Nehéz helyzet

2023.02.10. 07:05

Jakabos Zsuzsanna lemondott a teljes fizetéséről, hogy segítse egyesületét, a Győri Úszó SE-t

Az Aqua Sportközpont 50 méteres medencéjének bezárása és a rezsiköltségek miatt nincs könnyű helyzetben a Győri Úszó SE.

Szabó Gábor

Jakabos Zsuzsanna Győrben nem tud a legideálisabb körülmények között készülni Párizsra.

Fotó: MW-archívum

A nehézségeken valamelyest enyhít, hogy a klub Európa-bajnok, sokszoros EB-érmes úszója, a hatodik olimpiájára készülő olimpikon Jakabos Zsuzsanna lemondott a nekijáró fizetésről, ezzel segítve egyesületét.

„Nagyon sokat kaptam Győrtől, a úszóklubtól, így egyértelmű volt számomra, hogy most nekem kell visszaadnom valamit.

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy bár ez csak csepp a tengerben, de a jelenlegi helyzetben nem veszem fel a sportfizetésemet.

Bízom benne, hogy ezzel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy valamelyest enyhüljenek a gondok” – mondta Jakabos Zsuzsanna, akit közelmúltban Győr és - a lapunk több évtizede futó szavazásán - a megye legjobb sportolójának választottak meg.

Nem ő az egyetlen, aki ilyen döntést hozott: a harmadik olimpiájára készülő Sebestyén Dalma, valamint az állományban lévő valamennyi edző fizetése 50 százalékáról mondott le, illetve edzőkkel, oktatókkal kellett szerződést bontania az egyesületnek, mely úgy tudjuk, kénytelen volt a tagdíjat is a duplájára emelni, így most havonta 20 ezer forintért úsznak a tagok.

Mint ismeretes, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra épített uszodát szeptember közepén zárta be a város a megemelkedett rezsiköltségekre hivatkozva. Az 50 méteres medence azóta sem üzemel, a hátsó sátras uszoda – 33x25 méteres – azonban nyitva maradt, ahol az úszók mellett a vízilabdázók is helyet kaptak, vagyis sokan osztoznak a csökkentett vízfelületen. Ezen csak keveset javít, hogy a tanmedence február 6-ától ismét használható. Az 50 méteres medence felett LED-es korszerűsítést hajtanak majd végre – erre közbeszerzést írtak ki –, így az még hosszabb ideig biztosan nem telik meg újra vízzel.

Információink szerint az országos szinthez képest is két-három-négyszeres árat fizetnek egy óráért az egyesületek. A sátrasban a 25-ös sávért 7 ezer forint az óradíj, a tanmedence 16 ezer forint óránként, az 50 méteres pedig a mostani állás szerint 8 ezer forint lesz, ha megnyit.

Csak érzékeltetésképpen a Duna Arénában az 50 méteres sáv 2740, a 25-ös 1685, a tanmedence 4717 forint óránként. Veszprémben 3300, 1980 és 11.811 forintba kerül egy óra. A pannonhalmi tanuszodába a 25 méteres sáv 1969, a tanmedence 4724 forint óránként. Ezek nettó összegek, azaz ehhez még hozzájön a 27 százalék áfa.

A jelenlegi 25-ös medencében ideálisan 6–7 pályára van szükség ahhoz, hogy heti 20 órában – napi két edzéssel számolva – értékelhető munkát tudjanak végezni az úszók. Ezért jelenleg pályánként bruttó 177.800 forintot, 6 pálya esetén valamivel több mint 1 millió forintot kell hetente fizetni. Egy pályán maximum 4–5 sportoló edzése oldható meg, ez a létszám az, amivel még lehet minőségi edzést tartani. Nem ideális viszont a válogatott sportolók esetében, akik például a párizsi ötkarikás játékokra készülnek.

A fenti adatokkal a Duna Arénában mindössze bruttó 260 ezer forintba kerülne a heti edzés, de a pannonhalmi uszodában is csupán 300 ezer forintért lehetne bérelni a pályákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában