Emlékezés az év eseményeire

2022.12.28. 08:02

Ez történt 2022-ben a sport világában

Sportsikerekben gazdag esztendőt zárunk. Örömkönnyekkel átitatott, fantasztikus pillanatok, de fájdalmas kudarcok, veszteségek szemtanúi is lehettünk az év során. Összegyűjtöttük, hogy mi történt a sport világában 2022-ben. ­­(2. rész)

Kovács Balázs

Április 
1. Bartha Csaba, az Audi-ETO női kézilabdacsapatának volt elnöke lett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sport­igazgatója.

4. Az Ipartechnika Győr SE tekecsapata remek egyéni eredmények mellett magabiztosan hódította el a Magyar Kupát. 
5. Görbicz Anitát választotta elnökké a Győri ETO KC női kézilabdaklub közgyűlése. 

Görbicz Anita immár sportvezetőként.

10. Euroliga-győztes lett a Sopron Basket női kosárlabdacsapata, miután a fináléban 60–55-re legyőzte a Fenerbahce együttesét. 

21. A Rába ETO egyszeres válogatott, kétszeres magyar bajnok jobbszélsője, Szabó Ottó otthonában rosszul lett, rohammentő szállította a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba. Később szívműtéten esett át a remek sportember. 
23. Tizenötödik magyar bajnoki címét szerezte meg a Sopron Basket női kosárlabdacsapata, miután a döntő 3. mérkőzésén hazai pályán 74–52-re legyőzte a Szekszárd együttesét. 
24. Remekül sikerült a Győri Úszó SE számára a Debrecenben rendezett országos bajnokság, hiszen az összesített pontversenyben a klub legjobb vidékiként a második helyen végzett. 
27. Először lett kupagyőztes és sporttörténelmi sikert aratott az ETO FC Győr női labdarúgócsapata. A zöld-fehérek a budapesti döntőben a Haladás-Viktória együttesét győzték le 1–0-ra. 
30. A Győri AC versenyzője, Ungvári Attila bronzérmet nyert a 81 kg-os kategóriában a szófiai cselgáncs Európa-bajnokságon. A győri Széchenyi ESE dzsúdósa, Sipőcz Richárd +100 kg-ban az ötödik helyen zárt. 
Május 
4. Az Abda-VVFK Bau labdarúgócsapata fennállása során először nyerte meg a Keglovich László Megyei Kupát, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte a Rábaszentandrást.

Abdai öröm a kupagyőzelem után.

8. Háromnapos igazi kerékpárosünnepet tartottak Magyarországon azzal, hogy az olasz körverseny, a Giro d’Italia Nagy Rajtja, a Grande Partenza hazánkban volt. 
9. A soproni Babos Tímea nyerte meg párosban a floridai Bonita Springsben rendezett 100 ezer dollár (36 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornát. 
11. A Ferencváros labdarúgócsapata nyerte a MOL Magyar Kupa 2021/2022-es kiírását, mivel 3–0-ra legyőzte a Paksot a döntőben. 
15. Bajnok lett és feljutott az NB II-be a Credobus-Mosonmagyaróvár labdarúgócsapata. 
15. Nagyszerű szezont produkált az Extraligában az MTE 1904-Hoffer asztalitenisz-csapata, amely történelmi sikerként a hetedik helyen végzett. 

Bajnoki címet ünnepelhetett a Credobus Mosonmagyaróvár

20. Visszahódította a ma­­gyar bajnoki címet az Audi-ETO női kézilabdacsapata. A zöld-fehérek a Debrecenben aratott 28–25-ös győzelmükkel biztosították be az elsőségüket. 
20. Rekordnevezés mellett megkezdődött Győrben a háromnapos Kadler Gusztáv kajak-kenu maraton magyar bajnokság. A győri Graboplast VSE versenyzői közül Czéllai-Vörös Zsófia aranyérmet, Boros Adrián pedig bronzérmet szerzett. 
22. Mindhárom páros szám címvédést hozott a Győrben rendezett kajak-kenu maraton magyar bajnokságon. A kajakosoknál a tavaly még másik versenyzőtárssal első Őry Zsombor ezúttal a győri Graboplast VSE versenyzőjével, Boros Adriánnal diadalmaskodott, a nőknél pedig ismét a hazai klubot képviselő, hosszú évek óta egy egységet alkotó Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia duó ért be először a célba. 
23. Óriási sikert ért el az UNI Győr-SZESE női kosárlabdacsapata, ugyanis megnyerte az egyetemi bajnokságot. 
24. Az olaszországi Varesében rendezték meg az ifjúsági evezős Európa-bajnokságot, melyen magyar érem is született: a kormányos négyes bronzérmes lett. A csapatból négyen is a Győri AC versenyzői voltak. A Shah Amir, Boros Áron, Gasztonyi Péter és Tóth Dániel kormányos alkotta egység – kiegészülve Szigeti Ferenccel – rendkívül szoros versenyben fél másodperccel maradt le az ezüstről. 
26. A Magyar Sportlövők Szövetségének legutóbbi küldöttgyűlésén Igaly Diána-életműdíjat kapott Sike József, a Győri Lövész Klub egyéniben háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok futócéllövője. 
27. Az észtországi Elvában rendezett teke-világbajnokságon vegyes párosban (tandem mix) második lett a Sass Edit (Ipartechnika Győr), Móricz Zoltán kettős. 
28. A Real Madrid labdarúgócsapata nyerte a Bajnokok Ligája döntőjét. A spanyol együttes a Liverpool együttesét győzte le Vinícius góljával. 
29. Ezüstérmes lett a Magyar Kupában az Audi-ETO női kézilabdacsapata. Az FTC 26–22-re győzte le a győri lányokat. 
29. Szegeden rendezték meg a felnőtt- és U23-as korosztály számára az első kajak-kenu válogatót. A győri Graboplast VSE kajakosainak és kenusainak idei premierje jól sikerült, hiszen Kopasz Bálint, Takács Kincső és Kiss Balázs is győzött. 
31. Második helyen végzett a női labdarúgó-bajnokságban az ETO FC Győr csapata. 
Június 
1. Ifj. Mihalecz István lett az ETO FC új sportigazgatója. Hannich Péter távozott a posztjáról.2. Korosztályában Európa legjobbja lett a győri vívó, Hoffmann Ibolya, aki megnyerte a veterán európai körversenyt. 
4. A magyar férfi labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája A divíziójának első fordulójában 1–0-ra nyert a Puskás Arénában az Európa-bajnoki ezüstérmes angolok ellen, akiket hatvan év után sikerült újra legyőzni. Az egyetlen gólt Szoboszlai Dominik szerezte büntetőből a 66. percben. 
4. A 2021-ben szerzett bronz­érem után 2022-ben ezüstérmes lett az Audi-ETO női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában, miután a nagydöntőben két góllal kikapott a Vipers együttesétől. 
6. Cziczás László lett az UNI Győr női kosárlabdacsapatának új edzője. 
7. Marco Rossi, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya büszke volt a csapatra, annak ellenére, hogy 2–1-re kikapott az Euópa-bajnok olaszok vendégeként a Nemzetek Ligája második fordulójában. 
9. Soproni kardozó lett korosztályában Európa legjobbja a veterán európai körverseny eredményei alapján. Dr. Gasztonyi Károly a Hamburgban rendezett csapat Európa-bajnokságon vehette át a díjat, és ha már ott volt, ezüstérmes lett a kontinenstornán. 
11. Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzésen: Magyarország–Németország 1–1. 
12. Alighanem sosem felejti el a Rosta család a június 11–12-i hétvégét, hiszen előbb a gyermek, ifjabb Rosta Miklós játékosként a Szegeddel megnyerte a magyar kézilabda-bajnokságot, majd másnap az édesapa, a játékosként sokszoros válogatott Rosta Miklós edzőként az ETO-UNI Győr ifjúsági csapatát vezette az aranyéremig. 
14. Szenzációs, fantasztikus, emlékezetes mérkőzésen győzött 4–0-ra Anglia otthonában a magyar labdarúgó-válogatott Nemzetek Ligája-találkozón. 
17. Megkezdődött Magyarországon a 19. vizes világbajnokság. 
20. Aranyérmet nyert a Szi­lágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat az antalyai vívó Európa-bajnokságon. 
21. Milák Kristóf 200 méter pillangón saját világcsúcsát megjavítva lett aranyérmes a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában. 
22. Klausz Lászlót, az ETO FC Győr labdarúgócsapatának vezetőedzőjét felmentették a munkavégzés alól. 
24. Milák Kristóf szenzációs teljesítménnyel 100 méter pillangón nagy előnnyel szerzett aranyérmet a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. 
26. Sass Edit, az Ipartechnika Győr SE tekézője az Észt­országban rendezett egyéni világbajnokságon ezüstérmes lett. 

Sass Edit remek évet teljesített.

26. Nyílt vízi úszásban a 6 km-es csapatversenyben a magyar válogatott ezüstérmet nyert a Lupa-tavon rendezett világbajnokság nyitónapján. A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású váltó 1:04.43,00 órás eredménnyel végzett a második helyen a németek mögött, az olaszokat célfotóval megelőzve. 
26. Hatalmas iramú, látványos küzdelemben és fantasztikus hangulatban győzte le szlovén riválisát és szerzett K–1-es világbajnoki címet Farkas László „Nutu” a telt házas mosonmagyaróvári küzdőgálán. 
27. A Colorado Avalanche­ jégkorongcsapata nyerte a Stanley-kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének hatodik mérkőzésén 2–1-re győzött a Tampa Bay Lightning otthonában. 
28. Újabb Európa-bajnoki címet szerzett a győri testépítő, Czeglédi Diána, aki ezúttal figure kategóriában állhatott a dobogó legmagasabb fokára. 
 

A Sopron Basket női kosárlabdacsapata története első Euroliga-győzelmét ünnepelhette. 
Fotó: tóth zsombor

Sass Edit remekelt a magyar válogatottban és a klubcsapatában, a győri Ipartechnika SE-ben is. 
Fotó: facebook

Az Abda nyerte meg idén a Keglovich Lászlóról elnevezett megyei kupát. 
Fotó: huszár Gábor

 

Címkék#összegzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában