tenisz

2021.10.19. 11:48

Mostoha körülmények: az ország élvonalában a tenisz-utánpótlás Sopronban

Az idén százéves patinás klub, az SVSE történetében az elmúlt évtizedek során több szakosztály működött, mint napjainkban.

Páder Vilmos

A teniszezők, a természetjárók és a labdarúgók közül jelenleg a fehér sport szerelmesei a legsikeresebbek. Az eredmények lenyűgözőek, az elmúlt közel húsz év alatt tizenhatszor lett a vidék legeredményesebb szakosztálya, amit a főtámogató GYSEV mellett nagymértékben lehet köszönni a közelmúltban több évtized után nyugdíjba vonult Márta György szakosztályelnöknek és utódjának, Úr Csabának, akinek a vezetőedzősködés mellett közel egy éve már a szakosztály munkájáért is felelnie kell.

Úr Csaba vezetőedzősködése mellett sikert sikerre halmoznak a soproni teniszezők. FOTÓ: PVA

– Mi a hosszan tartó, jó szereplés titka?

– A nyugodt háttér, a rendezett szakosztályi élet, a sportolóink megbecsülése, a szülők szeretete és a sok-sok munka – kezdte Úr Csaba, aki 1994. január elsején érkezett Sopronba. Játékosként többszörös magyar és vidékbajnok, és volt a magyar ranglista ötödik helyezettje is.

– Mióta edzősködik?

– Fiatalon, 1997 januárjában kezdtem. Az elmúlt bő húsz évben vezetőedzőként tevékenykedtem, egy éve pedig már szakosztályvezető is vagyok. Edzőnek már rutinosnak számítok, de vezetőként negyvennyolc évesen még van mit tanulnom.

– Melyik eredményekre a legbüszkébb?

– A legjobb eredmény a kétezres évek elejére tehető, akkor a Szuperligában a férfiak második, a nők harmadik helyezést értek el, és mi lettünk a vidék legjobb szakosztálya. Számomra nagy boldogság és büszkeség, hogy a kezdetekkor dolgozhattam Babos Tímeával és Jani Rékával, továbbá büszke vagyok azon tanítványainkra is, akik az Egyesült Államokban ösztöndíjjal szereztek diplomát. Edzősködésem húsz éve alatt a vidékbajnokságon száz arany-, kilencven ezüst- és százhuszonhárom bronzérmet nyertünk. Magyar bajnokságokon ötvennégy arany-, ötven ezüst- és hatvankilenc bronzérmet gyűjtöttek a tanítványok.

– Hányan teniszeznek jelenleg az SVSE színeiben?

– Ötven-hatvan játékos van a tenisziskolánkban, a versenyzői keretünk harmincöt főt számlál. A növekvő létszámunk egy főállású edző felvételét teszi lehetővé.

– Ha tehetné, mi lenne az, amin feltétlenül javítana?

– Első- és nem utolsósorban az infrastruktúrán kell javítanunk. Az ország első öt legeredményesebb egyesülete között vagyunk, mégis az egyik legmostohább körülmények között élünk. Ezek miatt nem tudunk országos versenyt rendezni, mindig utazunk, így érjük el a jó eredményeket.

– Beválasztották a magyar szövetség vidékbizottságába. Jelent ez segítséget a klubnak?

– A kapcsolatbővítésre biztosan, de a befektetéshez több összefogás szükséges.

– A közelmúltban milyen eredményeket értek el a sportolóik?

– Legutóbb Balatonbogláron négy első, két második és tizenkét harmadik helyet értek el játékosaink, ezzel pedig az egyesületi sorrendben az első helyet foglaljuk el országos szinten.

– Babos Tímeát és Jani Rékát említette. Kik lehetnek a követőik, kik a legígéretesebb versenyzőik?

– A magyar bajnokságon idén három bronzérmet szereztünk és öt csapattal karöltve kvalifikáltuk magunkat az országos döntőre. Ez évben legjobb játékosaink voltak: Bakó Bálint, Sift Barnabás, Boros Botond, Kun Bendegúz, Kászóni Réka, Németh Laura, Kun Csenge, Steinwenger Vivien, Gálos Máté, Polgárdy Tamás. Nagy örömünkre a korosztályból kiöregedett játékosaink, így Babos Dániel, Mihály Márk és Simon Barát Ákos hozzáállásukkal segítik a fiatalok fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában