Aki meglepte Alcarazt

2023.05.17. 07:28

Mutatjuk a világelsőt legyőző Marozsán Fábián győri kötődéseit - videók, fotók

A hét egyik vezető sporthíre szerte a világban, hogy egy magyar teniszező legyőzte Carlos Alcarazt az Örök Városban. Körülbelül 10 ezer római néző nem hitt a szemének az egyik legnagyobb európai teniszstadionban hétfő délután. A világranglistán 135. helyen álló Marozsán Fábián határozott, agresszív tenisszel, valamint tempóváltásokkal, okos ejtésekkel múlta felül a globális szupersztár spanyolt.

Szeghalmi Balázs

Amire senki nem számított: a meccs utáni kézfogásnál a világelső Carlos Alcaraz gratulált legyőzőjének, Marozsán Fábiánnak.

Forrás: MTI

Fotó: Ettore Ferrari

  • Marozsán Fábián győri kötődéséről többször írtunk: 2020 és 2022 között háromszor nyert magyar bajnoki címet csapatban a GYAC-cal.
  • Emellett győri menedzsere, Somogyi Zsolt is évek óta segíti a pályafutását.
  • Összeállításunkból kiderül, hogyan jutott Marozsán Fábián a győri Kálóczy téren vívott csapatbajnoki találkozóktól a világraszóló római sikerig.

Négy győzelem Alcarazig

Az 1960-as olimpia helyszínén rendezett római salakos torna a tavaszi idény kiemelkedő profi versenye; a díjazás 8,5 millió euró. Marozsán Fábián először jutott fel ATP-verseny főtáblájára az olasz fővárosban, a selejtezőben kazah, majd brazil teniszezőt múlt felül. A főtáblán a francia Moutet, majd a jelenlegi legjobb cseh férfi játékos, Lehecka legyőzésével jutott el Alcarazig.

Az idegek harcát is megnyerte

Bár soha nem teniszezett még ilyen óriási arénában, mint a római, Fábián egyetlen pillanatra sem illetődött meg. Arra, hogy mennyire jól bírta az idegek harcát is Alcaraz ellen, három példa. Az első játszmát úgy szerválta ki, hogy rögtön két ásszal indított a világelső ellen, a második játszmában 1-4-ről fordította meg a tie-breaket, amelynek hajrájában rögtön beütötte az első meccslabdáját.

MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
Pillanatkép az idei év egyik legemlékezetesebb magyar sportsikeréről.
Fotó: Ettore Ferrari(MTI)

Meccsbe kerülni

„Hogyan aludtam az Alcaraz elleni meccs előtt? Összességében jól. Vártam a találkozót, örültem a lehetőségnek, hogy ennyi néző előtt mutathatom meg a tudásomat. Úgy mentem pályára, hogy minél több játékot szerezzek, minél jobban kerüljek a meccsbe. Ha ez megvan, bármi megtörténhet. Akár a legjobbak ellen” – kezdte a Kisalföldnek Marozsán Fábián. Mit mondott Alcaraz kézfogás közben? – kérdeztük.

„Szimpatikusan gratulált a sikeremhez, megjegyezte, hogy megérdemelten nyertem” – hallottuk. Alcaraz az Insta-oldalára írt posztban is méltatta Fábián extra teljesítményét.

Négy éve játszik a győri csapatban

Az érdi teniszező 2019 óta erősíti a győri szuperligás csapatot. Négy éve ezüstérmes lett a legmagasabb hazai szinten, az elmúlt három évben pedig mesterhármast, azaz sorozatban három magyar bajnoki címet ünnepelhetett a Somogyi Elektronic-GYAC együttesével.

A tervek szerint Fábián idén is a kisalföldi szuperligás csapat rendelkezésére áll, vagyis július elején láthatjuk a világelsőt legyőző teniszezőt játszani Győrben.

Tavaly nyáron Fábián nem csupán hibátlan mérleggel járult az újabb győri bajnoki címhez, de a helyi teniszező gyerekeknek is mosolyt csalt az arcára. A fiatal tehetségek jó hangulatú, laza edzésen vehettek részt több hazai kiválósággal a Kálóczy téren. Fotó: Csapó Balázs

Fokozatosság

Fábián győri menedzsere, Somogyi Zsolt a Lehecka elleni siker után utazott Rómában, s a helyszínen izgulta végig az Alcaraz elleni meccset. „Óriási sikert ért el Fábi. Rengeteg van a játékában, top 100-as szintű játékossá vált az elmúlt év során, de ezzel a győzelemmel bennünket is alaposan meglepett.

A fokozatos fejlődését tartjuk szem előtt, azt, hogy előbb jusson be a világ 100 legjobb férfi teniszezője közé, majd szilárdítsa meg ott a helyét. Cél az is, hogy idén Wimbledonban vagy a US Openen alanyi jogon, a főtáblán kezdhesse a játékot” – közölte Somogyi Zsolt.

A győri szuperligás csapat tagjaként a Kálóczy téren.
Fotó: Nagy Gábor

Búcsú Rómától

Marozsán Fábián a nyolcaddöntőben a legjobb horvát teniszezővel, Borna Coriccsal játszott kedd késő este Rómában. A villanyfényben rendezett mérkőzés éjfél után ért véget; a horvát éljátékos nagy csatában 3:6, 6:4, 6:3-ra búcsúztatta Fábiánt az Örök várostól.

Videó egy 2021-es győri edzésről

Ritka, mint a fehér holló

Top 100-on kívüli teniszező az elmúlt öt évben mostanáig háromszor tudta legyőzni a világranglista első vagy második helyezettjét. 2018-ban Kokkinakis győzte le Federert Miamiban, tavaly Medvedev kapott ki Van Rijthoventől Hollandiában, míg szintén 2022-ben Djokovics Veselytől Dubaiban. Ez az eredménysor bővült most négyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában