságban versenyez

Győr-Moson-Sopronból az egyetlen résztvevő a győri Sebők Dávid a gokart magyar bajnokságban. Mint mondta, a Formula–1-es szerepléshez is az egyik út lehet a 125 köbcentis, kétütemű motoros gokart, de azért az egy sokkal magasabb szint, és nem is elsősorban a talentumot, inkább a pénztárcát tekintve.

Gyurina Zsolt

Forrás: Sebők Dávid

Fotó: Klausz Photo

Óvodáskora óta az autók érdeklik a győri Sebők Dávidot. Azóta a sebesség megszállottja. Mindent a versenyzésnek rendelt alá, céltudatosan alakítja az életét. Ennek megfelelően választotta iskoláit is, jelenleg a PÁGISZ-ban tanul. Kisgyermekként még csak tologatta a játék autókat, aztán ahogy először lehetőséget kapott, hogy beleüljön egy gokartba, minden megváltozott. Azóta ugyanis szinte ki sem akar szállni belőle. 

A 16 éves győri fiatal korcsoportja egyik legnagyobb tehetsége. Jelenleg a felnőttbajnokság hatodik helyén áll, előtte szinte csak budapestiek vagy Pest vármegyeiek szerepelnek a ranglistán. Márpedig ebben a sportágban a tehetség mellett az eredményességnél sokat nyom a latban a háttér, a pénzügyi lehetőségek, amelyek sokszor jobbak a fővárosiak esetében. 

Világbajnokságról álmodik 

– A pályafutásomat négy éve a kis bajnokságban, az E-Kart Ringen kezdtem elektromos gokartokkal. Két év után válthattam benzinesre, és egyből sikerült futamgyőzelmeket és dobogós helyezéseket elérnem. Ezt követően egy új csapathoz igazoltam, és felléptem a profik közé, a szezonjaimban minden évben az összetettben sikerült az első háromban végeznem, háromszor harmadik és egyszer második tudtam lenni. A célom az országos bajnokság megnyerése, ezzel a jogosultság megszerzése a világdöntőre való kijutásra. Ehhez persze biztos, hogy még sok támogatóra lesz szükségem – jegyezte meg Sebők Dávid. 

Száguldás, gokart, szerelem 
Forrás: Sebők Dávid

Senna és Schumacher 

A győri fiatal álma, hogy profi autóversenyző legyen, mindegy, hogy pályaversenyzés vagy a Magyarországon különösen népszerű rali. A csúcs természetesen a Formula–1-es szereplés lenne, kedvence Senna és Michael Schumacher, sűrűn visszanézi a régi versenyeiket. 
A gokart olyan alapot ad, amit autóban nem lehet megtanulni. Havonta vannak versenyei, köztük edz vagy a szimulátorral gyakorol. Ausztriában, Szlovákiában is van futama, illetve szerte az országban, Kecskeméttől Hajdúhadházig. Most váltott egyesületet, a Kun Motorsportnál versenyez. 

Tapasztal, gyakorol – Sebők Dávidnak havonta vannak versenyei, köztük edz vagy a szimulátorral gyakorol. 
Forrás: Sebők Dávid

Higgadt minden helyzetben 

– A gokart kontaktsport, lökdösődés van, akciódúsak a futamok. Erősségem, hogy higgadt tudok maradni a leg­élesebb helyzetben is – felelte kérdésünkre. – A gokartban a járművek a futamokon közel helyezkednek el egymáshoz, ezt szeretem. Egy-egy futamon huszonöt-harmincan indulnak. A jármű csúcssebessége, végtempója 130 kilométer/óra felett van, nem kevés tehát. Egyszer-kétszer keveredtem már balesetbe. Igazi veszély akkor van, ha felborulnék, de ez nehezen elképzelhető, mert az autóknak széles a nyomtávuk, alacsony a súlypontjuk. 

A legjobbak Olaszországban versenyeznek, ebben az esetben az egész család kiköltözik. Dávid hozzáteszi, hogy nekik nincsenek szponzoraik, a gokartban pénzdíjas verseny sincs. Sebők Miklós, az édesapa büszkén mondja, hogy fia az új, vagyis számára ismeretlen gokarttal az első próbálkozásra két századdal maradt el a legjobb versenyző időeredményétől. Szép jövő előtt áll tehát. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában