120

2023.05.10. 19:52

Gazdag sportélet a 120 éves győri Radnótiban-iskolában - fotók

A folyosón vitrinek, telve sport-trófeákkal. A falon egy híres előd, dr. Lakat Károly – válogatott labdarúgó, a legkiválóbb edzők egyike volt – portréja, a faliújságon a jelen, Szoboszlai Dominik grafikája. A Győri Radnóti Miklós Általános Iskola ebben az évben ünnepli fennállásának 120. évfordulóját, és az eseményekből nem maradhatnak ki a testneveléssel, sporttal összefüggő emlékek sem.

Mohay Gábor

Az asztalitenisz alapjait az idősebbik Vígh, Ernő rakta le a Radnóti-kupa életre hívásával.

A sportmúlttal kapcsolatos részleteket Vígh Zsolt testnevelő tanár, sport- és szabadidő-szervező segítségével tekinthetjük át: nála avatottabbat keresve sem találhatunk, miután élete 53 évéből 38-at diákként vagy oktatóként ugyanazon falak között töltött el.A régebben fiú polgári iskolaként, majd 2. számú általános iskolai körzetként számon tartott intézményben a hagyományos alapjátékokon kívül mindig három sportág köré volt csoportosítható a fő tevékenység, ezekben számos helyi és országos versenyen, diákolimpiákon, nemzetközi tornákon képviselték eredményesen a várost. Nem beszélve az élmények sokaságát nyújtó szabadidős, erdei iskolai és balatoni táborozásokról. 

Dr. Lakat Károly az iskola egyik legnevesebb diákja volt. 

Az asztalitenisz alapjait az idősebbik Vígh, Ernő rakta le a Radnóti-kupa életre hívásával, ezeken alapozták meg a jó nevű győri pingpong utánpótlását. A saját tervezésű és kivitelezésű edzőteremből korosztályos bajnokok kerültek ki, hosszú évekig az itthon etalonnak számító Bp. Postás fővédnökségével. Ma a GYAC-Club Aréna csapatával közösen fáradoznak a diák- és egyesületi sportért. Vígh Zsoltról pedig tudni illik, hogy a magyar paralimpiai válogatott kapitánya, az Európa- és világbajnok, paralimpiai helyezett Szvitacs Alexandra felkészítése mellett még irányítója a fiatal reménységek programja résztvevőinek is. 

 

Az iskola teljes történetét átszövi a labdarúgás szeretete, a legnépszerűbb játék gondozása. Lakat Károlyon kívül itt sajátította el az általános iskolai ismereteket – a teljesség igénye nélkül – Hannich Péter, Póczik József, Gyurmánczi Attila, Mátyus János vagy a sportvezetőként dolgozó Horváth Cs. Attila, de rajtuk kívül is eljutottak néhányan például korosztályos válogatottakba. Meg kell említeni azt az évtizednyi időt, amely alatt a radnótis fiúcsapatok országos hírnévre tettek szert, diákolimpián értek el helyezést. Az iskola tekinthető a női labdarúgás helyi alapkövének, az egykori Dózsával együttműködve NB II-es bajnoki címet, NB I-es bronzérmet nyertek, kupadöntőt játszottak a lányok. Később az MTK-val Siska Odett bajnok- és Magyar Kupa-győztes csapat tagja lehetett. 

 

Farnady Ernő, a győri röplabda emblematikus alakja évtizedekig a Radnótit tekintette a sportág fő bázisának, neves játékosok, válogatottak ismerkedtek a belvárosi intézményben a sportág alapjaival. A sportolókkal szervezett hagyományos találkozókon száznál is több magyar bajnok, olimpikon vett részt és járult testközelből a sport megszerettetéséhez. Papp László, Czibor Zoltán, Radulo- vics Bojana, Görbicz Anita, Vin- cze Ottó mellett még hosszasan lehetne sorolni a résztvevők névsorát, ám az élre kívánkozik a korábbi igazgató, Erdődi Rudolfné nevének megemlítése, aki megbízatása idején mindig tevékenyen támogatta a sportéletet. A jelen vezetője, Sulyokné Kelemen Judit is segíti a Radnótiban a sportért tenni akarók munkáját, mivel a múlt méltó ünneplésén túl, a tradíció- kat tiszteletben tartva a cél ma sem lehet más, mint a gyerekek sportos életmódra, a testedzés megkedveltetésére nevelése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában