Fertő-táj

2023.01.25. 11:25

Extrém Burgenland: pénteken start a Fertő tó körül

Péntek hajnalban háromezer résztvevővel startol az Extrém Burgenland túra. Az indulók 24 óra alatt kerülik meg gyalog vagy futva a Fertő tavat, de lehet rövidebb távot is vállalni.

Bódvai Ildikó

Az utolsó felkészítő túra résztvevői. Fotó: Shotokan Tigrisek

Európa minden szegletéből érkeznek hobbi- és profi sportolók, hogy teljesítsék a Fertő-kerülő túrát. Sopronban és környékén is népszerű a kihívás. 

Január 27-én immár 12. alkalommal startolnak el a résztvevők, akik számát háromezerben limitálták. Gáncs Krisztián, a soproni Shotokan Tigrisek Sport- egyesület vezetőedzője évek óta saját szervezésű túracsoporttal készül fel fizikailag és mentálisan az extrém megmérettetésre. 

– Több mint húszan vágtunk neki két hete az utolsó felkészítő túrának. Ki hosszabb, ki rövidebb távot teljesített. Idén segítőként veszek részt a programban, mert az indulásról sajnos lekéstem – mondta Gáncs Krisztián. A sportvezető szerint a kihívást az időjárás, a gyakran erős szél jelenti, de a korai, 4.30-as indulás, valamint a táv hossza is próbára teszi az embert. 

A legkíméletesebb táv 30 kilométeres, ami Nezsidertől (Neusiedl am See) Okáig (Oggau) tart, de lehet nevezni a 60 kilométeres szakaszra is Illmictől (Illmitz) Okáig. A 80 kilométeres táv már igazán embert próbáló, de a legelszántabbak az Okából induló és ugyanoda visszaérő teljes Fertő-kört választják a maga 120 kilométerével. A kör magyar oldalán a hegykői Tornácos étterem a 120 kilométeres táv résztvevői számára frissítőpontot üzemeltet, valamint ott lesz a 80 kilométeres táv rajthelye. 

Ez nem verseny, hanem extrém túra, amin a részvétel a fontos és saját határaink feszegetése. A legedzettebbek hozzávetőlegesen tizenhárom óra alatt futva teszik meg a teljes távot, de az átlagos szintidő 22–24 óra

– tette hozzá Gáncs Krisztián. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában