Kihívást jelentő feladatokat is adott az építkezés

2021.03.07. 08:05

Áprilisban elkészül az új uszoda Sopronban

Töretlenül zajlik az új soproni uszoda építése. A konzorciumban dolgozó FÉSZ Zrt. és a West Hungária Bau Kft. már a befejező munkálatoknál tart.

Etzl Edgár

Fotó: Máthé Daniella

– Már burkoljuk a medencéket, zajlanak a gépészeti szerelések. A külső terep rendezése is elindult, ennek során az utakat és a parkolókat is kialakítjuk a zöldterület mellett – mondta Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke. A jelenlegi kilátások szerint áprilisban tartják a műszaki átadást és a próbaüzemet. A sátras uszoda melletti konténereket el fogják bontani.

Az új uszodát előreláthatóan júniusban vehetik birtokba a soproniak és a környékbeliek.

Az épület alapterülete 11.600 négyzetméter. Benne 1235 fős lelátó, egy huszonötször huszonöt és egy huszonötször ötvenméteres versenymedence, valamint két tanmedence is helyet kap. A komplexumot ezenkívül egy jakuzzival és egy meleg vizes merülőmedencével is ellátják.

A soproni önkormányzat weboldalt hozott létre, amin szavazni lehet, illetve új javaslatot is lehet tenni arra, hogy mi legyen a fürdő neve.

Khaut András elmondta még, hogy az uszoda építése során több, komoly mérnöki kihívást jelentő helyzet is adódott. – A régi uszoda bontásakor számunkra is érdekes volt, hogy rossz állapota ellenére mennyire szilárd volt a kupola szerkezete. Több fa tartóelem eltávolítása után omlott csak össze, ezt követően lehetett elbontani. Fogós kérdés volt az új épület alapjának kialakítása is, hiszen az új fürdő az előzőhöz képest kétszer akkora lesz. A talaj egyik fele évtizedek óta terhelt volt, a most készülő épület másik fele azonban szűz talajra került, ahol régebben csak strand volt – részletezte.

Az agyagos talaj próbára tette a konzorciumban dolgozó FÉSZ Zrt. és a WHB Kft. mérnökeinek tudását, a későbbi süllyedéseket kavicscölöpös technológiával előzik meg.

– Komoly szakértelmet kívánt a későbbi előregyártott vasbeton lelátók és a fagerendák beemelése is – magyarázta a cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában