Sportpolitika

2023.03.17. 16:19

325 milliós állami támogatást kapott három győri sportegyesület

Három győri sportegyesület is komoly, összesen 325 millió forintos éves támogatással számolhat idén - jelentette be Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke Győrben.

Szeitz Tibor

A Győri Vízisport Egyesület hat szakosztályt működtet, s az olimpiai bajnok Kopasz Bálint méltán a klub zászlóshajója. A szóban forgó egyesület 100 millió forintos támogatásban részesül. Fotó: MW-archívum

Az esemény pénteken tartott sajtótájékoztatóján Dézsi Csaba András, Győr polgármestere kiemelte,  számos nehézséggel kellett megküzdeni az elmúlt időszakban, s az emelkedő energiaárak a sportegyesületek mindennapjaira is hatással voltak.

Mészárost Krisztofertől Sebestyén Dalmáig

„Ezért is fontos ez a támogatás, amelyben a kiemelt, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fővárosi és vidéki klubok, köztük három győri sportegyesület is részesül a Sportegyesületek Országos Szövetsége jóvoltából, s ezért bizony nagy köszönet jár – fogalmazott Dézsi Csaba András, aki hozzátette: – A GYAC-ban tíz szakosztályban mintegy ezren sportolnak.

A város legnagyobb egyesülete, számos siker köthető a nevéhez, elég, ha csak a tornász Mészáros Krisztofert, vagy a cselgáncsos Ungvári Attilát említem. A Győri Vízisport Egyesület hat szakosztályt működtet, s az olimpiai bajnok Kopasz Bálint méltán a klub zászlóshajója. A Győri Úszó SE-ben mintegy kétszázan sportolnak, közöttük olyan kiválóságok, mint Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsa vagy éppen Sebestyén Dalma. Komoly klubokról van szó, s a nevükben is köszönjük ezt a mentőövet.”

Deutsch Tamás elsőként arról beszélt, hogy minden nehézség ellenére 14 milliárd 440 millió forintnál is több pénz jut az egyesületek közvetlen állami támogatására, s a tavalyi 3 milliárd 236 millió forintról 4 milliárd 163 millióra emelkedett a kiemelt vidéki egyesületek támogatására szánt összeg, s az eddigi 20 klub helyett 25 egyesület kap anyagi segítséget.

Pillanatkép a győri tájékoztatóról.

Nem öncél

„A sportági szakszövetségek támogatása, a kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek támogatása, valamint a Sportegyesületek Országos Szövetsége által működtetett kis és közepes egyesületek támogatása mintegy nyolcvan-száz millióval több, mint az összes magyar sportági szakszövetség támogatása. És ez így is van rendjén, mert ha egy fiatal sportolni akar, nem szövetséghez, hanem egyesülethez igazol le.

A sportegyesületek támogatása nem öncél. A sportolás lehetőségének a megteremtése ne óhaj, hanem mindennapos gyakorlat legyen, s ez az egyesületek támogatása nélkül nem érhető el – tette hozzá Deutsch Tamás.

A GYAC kapja a legtöbb támogatást

Majd kiemelte:   – A köszönet nem minket, s a sportkormányzatot, hanem a vidéki, köztük a győri egyesületeket, a városvezetés sporttámogatását illeti. Ez nem adomány, jutalom, hanem kemény munkával kiérdemelt támogatás. Tevékenységük Győrt Nyugat-Magyarország sportfővárosává teszik.

Így a GYAC száznyolcvanöt, a Győri Vízisport Egyesület száz, a Győri Úszó SE negyvenmillió forint támogatáshoz jut. Ez összesen háromszázhuszonöt millió forint. Nincs olyan másik város Magyarországon, amelynek programban résztvevő sportegyesülete, egyesületei nagyobb támogatást kapnának” – mondta végezetül Deutsch Tamás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában