film

2021.06.17. 07:11

Portugálok Győrben – Megható portugál emlékfilm Fehér Miklósról

Mostanában sok szó esik a sportban a tiszteletről. Ha létezik a tiszteletnek vegytiszta formája, akkor mindenképpen az a gondolatvilág, ami Fehér Miklós emlékezetét körülveszi Portugáliában – az itthoni szerintem természetes.

Papp Győző

A labdarúgó Európa-bajnokságra hazánkba érkezett portugál televíziós stáb nemrégiben ellátogatott Győrbe is. A SIC Notícias abból az alkalomból érkezett, hogy filmet forgasson a tizenhét éve elhunyt Fehér Miklósról abban a városban, ahonnan elindult portugáliai útjára. Képek készültek az ETO-stadionról, a róla elnevezett gimnáziumról, valamint kilátogattak a temetőbe is. Miki szülei hosszabban beszélnek az érzéseikről, a gyermekeikről. A filmben a riporternek nyilatkozik egy Budapesten élő Benfica-drukker, aki Győrben gyakran teszi tiszteletét Fehér Miki sírjánál.

Fehér Miklósról készült filmet itt nézheti meg >>

A portugál televíziós társaság stábja ellátogatott a Fehér Miklósról elnevezett akadémiára is. Fotó: eto.hu

A huszonötszörös magyar válogatott csatár sajnálatos halála óta tizenhét év telt el, de a mai napig nem felejtették el őt.A SIC Notícias televíziós társaság stábja az elmúlt napokban Győrött járt és a magyar–portugál Európa-bajnoki mérkőzés előtt egy számunkra megható filmet forgatott „Miki” – a riportban is többnyire csak így emlegetik – életének győri helyszíneiről: az ETO-stadionról, a róla elnevezett gimnáziumról, valamint kilátogattak a temetőbe. Nyilatkozik egy Budapesten élő Benfica-drukker, aki gyakran utazik Győrbe, hogy tiszteletét tegye Miki sírjánál.

Az ETO-nál Zsiray László, a klub nemzetközi igazgatója kalauzolta a SIC Notícias stábját.

„Számomra is megható, ahogy a portugálok a mai napig emlékeznek Mikire – mondja Zsiray László. – Az évfordulók kapcsán különösen igaz ez, de mint a filmforgatás mutatja, más alkalmakat is megragadnak erre. A mostani film készítője egyébként ott volt a guimaraesi stadionban Miki tragikus halálakor. Magam többször jártam Portugáliában, és megtapasztalhattam azt az ellenségeskedést, ami a két nagy lisszaboni klub, a Benfica és a Sporting szurkolótábora között van. Olyannyira, hogy beszéd közben nem is ejtik ki a rivális klub nevét, csak úgy emlegetik: a másikak. A riporter azt mesélte, a történelem során eddig ezt csak egyetlen esemény tudta felülírni, és az Miki halála volt. Akkor együtt, egymás mellett gyászolták őt mindkét klub szimpatizánsai.”

Érzelemdús filmkockákon köszönnek vissza Miki benficás emlékképei, a győri temetés pillanatai, majd amikor a 2004-es bajnokság végén a Benfica teljes küldöttsége Győrbe repült, hogy meglátogassa Miki sírját és elhozza számára is a megszerzett bajnoki aranyérmet.

A film jelentős részében egy Baross úti napfényes teraszon beszélgettek a szülőkkel. Ekkor szó esett Miki testvéréről, Or­siról is, aki ugyancsak Portugáliában találta meg a boldogságot, egykoron egy népszerű televíziós műsort, a főként nőknek szóló Fama show-t vezette. Rá is büszke a család.

Mint ahogy az édesapa a filmben említette, Miki kinti emlékezete azt jelenti, hogy a fia jól képviselte országunkat Portugáliában is. Ez az emlékezés, a figyelmesség erősíti őket lelkileg és nagyon sokat jelent számukra. Ennek számos apróbb és nagyobb jele van, a legutóbbi az lehetett, amikor kedden a portugál szövetség vendégei voltak a Puskás-­arénában rendezett mérkő­zésen.

Nemsokára közeledik Miki születésnapja, július 20-án még csak 42 éves lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában