393 kilogramm a cél

2023.04.12. 17:02

Világrekord megdöntésére készül a komáromi Eck Ernő

2021-ben még arról írtunk, hogy egy év kényszerpihenőre kényszerül az ácsi erőemelő-bajnok, Eck Ernő. Most viszont arról szólnak a hírek, hogy kategóriá- jában a fekvenyomás rekordjának megdöntésére készül. Nem kevesebb, mint 393 kilót fog megmozgatni.

Szinak Evelyn

Egyszerre félelmetes és felemelő látni, hogyan képes valaki 370–380 kilós súlyokat kinyomni egy-egy edzés alkalmával. Hat ember pontos, összehangolt és igen óvatos segítsége kellett ahhoz, hogy ez a hatalmas tömeg egyáltalán lekerüljön a fekvenyomó padról, majd Ernő kinyomja azt. Amatőr szemnek úgy tűnhet, hogy játszi könnyedséggel. 

A gyakorlás nem véletlen, hiszen a komáromi Duna Sportcentrum színeiben edző Eck Ernő kategóriája rekordjának megdöntésére készül. A rekordot jelenleg 392,20 kilogrammal az amerikai Rick McDowell tartja. Ernő célja így a 393 kg fekve kinyomása. 

Nem semmi teljesítmény már önmagában sem, hát még úgy, hogy az ácsi erőemelő 2021-ben egyéves kényszerpihenőre kényszerült, ugyanis infarktuson esett át, a szívét katéterezni kellett. 

Ernő elmondta, patkolókovácsként már 2019-ben nyilvánvalóvá vált számára, hogy a mindennapi igénybevétel mellett nem tudja mindhárom fogásnemet megtartani, ezért legerősebb számánál, a fekvenyomásnál maradt. 

A tavalyi felkészülés után elkezdődött az alapozás, ami nála azt jelentette, hogy 6x8-as szériákat nyomott 240 kilóval, majd ezt emelték 300 kilóra ötös ismétlésszámmal. 

„A legerősebb szlovákiai erőemelő, Pintér Péter segített abban, hogy 300 kg fölé tudjak menni. A rekordot egy speciális ruhában szeretném megdönteni, amit Amerikából rendeltünk. Ezt a ruhát csak 300 kg fölött lehet viselni. Most az a cél, hogy a kezdősúlynak elérjük a 370 kilót, innen megyünk 390 fölé” – tudtuk meg Ernőtől. 

A GPC világszervezet versenyére nem egészen négy hét múlva kerül sor a csehországi Trutnovban. A versenyzőknek három próbálkozási lehetőségük van, illetve a világcsúcs megdöntésénél négyszer kísérelhetik meg a gyakorlatot. 

Így néz ki több mint 390 kiló a vason. Ennek kinyomására készül Eck Ernő, megdöntve ezzel a jelenlegi világrekordot. FOTÓ: Szinak Evelyn

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában