A városé a csónakház

2020.10.30. 13:05

Újjáépítik az egykori Spartacus-csónakházat Győrben – fotók

Hazánk legrégebbi csónakházát 1897. június 7-én avatták fel, napjainkban műemlék, és a tervek szerint eredeti szépségében állítják helyre.

Papp Győző

Fotó: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

Az önkormányzat megvásárolja a város egyik ikonikus épületét, a Radó-szigeten álló és az idők során lepusztult egykori Spartacus-csónakházat – mondta el a Kisalföldnek Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. A közgyűlés biztosítja erre a pénzügyi fedezetet, így az épület 135 millió forint + áfáért kerül a város tulajdonába. Hazánk legrégebbi csónakházát 1897. június 7-én avatták fel, napjainkban műemlék, és a tervek szerint eredeti szépségében állítják helyre.

A győri Radó-szigeten sétálók hosszú évekig azt látták, hogy a műemlékként nyilvántartott egykori kedves csónakház – a Belváros látképét is csúfítva – rendkívül rossz állapotban van. A kedden tartott városi közgyűlés után felcsillant a remény, hogy az 1896-ban szecessziós stílusban épült, faberakásokkal díszített épület nemsokára visszanyerheti régi pompáját.

Szerdán délután Győr polgármestere, Dézsi Csaba András képletesen és a valóságban is kinyitotta a patinás csónakház kapuit, hogy velünk együtt nézzen körül a romosan is szépséges építményben. Takarítóknak, tervezőknek, építőknek azért lesz dolguk bőven, mire ezt újjávarázsolják.

A csónakház egy korabeli képen eredeti pompájában, még a toronnyal együtt. Az avatóünnepséget 1897. június 7-én tartották.

„Városunk egyik szépsége ez az épület, amit az elődeink csaknem elkótyavetyéltek – mondja a polgármester. – Szerintem benne van a város öt ikonikus jelképe között. Gyermekkoromból is őrzök vele kapcsolatos emlékeket, ezek is megelevenedtek bennem, amikor az elmúlt évtizedekben rendszeresen erre sétáltam és láttam, hogyan néz ki ez a valaha gyönyörű csónakház. A mostani városvezetésnek a célja az, hogy ezeket az értékeket megmentse a győriek számára, ezért döntöttünk úgy, hogy megvásároljuk.”

A csónakházat településfejlesztési és városrendezési célból 135 millió forint + áfás vételáron vásárolja meg az önkormányzat.

A Kisalföldben legutóbb 2019 nyarán foglalkoztunk a csónakház hányatott sorsával (Továbbra is romos a műemlék csónakház, 2019. július 24.), amit akkoriban már ingatlanközvetítőn keresztül próbált meg értékesíteni a budapesti Unicentral Vagyonkezelő Kft. A cég 2011 nyarán szerzett rá használati, öt évvel később pedig tulajdonjogot. A tervei szerint a csónakház földszintje hajótárolónak, öltözőknek és edzőteremnek adott volna otthont, az emeleten pedig egy 120 fős kilátóteraszt, konferenciatermet, öt apartmant és egy konyhát alakítottak volna ki.

 

„A munkálatok során az épületet teljesen elbontják, majd egy új, az árvíznek ellenálló, betonszerkezetre épülne a homlokzat az eredeti, több mint százéves látványában. A kivitelező újjáépíti a jelenleg hiányzó kilátót, tornyot is” – írtuk 2016-ban.

A város és az Unicentrál közötti tárgyalások idén nagyjából két hónapot vettek igénybe.

„A tulajdonos belátta, hogy ezt a projektet nem tudja megvalósítani és az épület a lehető legjobb helyen a város kezében van – folytatja Dézsi Csaba András. – Az újjáépítéséhez a magyar kormány anyagi támogatásában is bízunk. Ha elkészül, akkor olyan funkciót szánunk neki, ami illik a Radó-sziget hangulatához, a vízi sportokhoz, a kultúrához, a szórakozáshoz, tehát egy sokoldalú csónakházat képzelünk el ide, ami szerves része lesz Győr életének.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában